Banner Before Header

Korona voi ilmetä pitkä­kestoisena joka toisella aikuisella ja yhdellä 50 lapsesta – Kiuru: ”Pelkään, että kouluihin palaaminen ensi viikolla ei ole valitettavasti turvallista”

Sosiaali- ja terveysministeriön asettama asiantuntijaryhmä arvioi tutkimusten perusteella, että pitkäkestoinen covid-19-tauti voi ilmetä noin joka toisella aikuisella ja noin yhdellä viidestäkymmenestä lapsesta. Esiintyvyys on suurempi sairaalahoitoa vaatineen taudin jälkeen, mutta pitkäkestoinen sairaus voi ilmetä myös vähäoireisen tai oireettoman taudin jälkeen.

Asiasta järjestettiin perjantaina mediatilaisuus, joka on nyt päättynyt. Hetki hetkeltä -seuranta löytyy artikkelin lopusta.

Pitkäkestoiseksi covid-19-taudiksi määritellään tapaukset, joissa oireet alkavat kolmen kuukauden kuluessa tartunnasta, kestävät vähintään kaksi kuukautta ja joille ei ole muuta selitystä. Yleisiin oireisiin kuuluvat uupumus, hengenahdistus ja kognitiivisten toimintojen häiriöt sekä monet muut jokapäiväistä toimintaa haittaavat oireet.

– Erityisen huolestuttavaa taudissa on se, että se näyttäisi vaivaavan vielä useampia koronan sairastaneita kuin aikaisemmin on edes osattu arvioida. Ikävää on se, että joillakin nämä oireet johtavat pidempiaikaiseen toimintakyvyn menettämiseen tai jopa pysyvään työkyvyttömyyteen. Niin vakavasta asiasta on kysymys, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) totesi tilaisuudessa.

– Uhkana on, että Suomeen syntyy joko suurin tai yksi suurimmista kansansairauksien uusista ryhmistä, ja tätä kansansairautta eli pitkäaikaista covid-19-tautia tulee sitten sairastamaan liian monta aikuista mutta pahimmillaan myös lasta.

Kiuru mainitsi, että tämän viikon tartuntatahti on ollut 40 000 tapausta. Hänen mukaansa näistä 40 000:sta pelkästään tämän viikon tapauksesta pahimmillaan ennustettavissa on, että 10–30 prosenttia tai vähintäänkin 10–20 prosenttia tulee sairastumaan pitkäkestoiseen koronavirustautiin.

– Jos tällä hetkellä Suomessa koronaan sairastuneista noin neljä kymmenestä on ollut tilastojen valossa pahimmillaan lapsia. Se tarkoittaisi tällä 40 000 tautitapauksen vauhdilla pahimmillaan 1–2 prosentin long covid -esiintymänä jopa 15 000:ta koronaan sairastunutta lasta. Nyt esitetyn arvion mukaan yksistään tuolla tautimäärällä pahimmillaan noin 300 lasta tai jopa minimissään 150 lasta saattaisi sairastua tällä viikolla pitkäkestoiseen koronaan.

Kiurun mukaan nyt on kysymys siitä, kuinka iso ”tautitsunami” halutaan ottaa.

– Jos otetaan näin suuri tautitsunami ja mahdollinen taakka siitä, että nämä nykyiset tartuntamäärät jopa tuplaantuvat, kuten aikaisempi viikkotahti on osoittanut, niin me olemme auttamatta siinä tilanteessa, että seuraavien viikkojen aikana suomalaisen sosiaali- ja terveydenhuollon kantokyky romahtaa, hän varoitti.

– Olemme vain kansallisesti saaneet seurata televisiosta, mitä se tarkoittaa monissa muissa maissa. Peruspalveluista vastaavana ministerinä totean, että nyt ei ole enää leikin asia. Me olemme jo menettäneet perusterveydenhuollossa kantokyvyn esimerkiksi Uudellamaalla. On sanottava suoraan, ettei taudinjäljitys eikä rokottaminen toimi sillä tahdilla kuin tässä tilanteessa pitäisi. Ei toimi myöskään testaus.

– Omalta osaltani pelkään, että kouluihin palaaminen ensi viikolla ei ole valitettavasti turvallista – nimen omaan siksi, että sosiaali- ja terveydenhuollon kantokyky on useilla alueilla niin vaarassa, että lapsilla ja nuorilla ei ole mahdollisuutta päästä testiin tai ansaita oikeus siihen, että heidän tartuntansa jäljitetään ja myös altistuneet kartoitetaan.

Asiantuntijaryhmä jatkaa pitkäkestoisesta koronataudista kertyvän tiedon analysointia ja koostamista vuoden loppuun asti. Vertaisarvioituja tutkimuksia pitkäkestoisesta covid-19-taudista on tehty jo tuhansia ja lisää kertyy koko ajan.

Source Link is.fi