Banner Before Header

Krikettimestari saattaa nousta tappioasemasta – Pakistanin syrjäytetty pääministeri Imran Khan aikoo palata valtaan

Krikettitähti Imran Khan valittiin vuonna 2018 Pakistanin johtoon suurin toivein.

Nopeita autoja rakastava ja seurapiirijulkisuudessa viihtyvä ”Kapteeni” toivotettiin tervetulleeksi maailman toiseksi suurimman muslimivaltion pääministerin virkaan.

Khanin toivottiin tuovan uutta poliittista kulttuuria ja johtavan Pakistanin ulos pitkäaikaisen sotilasvallan varjosta. Tavoitteena oli luoda islamilainen hyvinvointivaltio, korjata vähävaraisimpien asemaa ja parantaa terveydenhuollon palveluja, kirjoittaa muun muassa BBC.

Aiemmin tässä kuussa 69-vuotias Khan syrjäytettiin luottamuslauseäänestyksessä hieman ennen viiden vuoden virkakauden loppua. Khan sai kokea saman kohtalon kuin kaikki edeltäjänsä virassa.

Pakistanilaisten politiikan tutkijoiden mukaan Khan on siviiliasemastaan huolimatta edelleen vaikutusvaltaisen armeijan tuote. Hän ei päässyt siteestä eroon ja sama mahti hänet myös syrjäytti.

Khan syyttää Yhdysvaltoja vehkeilystä

Krikettitähti on puolustanut toimiaan pääministerikaudella huippu-urheilijan sitkeydellä. Hän on syyttänyt Yhdysvaltoja puuttumisesta Pakistanin politiikkaan. Todisteita ulkovaltojen sekaantumisesta asiasta ei ole esitetty.

Tunnettu poliittinen kommentaattori ja toimittaja Zafar Sheikh selvittää Ylelle puhelinhaastattelussa, että Khan kokee joutuneensa amerikkalaisten salaliiton uhriksi.

– Yhdysvaltain rahaa ja voimia on käytetty Khanin mukaan häntä vastaan, Sheikh kertoo.

Todisteena Yhdysvaltain vehkeilystä Pakistanissa keskustellaan toistaiseksi julkaisemattomasta diplomaattiviestistä.

– Kirjeen mukaan Yhdysvallat vaatii politiikan suunnan muutosta, tai Khan siirretään syrjään, selvittää Zafar Sheikh.

Mielenosoittajia kylttien kanssa Islamabadissa osoittamassa tukea Imran Khanille.
Imran Khanin kannattajia kerääntyi Islamadisssa kaduille heti hänen syrjäyttämisensä jälkeen. Bilawal Arbab / EPA

Toimittaja Zafar Sheikh sanoo, että kirje on Khanin pelimerkki ja henkivakuutus, jonka hän voi aikanaan julkistaa ja koettaa kääntää äänestäjiä puolelleen seuraavissa vaaleissa.

Kurssin korjausta Yhdysvallat toivoo muun muassa suhteissa naapurimaihin ja Venäjään.

Khan on herättänyt närkästystä muun muassa pitämällä yhteyksiä presidentti Vladimir Putiniin. Pääministeri vieraili Moskovassa juuri ennen kuin Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Pakistan myös kieltäytyi tuomitsemasta Venäjän hyökkäystä YK:n turvallisuusneuvostossa.

Myös Taliban-hallinto on saanut pääministeriltä ymmärrystä; osa taistelijoista liikkuu avoimesti Pakistanin ja Afganistanin välillä.

Kotimaan politiikassa ”Kapteeni” on onnistunut pitämään vaalilupauksiaan. Maakuntiin on jaettu julkisia varoja. Hänen PTI-puolueellaan on vankka tukijoukko muun muassa Punjabissa, joka on perinteisesti Khanin tärkeimpien haastajien, Pakistanin politiikan vaikuttajasukuihin kuuluvien Muslimiliiton Nawazin ja Shehbaz Sharifin, tukialuetta.

Punjab on ollut Khanille pitkään poliittinen ongelma.

Hän syyttää tviitissään alueneuvostoa mafiamaisista otteista.

Poliittinen tuki Khanille on edelleen vahvaa ja jopa kasvussa. Suuret puhetilaisuudet Peshawarissa ja Karachissa saivat liikkeelle ennätysmäärän väkeä. Näyttävien mielenosoitusten Pakistanissa kaduilla oli yli 10 miljoonaa ihmistä.

– Kannatus vahvistuu päivä päivältä. Sen turvin Khan voi jopa vaatia ennenaikaisia vaaleja, sanoo toimittaja Zafar Sheikh.

Bensan hinta pian kaksinkertaistunut

Pakistanilla on vajaan kuuden miljardin dollarin velkaohjelma Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n alaisuudessa. Inflaatiotahti on rajua, 12,7 prosenttia. Hintojen nousupaineet ja talouden syöksykierre ovat haaste myös Pakistanin tuleville johtajille.

Hallitus on koettanut hillitä kansalaisten tyytymättömyyttä muun muassa maksamalla polttoaineille tukiaisia. Pakistanissa arvioidaan, että tuet eivät pitkällä tähtäimellä riitä, vaan hintoja on korotettava talouden vakauttamiseksi.

Äänestäjät ratkaisevatkin seuraavissa vaaleissa, miten vahvoja talouden elvytyslääkkeitä he ovat valmiita nielemään. Muun muassa dieselin hinnan arvioidaan nousevan veronkorotusten ja öljyn kallistumisen seurauksena nykyisestä vajaan euron litrahinnasta noin 1,30 euroon litralta.

Zafar Sheikh pitää vakauden säilyttämistä talouttakin suurempana haasteena.

– Levottomuudet voivat johtaa anarkiaan, emme halua tänne Sri Lankan kaltaisia levottomuuksia.

Sri Lankassa julistettiin huhtikuun alussa poikkeustila polttoaineiden ja ruoan hinnan nostattamien mielenosoitusten vuoksi.

Pakistan parlamenttivaalit on määrä järjestää ensi vuonna, ennenaikaiset vaalit jopa ennen vuoden loppua.

Lue myös:

Krikettitähti Imran Khan äänestettiin odotetusti ulos Pakistanin johdosta

Pakistanilaiset eivät osaa kunnolla äidinkieltään – samalla kun eliitti leveilee englannin taidoillaan, miljoonat eivät ymmärrä opetusta koulussa

Pakistanilainen liikenne hirvitti suomalaisena naisena, kunnes opin paikallisen ajotyylin

Source Link yle.fi