Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_765aec64aaef969848a7999b06fa88b7, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Koska olen altistunut omikronille? Asian­tuntija kertoo, minkälaisia tilanteita kannattaa nyt erityisesti välttää – Uutisalue

Koska olen altistunut omikronille? Asian­tuntija kertoo, minkälaisia tilanteita kannattaa nyt erityisesti välttää

Tällä hetkellä pääkaupunkiseudulla ei tehdä laajamittaista tartunnanjäljitystä. Lähes joka toinen koronatestitulos on positiivinen, ja uusia tapauksia tulee päivässä tuhansia.

Koronaviruksen omikronmuunnoksen on raportoitu tarttuvan aiempia muunnoksia herkemmin, mutta ulkomailta kantautuneiden tutkimustietojen mukaan oireet voivat olla lievempiä ja sairaalahoitoa tarvitaan harvemmin.

Helsingin kaupungin epidemiologisen toiminnan ylilääkäri Sanna Isosomppi kertoo, että omikron leviää samalla tavalla kuin muutkin virukset, kuten influenssavirus ja RS-virus.

Lue lisää: Uusi tutkimus: Tästä syystä koronan omikron­muunnos voi olla lievempi

Ylilääkäri Sanna Isosompin mukaan omikronin itämisaika on lyhimmillään 2–3 kolme vuorokautta, mikä on vähemmän kuin aikaisemmilla varianteilla.

– Se tarttuu sekä pisaratartuntana, kosketuksen välityksellä sekä ilmavälitteisesti, hän kertoo.

Isosompin mukaan omikronin itämisaika on lyhimmillään 2–3 vuorokautta, mikä on vähemmän kuin toisilla varianteilla. Oireet voivat edelleen myös ilmaantua vasta myöhemminkin, jopa kahden viikon kuluttua tartunnasta.

– Altistumisen jälkeinen itämisaika on lyhentynyt. Tartunnan saanut voi tartuttaa jo pari päivää ennen oireiden ilmenemistä.

Altistuneen kannattaa hänen mukaansa edelleen välttää kontakteja, vähintään kymmenen päivää ennen ulkoilmoille lähtemistä.

Helsingin yliopiston zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti kertoo uudesta tanskalaistutkimuksesta, jonka mukaan uusi virusmuunnos aiheuttaa enemmän virustartuntoja perheen sisällä kuin aiempi deltamuunnos.

– Tanskassa tehdyn tutkimuksen mukaan omikron aiheuttaa perheen sisäisiä jatkotartuntoja 31 prosenttia, kun deltan kanssa luku oli vain 21 prosenttia.

Ongelmallisena hän pitää sitä, että omikron tarttuu sairastetusta infektiosta ja rokotuksista huolimatta. Deltaa vastaan rokotusimmuniteetti vielä tepsii kohtuullisesti.

Professori Olli Vapalahden mukaan kontaktien määrää kannattaa rajoittaa lähiviikkoina. Vanhempien ikäryhmien ja riskiryhmäläisten kannattaa hakea tehosteet käsivarsiin.

– Omikronin supervoima on se, että se tarttuu immuniteetista huolimatta. Kolmannen rokotteen on todettu tepsivän sitä vastaan, mutta ei sekään täydellisesti, Vapalahti toteaa.

Isompi tartuttavuus aikaisempiin verrattuna perustuu professorin mukaan paitsi rokoteimmuniteetin väistöön myös siihen, että virus leviää paremmin ja lyhyemmällä itämisajalla sairastuneen ylähengitysteissä.

– Virusta tulee mahdollisesti enemmän ulos ja pienempi määrä riittää jatkoinfektioon, hän sanoo.

Uudehkon tutkimuksen mukaan esimerkiksi suurkaupunki Lontoossa arvioitiin sunnuntaina 19. joulukuuta yhdellä kymmenestä ihmisestä olevan koronavirusinfektio.

– Kontaktien lukumäärä on ratkaiseva tekijä, kun mietitään tartuttavuutta.

Isosomppi kertoo tilanteen olevan tartunnanjäljityksen osalta haastava. Hän peräänkuuluttaa jokaisen ihmisen vastuuta.

Isosomppi kertoo, että omikron on huomattavasti ripeämmin leviävä tauti.

– Omikronin arvellaan olevan 3–4 kertaa tarttuvampi kuin aiempi muunnos.

Vapalahti on Isosompin kanssa samaa mieltä siinä, että tilanne on haastava.

– Infektioiden valtava määrä tekee tilanteesta ongelmallisen. Onneksi kuitenkin kaikki viimeaikainen informaatio viittaa siihen, että vakavien infektioiden osuus on suhteellisen vähäinen, Vapalahti sanoo.

Isosomppi pelkää, että kaiken informaatiotulvan keskellä ihmiset eivät tavoita oikeaa tietoa.

– Kaikista hengitystieoireista oireilevien tulee jäädä kotiin potemaan tautia. Talvella myös lapsille ja vanhuksille mahdollisesti vaaralliset RS- ja influenssavirukset aiheuttavat samanlaisia oireita.

Näistä ensimmäinen on lähtenyt tämän talven osalta voimakkaasti leviämään.

Koronavirusta voi tartuttaa myös oireettomana.

– Tämän vuoksi tulee käyttää maskia ohjeiden mukaan, noudattaa turvavälejä ja hyvää käsi- ja yskimishygieniaa, ettei tartuta ympärillä muita ihmisiä, Isosomppi kertoo.

– Jos on sellainen olo, että flunssa on tulossa, eikä ole kunnossa, kannattaa jäädä kotiin.

Isosomppi tarkentaa ohjeita, joita jokainen voi miettiä tositilanteeseen joutuessaan. Ennen ehkä ajateltiin, että mennään puolikuntoisena töihin – työkavereita ei jätetä pulaan.

– Nykyään näen, että vastuuntuntoisuus on sitä, että jäädään kotiin potemaan.

Kipeänä ja toipilaana ulos ei saa mennä.

– Vaikka olisi sovittu tapaaminen, tapaamiseen ei tule oireisena mennä.

Asiantuntijat suosittelevat tällä hetkellä laajasti paremmin suojaavaa FFP2-maskia. Se pitää asettaa kasvoille tiiviisti.

Vapalahti tietää, miten epidemian tässä vaiheessa kannattaa toimia. Hänestä on välttämätöntä saada rokotteita käsivarsiin, erityisesti tehosteita vanhemmille ikäluokille ja riskiryhmille ja toki ensimmäiset rokotteet niille, joilta se puuttuu.

– Jotta tapausmäärien nousua saadaan loivennettua, lähiviikkoina kontaktien määrä pitää rajoittaa minimiin. Erityisesti ahtaita, huonosti tuuletettuja sisätiloja, joissa on runsaasti ihmisiä, kannattaa välttää.

– Kontaktitilanteissa paremmin suojaava FFP2-luokan maski on suositeltava, Vapalahti sanoo.

Isosomppi korostaa, että rokotteiden ottaminen on aikuisille tärkeää, jotta suojelee itseään vakavalta taudilta.

– Rokottamattomien aikuisten on vaikea olla välttämättä tartuntaa, koska tapauksia on niin paljon, hän perustelee.

– Rohkaisen, ettei ole vielä liian myöhäistä hakea ensimmäistä rokotettaan.

Jos oma rokotussuoja ei ole kunnossa, tartuntoja tulee välttää viimeiseen asti. Ikä ja perussairaudet nostavat riskiä saada vakava tauti. Yksi ryhmä, jonka lääkäri haluaa nostaa esiin, on raskaana olevat.

– Myös raskaana olevien tulee huolehtia rokotussuojastaan.

Isosompin mukaan kaikki tulevat todennäköisesti jossain vaiheessa kohtaamaan viruksen taudin sairastamaan, ennemmin tai myöhemmin. Tartunta voi olla oireeton, se voi aiheuttaa tavallisen flunssan kaltaiset oireet tai vakavamman taudin.

Yhden neuvon hän haluaa vielä sanoa maskeihin liittyen. Maskeja tulee edelleen käyttää. THL:n verkkosivuilta löytyy hyvää tietoa maskien käytöstä.

Tartunnan saanut tai karanteeniin asetettu voi hakea Kelasta tartuntatautipäivärahaa, jolla kompensoidaan ansionmenetystä työstä poissaoloajalta. Hakemukseen tarvitaan mukaan tartuntatautilääkärin päätös eristykseen tai karanteenin asettamisesta.

Tartuntamäärien kasvaessa voimakkaasti tartuntatautilääkärien päätöksissä voi olla viivettä. Kaikille ne kuitenkin toimitetaan, vaikkakin joillekin viiveellä Helsingissä, Isosomppi sanoo.

Ylilääkäri Sanna Isosomppi suosittelee koronan saaneita tiedottamaan mahdollisesta altistumisesta suoraan lähipiirille. Koronavilkusta saa lähetettyä altistumisilmoituksen anonyymisti.

YLILääkäri kertoo, että Helsingissä kaikille tartunnan saaneille lähetetään tekstiviestillä linkki verkkolomakkeelle, joka suositellaan täytettävän mahdollisimman nopeasti. Sitä kautta saa myös toimintaohjeet.

Verkkolomakkeen palauttamalla saa myös koronavilkun avauskoodin. Sen avulla pystyy anonyymisti ilmoittamaan lähellä olleille mahdollisesta altistumisesta.

Isosomppi haluaa tässä tilanteessa antaa palloa jokaiselle yksilölle.

– Suosittelemme kertomaan lähikontakteille heidän mahdollisesta altistumisestaan, mutta siihen ei ole velvoitetta.

Altistumisen riski on monella alueella Suomessa iso, kun liikkuu kodin ulkopuolella, hän muistuttaa. Lääkäri tiivistää ohjeet kolmeen:

1. Rokotukset kuntoon

2. Käytä maskia ja huolehdi hyvästä yskimis- ja käsihygieniasta

3. Jos oireita, jää kotiin toipumaan

Source Link is.fi