Banner Before Header

Koulut alkavat lähiopetuksessa ja lasten infektiolääkäri on sen kannalla: ”Lapset eivät ole iso moottori virustartunnoissa”

Koulujen sulkeminen ei toisi hyötyä viruksen leviämisen estämisessä, katsoo Turun yliopiston professori ja lasten infektiosairauksien erikoislääkäri Terho Heikkinen.

– Tällä hetkellä olemme sellaisessa tilanteessa, että virus leviää joka paikassa. On vaikea lähteä sanomaan, että koulu olisi siinä mielessä mitenkään erilainen paikka kuin muukaan, Heikkinen sanoo.

Sosiaali- ja terveysministeriö esitti viime viikon alussa koulujen siirtymistä etäkouluun. Hallituksen koronaryhmä ilmoitti kuitenkin perjantaina, että kansallista etäkoulusuositusta ei tulekaan. Koulut siis alkavat huomenna maanantaina lähiopetuksessa.

Heikkinen muistuttaa, että koulukeskustelussa olisi punnittava etäkoulun hyöty ja haitta.

– Jos ajatellaan, että koulut pistettäisiin kiinni sen takia, että virus ei leviäisi, sillä ei kuitenkaan saataisi viruksen leviämistä yhteiskunnassa vähennettyä. Sillä saataisiin kuitenkin valtavan suuret haitat näille lapsille muissa suhteissa.

Lapset tartuttavat aikuisia vähemmän

Heikkinen korostaa, että mikäli lapset taudin edes saavat, he sairastavat sen useimmiten hyvin lievänä. Lapset myös tartuttavat koronavirusta aikuisia vähemmän.

– Omikronista emme vielä tiedä, mutta aikaisemmista muunnoksista tiedämme, että viruksen tarttuminen lasten keskuudessa on ollut paljon, paljon pienempää kuin aikuisten keskuudessa. Eli jostain syystä lapset eivät ole se iso moottori, päin vastoin kuin monen muun hengitystieinfektion kohdalla.

Syitä lasten vähäisemmän tartuttavuuden taustalla ei vielä kunnolla tunneta, mutta se perustuu ainakin anatomisiin ja fysikaalisiin syihin. Koronaepidemiassa lasten osuus epidemian levittäjänä on Heikkisen mukaan ollut huomattavasti pienempi kuin muissa epidemioissa, niistä influenssa hyvänä esimerkkinä. Siinä lapset levittävät tautia nopeasti.

Heikkinen muistuttaa joka tapauksessa, että etäkoulun, samoin kuin lasten harrastuksienkaan keskeyttämisen suhteen ei voida keskittyä puhumaan vain viruksesta ja sen tarttumisesta.

– Tässä täytyy katsoa laajemmin lasten etuja. Aivan samoja kysymyksiä käsitellään silloin kuin puhutaan lasten harrastuksista.

– Käsitykseni mukaan on aivan aniharvoja tilanteita, joissa lasten harrastuksista olisi lähtenyt joitain tartuntaketjuja liikkeelle, Heikkinen päättää.

Voit keskustella aiheesta maanantaihin 10.1. klo 23:een asti.

Lue myös:

Source Link yle.fi