Banner Before Header

Kotitesti vai virallinen korona­testi­tulos? Toimi näin, jos haet Kela-etuuksia

Jos olet altistunut koronalle ja sinulla ilmenee koronaan liittyviä oireita, sinun kannattaa hakeutua koronatestiin joko kunnallisen tai yksityisen terveydenhuollon ajanvarauksen kautta. Voit myös tehdä koronan kotitestin. Niidenkin positiivisten testitulosten on todettu olevan hyvin luotettavia.

– Mutta oireisena kotitestejä ei lähdetä hakemaan enää kaupasta. Silloin pyydetään sukulaisten tai tuttavien apua, Vaasan kaupungin johtava ylilääkäri Heikki Kaukoranta muistuttaa.

Jos saat koronatestistä positiivisen tuloksen ja tarvitset koronan sairastamis- ja eristysajalta tartuntatautipäivärahaa, tarvitaan hakemusta varten kuntasi tartuntatautilääkärin määräys.

– Silloin on hakeuduttava kunnalliseen tai yksityiseen koronatestiin, josta saa eristyspäätöksen.

Tartuntatautipäivärahaa voi hakea esimerkiksi silloin, kun sinulle aiheutuu ansionmenetystä, jos kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntatautilääkäri on määrännyt sinut karanteeniin tai eristykseen. Voit hakea etuutta myös, jos olet alle 16-vuotiaan lapsen huoltaja, ja lapsesi on määrätty karanteeniin tai eristykseen, etkä voi siksi tehdä töitä.

Kaukoranta sanoo, että jos sosiaalietuuksia ei tarvitse hakea, voi koronan tällä hetkellä sairastaa kotona ilman, että siitä hakee virallisia todistuksia.

Tautia voi siis todeta sairastavansa pelkästään kotitestistä saadun positiivisen tuloksen perusteella. Kaukoranta perustelee tätä tämänhetkisten koronatartuntojen suurella määrällä.

– Jos tautimäärät olisivat pienemmät, olisimme kiinnostuneita saamaan kaikki tapaukset kiinni. Nyt eristysten ja karanteenien asettaminen aiheuttaa paljon työtä terveydenhuoltoon.

Hän kuitenkin lisää, että pelkkä kotitestitulos ei välttämättä riitä kaikille työnantajille poissaolon perusteeksi.

– Se riippuu työnantajasta ja työstä. Jotkut voivat jäädä omalla ilmoituksella tekemään etätöitä eristysajaksi. Toisissa työpaikoissa etätyö taas ei ole mahdollista, ja niihin tarvitaan virallinen testitulos työnantajaa varten.

Source Link is.fi