Kourallinen kokeneita poliitikkoja jättää eduskunnan – katso Ylen kyselystä, ketkä lähtevät ainakin ehdolle ensi kevään vaaleihin

Ryhmä kokeneita kansanedustajia ei pyri enää eduskuntaan tämän kauden jälkeen.

Yle kysyi kaikilta kansanedustajilta, pyrkivätkö he ehdolle ensi kevään vaaleihin.

Kyselyyn vastasi yhteensä 124 kansanedustajaa, joista vajaat sata kertoi pyrkivänsä jatkokaudelle. Valtakunnanpolitiikasta ilmoitti luopuvansa seitsemän edustajaa.

Luopujien joukossa ovat pitkäaikaiset vihreiden kansanedustajat Satu Hassi ja Outi Alanko-Kahiluoto, Anu Vehviläinen (kesk.) ja Markus Mustajärvi (vas.).

Hassi perustelee eduskunnasta jättäytymistä sillä, että hän on jo nyt eduskunnan vanhin naiskansanedustaja.

– Mielelläni jäisin elävänä eläkkeelle, Hassi kirjoittaa.

Myös Katja Taimela (sd.) Merja Mäkisalo-Ropponen (sd.) ja Antero Laukkanen (kd.) ilmoittivat, etteivät ole enää ehdolla.

Kokeneista poliitikoista myös ainakin Erkki Tuomioja (sd.) on sanonut, ettei lähde enää ehdolle seuraavissa eduskuntavaaleissa.

Luopujien joukossa on myös moni keskustan konkari ja näkyvässä roolissa ollut poliitikko, kuten Matti Vanhanen,Juha Sipilä, Jari Leppä ja Juha Pylväs. He eivät vastanneet tähän kyselyyn.

Runsaat 20 edustajaa kertoi vielä pohtivansa jatkoa tai ei vielä paljastanut aikeitaan. Heihin lukeutuu kokoomuksen Ben Zyskowicz, joka on toiminut kansanedustajana yhtäjaksoisesti vuodesta 1979 lähtien. Hän sanoo tekevänsä päätöksen viimeistään alkusyksystä ja kertoo terveysmurheidensa vaikuttaneen työkykyyn.

Keskustan Mikko Kärnä on ilmoittanut, että ei ole ehdolla Lapin vaalipiiristä, mikäli Paavo Väyrynen nimetään keskustan ehdokkaaksi. Kärnä väläyttää harkitsevansa asiaa, mikäli jokin toinen piiri pyytää häntä ehdokkaaksi.

Source Link yle.fi