Kongressin tutkinta­komitea: Ivanka Trump yritti ainakin kahdesti saada isäänsä lopettamaan mellakoinnin Capitolilla

Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin tytär ja neuvonantaja Ivanka Trump yritti ainakin kaksi kertaa saada isäänsä pysäyttämään Washingtonissa kongressiin kohdistuneen hyökkäyksen, josta tulee loppiaisena kuluneeksi tasan vuosi. Asiasta kertoi sunnuntaina ABC Newsille republikaanien kongressiedustaja Liz Cheney, joka toimii hyökkäystä tutkivan edustajainhuoneen komitean varapuheenjohtajana.

– Meillä on ensikäden todistajanlausunto siitä, että hänen tyttärensä Ivanka meni ainakin kaksi kertaa pyytämään, että hän pysäyttäisi tämän väkivallan, Cheney sanoi ABC:n This Week -ohjelman haastattelussa.

Lue lisää: Näin rekkakuski Peter, 42, päätyi hakkaamaan poliisia tähtilipulla Trumpin puolesta – Capitolin valtauksen koko kammottava tarina

Cheneyn mukaan komitea on puolivuotisen työskentelynsä aikana onnistunut keräämään tärkeää tietoa Trumpin toiminnasta kyseisenä päivänä. Hän kertoi haastattelussa, että komitealla on ”ensikäden todistajanlausunto” myös siitä, että Trump istui itse hyökkäyksen aikana Valkoisen talon Ovaalihuoneen yhteydessä olevassa ruokailutilassa ja seurasi tapahtumia televisiosta.

– Hän olisi voinut käskeä heitä väistymään. Hän olisi voinut käskeä heitä menemään kotiin – ja hän epäonnistui siinä. On vaikeaa kuvitella merkittävämpää tai vakavampaa velvollisuuden laiminlyöntiä kuin tämä, Cheney sanoi.

Liz Cheney on edustajainhuoneen tutkintakomitean varapuheenjohtaja. Kuvassa taempana istuva demokraattien kongressiedustaja Bennie Thompson toimii komitean puheenjohtajana.

Tutkintakomitea on jo aiemmin julkaissut tukun tekstiviestejä, joiden perusteella useiden ihmisten tiedetään lähestyneen mellakan aikana Trumpin tuolloista kansliapäällikköä Mark Meadowsia. Ainakin Trumpin poika Donald Trump Jr, presidentin poliittiset avustajat, useat kongressiedustajat sekä Fox News -kanavan juontajat yrittivät anella Meadowsilta, että Trump tekisi enemmän kongressiin tunkeutuneen väkijoukon pysäyttämiseksi.

Lue lisää: Kun Capitolilla mellakoitiin, sinkoilivat teksti­viestit Trumpin sisä­piirissä – ”Tämä on mennyt liian pitkälle ja karannut käsistämme”

Työskentelynsä aikana komitea on haastatellut yli 300:a ihmistä, haastanut yli 50 todistajaa sekä kerännyt kymmeniätuhansia dokumentteja.

Trump on vihjaillut jo pidemmän aikaa asettuvansa mahdollisesti ehdolle vuoden 2024 presidentinvaaleissa. Cheneyn mukaan republikaanipuolueen olisi nyt paitsi tuomittava Capitolin vuoden takaiset tapahtumat, myös varmistettava, että Trump ei ole sen ehdokas tulevissa vaaleissa.

Cheney totesi, ettei presidentinvirkaa hoitamaan sovi sellainen henkilö, joka ”lietsoo väkivaltaista hyökkäystä” vaalitulosta varmistamassa olevaan kongressiin sekä katselee televisiosta, kuinka hänen kannattajansa hakkaavat poliiseja mellakoidessaan.

– Sellaista ihmistä ei selkeästi tule enää koskaan päästää lähellekään Ovaalihuonetta, Cheney sanoi.

Trump julkaisi joulun alla tiedotteen, jonka mukaan hän aikoo järjestää torstaina eli mellakan vuosipäivänä lehdistötilaisuuden, jossa hän muun muassa käsittelee päivän tapahtumia.

Source Link is.fi