Banner Before Header

Koronakutsut puutarhassa saattavat kaataa Boris Johnsonin – eroa vaaditaan jo omistakin riveistä

Britannian pääministerin Boris Johnsonin edustaja vakuutti keskiviikkona, ettei pääministerillä ole aikeita erota, vaikka alahuoneen armoton grillaus pääministerin virka-asunnon puutarhassa pahimpaan korona-aikaan toukokuussa 2020 pidetyistä juhlista oli lyönyt Johnsonin lähes kanveesiin.

Johnson pyysi useaan kertaan anteeksi osallistumistaan ja sanoi ajatelleensa, että kyseessä oli työtapahtuma. Hän oli tätä ennen viikkokausia vältellyt suoraan vastaamasta kysymykseen, oliko ollut mukana juhlissa, jotka järjestettiin vaikka maassa oli koronasulku.

Oppositiojohtajaa, työväenpuolueen Keir Starmeria Johnsonin anteeksipyynnöt eivät heilauttaneet.

–  Voisiko hän nyt käyttäytyä kunnollisesti ja erota? Pääministeri on häpeämätön mies, Starmer tykitti.

Pääministeri Johnson taipui hänelle harvinaiseen anteeksipyyntöön parlamentin kyselytunnilla keskiviikkona.

Myös Skotlannin kansanpuolueen (SNP) ryhmäjohtaja Ian Blackford vaati Johnsonia eroamaan. Blackfordin mukaan konservatiivien kansanedustajat voisivat auttaa pääministeriä, jos hän ei itse tajua lähteä.

Juhlista on aloitettu riippumaton selvitys. Johnson kehotti kaikkia odottamaan sen valmistumista, ja vakuutti, että hän ottaa täyden vastuun toimistaan.

Illalla konservatiivien William Wraggista tuli ensimmäinen Johnsonin eroa vaatinut oman puolueen parlamenttiedustaja. Hän luonnehti pääministerin asemaa BBC:n radiohaastattelussa ”kestämättömäksi”.

Hieman myöhemmin Wraggin seuraan liittyi myös parlamenttiedustaja ja Skotlannin konservatiivien johtaja Douglas Ross, joka kertoi käyneensä keskiviikkona iltapäivällä ”vaikean keskustelun” Johnsonin kanssa.

Ross oli aikeissa ilmoittaa puolueen parlamenttiryhmälle siitä, että hän on menettänyt luottamuksensa pääministeriin.

– Hän on pääministeri, ja nämä säännöt ovat hänen hallituksensa asettamia. Hänen on jouduttava vastuuseen toimistaan, Ross sanoi BBC:n mukaan.

Kohun lähteenä olleisiin juhliin oli kutsuttu satakunta vierasta. Julkisuuteen vuotaneen sähköpostin mukaan juhlakutsuun oli pantu maininta, että tulijoiden tulisi ”ottaa omat pullot mukaan”.

Lopulta juhliin tuli nelisenkymmentä ihmistä, joiden joukossa oli muun muassa Johnsonin avustajia ja virkamiehiä. Johnson myönsi itsekin olleensa juhlissa vajaan puolen tunnin ajan, mikä oli hänen mukaansa ”iso, iso, virhe”.

–  Minun olisi pitänyt komentaa kaikki takaisin sisälle, ja keksiä jokin toinen tapa kiittää heitä, hän sanoi.

Samaan aikaan kuin Johnson vastasi parlamenttiedustajien tiukkoihin kysymyksiin, protestoitiin parlamenttitalon aukiolla hänen hallitustaan vastaan. ”Omaa etuaan ajavat valehtelijat tuhoavat maamme”, luki mielenosoittajien aukiolle pystyttämässä kyltissä.

Samaa mieltä tuntui olevan myös iso osa briteistä. Lisa Wilkie joutui kuvaamaan koronaan kuolevan veljensä viimeiset hetket, koska heidän äitiään ei päästetty osastolle jättämään jäähyväisiä.

–  Ihmiset noudattivat sääntöjä vielä kuollessaankin, mutta he rikkoivat niitä voidakseen juoda pullon viiniä, kivahti itkuinen Wilkie yleisradioyhtiö BBC:n haastattelussa.

Koronanuhrien perheiden etujärjestön edustaja Hannah Brady oli hänkin raivoissaan.

–  Ensin hän potkaisee minunlaisteni ihmisten perheitä suoraan päähän rikkomalla sääntöjä ja sen jälkeen hän pitää meitä vielä tyhminä teeskennellessään, ettei hän tiennyt osallistuvansa juhliin.

Jopa ne lehdet, jotka perinteisesti tukevat konservatiiveja, tuntuivat kääntävän selkänsä Johnsonille.

–  Pääministerin juhlat taisivat nyt loppua, ennakoi esimerkiksi Daily Mail otsikossaan.

Source Link is.fi