Banner Before Header

Krista Kiuru: ”Tämä laiva on saatava nyt myrskyssä satamaan”

Hallitus kokoontui tänään ennen neljää Säätytalolle neuvottelemaan Suomen koronatilanteesta. Ennen neuvottelujen alkua perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) sanoi pitävänsä 80 prosentin rokotekattavuuden ylittymistä hyvänä asiana.

Samalla hän muistutti, että Suomessa on tällä hetkellä 11 aluetta leviämisvaiheessa. Hän sanoi, että keskiviikkona kolme uutta aluetta siirtyi jälleen leviämisvaiheeseen.

– Virus ei prosentteja kumartele, hän totesi toimittajille.

Kiuru sanoi odottavansa, että alueelliset epidemiat sammutetaan hybridistrategian mukaisesti alueellisille rajoituksilla.

– Tämä laiva on saatava nyt myrskyssä satamaan. Millään alueella ei kannata jäädä odottamaan luotsia, joka tulee venettä saattamaan.

Hänen mukaansa yhteiskuntaa voidaan avata niillä alueilla, joilla koronatilanne on hyvä. Sen sijaan leviämisalueilla terveydenhuollon kanto voi ylikuormittua. Kiurun mukaan hallitus käsittelee tänään tätä kokonaistilannetta.

Lue lisää: Sanna Marin: Tällaisessa tilanteessa hätä­jarru­mekanismi voitaisiin ottaa käyttöön

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) sanoi, että ei usko hallituksen tekevän tänään päätöksiä uusista rajoituksista, mutta ei myöskään halua, että nykyisistä rajoituksista luovutaan. Hän piti järkevänä myös koronapassin käytön laajentamista. Koronapassin käytön laajentaminen sai kannatusta myös muun maussa pääministeri Sanna Marinilta (sd).

Kansan laajalle pakkorokottamiselle Ohisalo ei näe tarvetta. Sen sijaan hän haluaa kuulla asiantuntijoiden näkemyksiä siitä, miten esimerkiksi terveydenhuollon henkilöstön rokottaminen voisi auttaa epidemian hallinnan kokonaisuudessa.

Ohisalo toivoo, että kaikki, jotka voivat ottaa rokotteen, myös ottavat sen. Näin suojataan myös niitä, jotka eivät voi saada rokotetta.

– On etuoikeus saada rokote, koska maailmassa on maita, joissa se ei ole mahdollista.

Ohisalo toivoo, että hallitus keskustelee lasten rokottamisesta. Yhdysvalloissa 5–11-vuotiaiden rokotukset on jo aloitettu.

– Lapsia ja nuoria pitää suojella yhtä lailla.

Ennen neuvottelujen alkua oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) sanoi suhtautuvansa varauksella ajatukseen pakkorokottamisesta.

– Kun puhutaan pakosta, se ei ole niin hyvä lähtökohta.

Hän kertoo kuuntelevansa terveydenhuollon ammattilaisten kantoja terveydenhuollon työntekijöiden pakkorokottamisesta.

– Lähden siitä, että olisi vastuullista rokottautua, jos tekee töitä terveydenhuollossa tai hoitaa vanhuksia.

– Pakkorokottaminen on ainakin minulle henkilökohtaisesti vieras ajatus.

Hänen mukaansa hallitus ei ole myöskään käynyt minkäänlaisia neuvotteluja asiasta.

Hän sanoi myös, että pitää olla hyvä juridiset perusteet, jos koronapassia laajennetaan esimerkiksi työpaikoille.

Source Link is.fi