Banner Before Header

Korona on venyttänyt kiireettömän erikoissairaanhoidon jonoja Suomessa – jonottajia joulukuussa 17 000 enemmän kuin vuotta aiemmin

Suomessa lähes 160 000 potilasta odotti pääsyä sairaanhoitopiirien sairaaloiden kiireettömään erikoissairaanhoitoon joulukuussa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Jonottajia oli reilut 17 000 enemmän kuin vuosi sitten samaan aikaan. Keskimäärin yhden potilaan jonotusaika oli 1–2 kuukautta.

Esimerkiksi kaihileikkaukseen jonotti joulukuun lopussa sairaanhoitopiirien sairaaloissa yhteensä 11 000 ihmistä. Polven tai lonkan tekonivelleikkaukseen pääsemistä odotti 7 600 ihmistä.

THL:n mukaan kiireettömän erikoissairaanhoidon jonot eivät ole katoamassa minnekään.

– Koronaepidemia hidastaa yhä hoitoon pääsyä. Odottavien määrä kasvaa, koska uusia potilaita tulee koko ajan lisää. Kaikki potilaat tulee hoitaa heidän hoidon tarpeensa kiireellisyyden mukaan, kehittämispäällikkö Pia Tuominen THL:stä sanoo laitoksen tiedotteessa.

THL:n mukaan hoitovelan purkamista hidasti viime vuonna osaltaan myös pula terveydenhuollon henkilökunnasta.

Myönteisenä kehityksenä Tuominen mainitsee, että lasten ja nuorten mielenterveyspalveluissa yli puoli vuotta hoitoa odottaneiden määrä kääntyi laskuun.

Isoja eroja sairaanhoitopiirien välillä

Hoitoon pääsyä odottaneista noin seitsemän prosenttia oli jonottanut yli puoli vuotta. Tämä tarkoittaa noin 10 800:aa ihmistä. Heitä oli noin 3 200 enemmän verrattuna vuodentakaiseen.

Yli puoli vuotta odottaneita oli eniten Kymenlaakson sairaanhoitopiirissä, jossa hieman useampi kuin joka kymmenes potilas oli odottanut yli puoli vuotta. Vähiten yli puoli vuotta odottaneita oli Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirissä, jossa heitä oli vain prosentin kymmenys kaikista jonottajista.

Yli puoli vuotta odottaneiden osuus oli vuodessa kasvanut kaikissa muissa paitsi Etelä-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Itä-Savon, Kanta-Hämeen, Kainuun, Lapin ja Satakunnan sairaanhoitopiireissä.

Kiireetöntä erikoissairaanhoitoa useita kuukausia odottaneiden määrän kasvu ei ole kuitenkaan vain korona-ajan ilmiö. THL:n tilastoraportin mukaan hoitoa kolmesta kuuteen kuukautta odottaneiden määrä on ollut kasvussa vuodesta 2017 lähtien. Vuosittainen kasvu ei tosin ole ollut kertaakaan vuosina 2013–2021 niin jyrkkä kuin se oli viime vuonna.

Source Link yle.fi