Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_aa20b6f6364fe0c0e6ab23265695f436, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Kreikan tiedustelujohtaja erosi vakoilusyytösten takia — tapaukseen liittyy suuren yleisön huonosti tuntema Predator-vakoiluohjelma – Uutisalue

Kreikan tiedustelujohtaja erosi vakoilusyytösten takia — tapaukseen liittyy suuren yleisön huonosti tuntema Predator-vakoiluohjelma

Kreikan tiedustelupalvelun johtaja Panagiotis Kontoleon on eronnut, kertoo Kreikan pääministerin kanslia.

Kreikan hallitus kertoi Kontoleonin eronneen ”sisäisessä selvityksessä ilmi tulleiden tietojen seurauksena”.

Eroon johtanut vyyhti sai alkunsa, kun Kreikan oppositiopuolueen, sosiaalidemokraattisen Pasokin johtaja Nikos Androulakis valitti korkeimpaan oikeuteen siitä, että hänen puhelimeensa yritettiin asentaa vakoiluohjelma.

Androulakisin lisäksi kaksi kreikkalaistoimittajaa on kertonut joutuneensa vakoilun uhreiksi.

Uutistoimisto Reutersille puhuneet virkamieslähteet kertoivat tiedustelupomon myöntäneen sisäisen tarkastuksen aikana, että taloustoimittaja Thanasis Koukakista oli salakuunneltu.

Muistuttaa Pegasus-vakoiluohjelmaa

Kreikan sosiaalidemokraattien johtaja Androulakis kertoi saaneensa tiedon vakoilusta Euroopan unionin parlamentilta. Selvityksen mukaan Androulakisin puhelimeen yritettiin asentaa Predator-vakoiluohjelma.

Toronton yliopiston Citizen Labin kybertutkijoiden mukaan Predator muistuttaa tunnettua Pegasus-haittaohjelmaa.

Predator voi kerätä puhelimesta salasanoja, tiedostoja, valokuvia, verkkoselaushistoriaa ja yhteystietoja, mutta ohjelma on vähemmän kehittynyt kuin Pegasus.

Ohjelman on alunperin kehittänyt pohjoismakedonialainen start-up yhtiö Cytrox vuonna 2017. Myöhemmin Cytroxin osti kyproslainen Passitora Ltd. (ent. Wispear). Yrityksen omistaa Israelin armeijan ex-tiedusteluviranomainen Tal Dillian.

Viime vuonna Dillian kertoi, että yritys kehittää niin kutsuttuja Intellexa-vakoilutyökaluja, jotka on tarkoitettu valtioiden lainvalvontaviranomaisten käyttöön.

Kybertutkijat arvioivat, että Predatoria on käytetty ainakin Armeniassa, Egyptissä, Kreikassa, Indonesiassa, Madagaskarissa, Omanissa, Saudi-Arabiassa ja Serbiassa.

Kreikan hallitus on kiistänyt valtion osuuden vakoiluun

Kreikka on kertonut, että se ei käytä vakoiluohjelmia eikä tee yhteistyötä sellaisten tahojen kanssa, jotka myyvät niitä.

Kreikka kuitenkin muutti hiljattain vakoilulainsäädäntöään.

Maaliskuussa vuonna 2021 Kreikassa astui voimaan laki, joka suojelee vakoilua harjoittavia tiedusteluviranomaisia.

Lain mukaan viranomaisia, jotka tarkkailevat yksityishenkilöitä kansallisista turvallisuussyistä ei voida asettaa syytteeseen.

Lisäksi lainsäädännön mukaan turvallisuusviranomaisten ei tarvitse ilmoittaa kohteelle tarkkailun päätyttyä, että sellainen on tehty.

Source Link yle.fi