Koronavirustartunta suurentaa raskausmyrkytyksen riskiä

Raskauden aikana koronavirustartunnan saaneet ovat suurentuneessa vaarassa sairastua pre-eklampsiaan eli ns. raskausmyrkytykseen, osoittaa tuore tutkimus. Yhteys havaitaan myös vähäoireisilla potilailla.

Tulokset julkaistiin American Journal of Obstetrics & Gynecology -lehdessä, ja niiden perusteella pre-eklampsian riski on noin 60 prosenttia suurempi, jos nainen sairastuu koronavirusinfektioon raskauden aikana. Koronavirusinfektio liittyy myös vakavampiin pre-eklampsiaoireisiin.

Tutkijat tarkastelivat lisäksi koronavirusinfektion oireiden yhteyttä pre-eklampsiaan. Sairastumisriski oli suurempi naisilla, joiden koronavirusinfektio aiheutti selvät koronainfektion oireet, mutta myös oireettomat koronapotilaat olivat suurentuneessa sairastumisvaarassa.

Havainnot olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa, mutta tutkijat kehottavat lääkäreitä huomioimaan ne hoitaessaan raskaana olevia koronapotilaita.

Tulokset perustuvat 28 tutkimuksen aineistoihin, jotka koostuivat lähes 800 000 raskaana olevan naisen terveystiedoista. Naisista 16 000 sairastui koronavirusinfektioon raskauden aikana.

Pre-eklampsia todetaan Suomessa vuosittain noin 1 800 naisella. Se voi aiheuttaa istukan vajaatoimintaa, sikiön kasvun hidastumaa, hapenpuutetta ja jopa sikiökuolemia.

Oikaisu 12.1.2021 klo 10.15: Raskauden aikana koronavirustartunnan saaneet ovat suurentuneessa vaarassa sairastua pre-eklampsiaan, eivät raskausdiabetekseen, kuten otsikossa ja jutussa aiemmin kerrottiin.

Source Link is.fi