Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_3cc0e7ddcf29a2383e6d20da53335cdf, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Korkea hemoglobiini auttaa kestävyysurheilussa, mutta se voi lisätä myös riskiä sairastua suomalaisten kansantauteihin – Uutisalue

Korkea hemoglobiini auttaa kestävyysurheilussa, mutta se voi lisätä myös riskiä sairastua suomalaisten kansantauteihin

Oulun yliopiston tuore tutkimus antaa lisänäyttöä siitä, että korkealla hemoglobiinilla on yhteys yleisiin kansansairauksiin kuten diabetekseen ja maksan rasvoittumiseen. Korkea hemoglobiini voi lisätä myös kuolleisuutta.

Oulun yliopistossa on tehty viime vuosina laajaa hemoglobiinitutkimusta, jonka tuloksia voi väitöstutkija Joona Tapion mukaan voi hyödyntää monin tavoin.

– Lyhyellä aikavälillä tämä lisää tärkeää tietoisuutta meidän keskeisten sairauksien taustoista. Se taas auttaa sairauksien havaitsemisessa ja ehkäisemisessä. Pitemmällä aikavälillä ja lisätutkimusten jälkeen lääkekehittelykin voi olla mahdollista.

Tapion mukaan hemoglobiinin mittausta voitaisiin mahdollisesti käyttää apuna metabolisten sairauksien varhaisessa toteamisessa. Tällaisia sairauksia ovat muun muassa sydän- ja verisuonitaudit ja diabetes.

Matalasta hemoglobiinista voikin olla hyötyä

Hemoglobiini on veren valkuaisaine ja elimistön keskeinen hapen kuljettaja. Sen tasot vaihtelevat yksilöllisesti siten, että naisilla normaalin hemoglobiinin vaihteluväli on 117–155 grammaa litrassa ja miehillä 134–167 grammaa litrassa.

Etenkin kestävyysurheilussa on perinteisesti korostettu korkeita hemoglobiiniarvoja, ja niiden vaikutusta hapenottokykyyn. Muutoinkin korkeita arvoja on yleisesti pidetty terveyden kannalta tavoiteltavina, mutta uusin tutkimusnäyttö osoittaa myös päinvastaisia vaikutuksia.

– Emme ole romauttamassa ihmisten mielikuvia hemoglobiinista, vaan tarkennamme yleistä käsitystä hemoglobiinin roolista terveydelle, väitöstutkija Joona Tapio toteaa.

Jo Oulun yliopiston aiemmassa tutkimuksessa (siirryt toiseen palveluun) osoitettiin, että matalampi hemoglobiini suojaa mahdollisesti lihavuudelta ja muutoinkin metaboliselta oireyhtymältä.

Nyt tutkijat tarkastelivat korkeiden hemoglobiinitasojen vaikutusta metaboliseen sairastuvuuteen ja kuolleisuuteen iäkkäässä väestössä. Tutkittavana oli lähes tuhat keski-ikäistä henkilöä, joiden terveyttä seurattiin vanhuusikään saakka.

Tutkimuksen mukaan korkea hemoglobiini nousi esille ja näytti suuntaa esimerkiksi diabetestapauksissa ja kuolemissa, mutta Joona Tapion mukaan yksittäisiä riskiprosentteja ei tutkimuksen tiimoilta kannata lähteä laskemaan.

Sairaudet eivät ole vain Suomen ongelma

Metabolisessa oireyhtymässä esiintyy yhtä aikaa häiriöitä verensokerissa, veren rasvoissa ja verenpaineessa.

Oireyhtymä on viime vuosina kehittynyt maailmanlaajuiseksi epidemiaksi, ja siihen liittyvät sairaudet kuten lihavuus, diabetes sekä sydän- ja verisuonisairaudet eivät ole vain suomalaisten kansantauteja. Oululaistutkimuksella on kansainvälistäkin merkitystä.

– Nämä sairaudet ovat niin yleisiä maailmanlaajuisesti, eikä käyrä ole ainakaan alaspäin. Sairaudet koskettavat isoa joukkoa ihmisiä, jotka saavat näin tietoa tilanteesta, väitöstutkija Joona Tapio toteaa.

Metabolista oireyhtymää sairastaa suomalaisista aikuisista arviolta neljännes, ja Tapion mukaan maailmanlaajuisestikin ollaan samoissa lukemissa.

 

Source Link yle.fi