Banner Before Header

Krista Pärmäkoski sai haluamansa avauksen kaudelle, tuplavoittaja Iivo Niskanen kiitti lankomiehen isää: ”Hän voitti 2–0 Venäjän rekan huollon”

Venäjän Natalia Neprjajeva haki viikonlopun Tykkikisoista tuplavoittoa, mutta lauantain perinteisen kisan voittaja ei mahtanut mitään sunnuntain vapaan kisassa Krista Pärmäkosken loppuvedolle. Pärmäkoski pystyi kiristämään vauhtiaan toisella kierroksella ja kukisti venäläisen 0,9 sekunnilla.

– Ajattelin, että pitää lähteä liikkeelle kohtuu kovaa, mutta kuitenkin maltilla. Ensimmäisellä kierroksella ajattelin malttaa, mutta oli vaikea tietää, mikä vauhti oli, kun tosi vähän kuulin väliaikoja. Sen verran kuulin, että tiukkaa on ja loppuun asti pitää puristaa, tyytyväinen Pärmäkoski kertoi kilpailun jälkeen Yle Urheilulle.

Taistelu kisan voitosta oli tiukka, sillä kolmanneksi sijoittunut Saksan Victoria Carl hävisi Pärmäkoskelle 1,2 sekuntia ja neljänneksi sijoittunut Kerttu Niskanen 9,6 sekuntia. Pärmäkosken mukaan hänen suorituksensa oli tasapainoinen ja rento, siitäkin huolimatta että kauden ensimmäinen startti tuppaa jännittämään kokenuttakin kisaajaa.

– Ensimmäisessä kisassa tuntuu, ettei osaa tehdä tätä, vaikka sitä on monta vuotta tehnyt. Vielä lähtöpaikalla kysyin Riitta-Liisaltakin (Roponen), että kuinka kovaa tässä pitää lähteä, kun ei oikein meinaa muistaa. Aina se jännittää, kun numerolappu on rinnassa, Pärmäkoski naurahti ja totesi, että yhtä lailla on aina kiva voittaa.

– Edellisestä kisasta on jo aikaa ja tässä on koko kesä odoteltu, että pääsee kilpailemaan.

Tälle kaudelle Pärmäkoski on tehnyt harjoittelussaan yhden merkittävän muutoksen: hän on harjoitellut vähemmän. 30-vuotias hiihtotykki uskoo, että hän on uransa aikana tehnyt kestävyysharjoittelua sen verran paljon, että pohjakunto on tarpeeksi hyvä. Sen sijaan hän on keskittynyt saamaan hiihtoonsa rentoutta ja nopeutta, jotta olisi tarpeeksi terävänä vielä loppukirikamppailuissa.

Ainakin kauden avauksessa Pärmäkoskella riitti terävyyttä kovassa kansainvälisessä seurassa. Starttiviivalla oli muun muassa tukku kivikovia venäläishiihtäjiä sekä Saksan maajoukkuetta, norjalaisia, japanilaisia, virolaisia…

– Jos miettii Suomessa järjestettäviä kisoja, melkein voisi sanoa, että maailmancupin jälkeen nämä ovat toiseksi kovimmat kisat. Ei ole mikään helppo paikka aloittaa kautta, mutta silloin tulee tehtyä kaikki asiat hyvin, kun tietää, että edessä on kova kilpailu, Pärmäkoski sanoi.

”Ei onneksi tarvinnut kalsareita”

Iivo Niskasesta tuli viikonlopun tuplavoittaja, kun hän kukisti kovan venäläiskaartin myös sunnuntaina, kun 15 kilometriä hiihdettiin vapaalla. Toisin kuin lauantaina, tällä kertaa Niskaselle ei tullut kylmä.

– Ei onneksi tarvinnut kalsareita, kun keli parani 5–6 astetta. Oli oikein liukas ja selkeä pakkaskeli. Hyvä oli hiihtää, Niskanen virnuili ja viittasi lauantaiseen kömmähdykseensä lähteä kisaan ilman lämpimiä kalsareita.

Vapaan hiihtotavan kisan voitto maistui Niskaselle, sillä hän ei ole tälle kaudelle panostanut vapaan tekniikkaan samalla tavalla kuin parina viime kautena. Tällä kaudella Niskasen pääkisat Pekingin olympialaisissa hiihdetään perinteisellä hiihtotavalla.

Iivo Niskanen oli tyytyväinen päivän kilpailun lähtöönsä ja sai viimeisellä kierroksella edellä hiihtäneen Denis Spitsovin kiinni. ”Oli tiukka ja vauhdikas kisa”, Niskanen kommentoi. Kuva: Tomi Mäkipää / AOP

– Vapaa on ollut reilusti pienemmällä satsauksella tänä vuonna. Ei se ainakaan ole hävinnyt sieltä mihinkään. Kun olen satsannut vapaaseen todella paljon ja kehittänyt oikeastaan pelkästään niitä vapaan ominaisuuksia, niin ehkä ne olivat vähän turhankin väsyneitä, Niskanen pohti.

– Nämä ovat tietenkin ensimmäisiä kisoja ja odotukset ovat enemmän siellä perinteisen puolella. Otan ilolla vastaan kaikki, mitä tällä vapaalla tulee. Se on vain ekstraa.

Niskanen antoi painavan kiitoksensa voitostaan myös Oloksella hänen suksiensa huollosta vastanneelle Pertti Mikkoselle eli Niskasen lankomiehen, Juho Mikkosen, isälle.

– Hän voitti 2–0 tänä vuonna Venäjän rekan huollon. Tilanne Pertillä on nyt 3–0 Venäjän huoltomiehiä vastaan. Oli kiva onnistuminen, kun pienellä porukalla mentiin, Niskanen sanoi.

Venäläishiihtäjillä on ollut Oloksella sekä miehissä että naisissa tiukka kamppailu maailmancupin paikoista Rukalle. Sunnuntaina Sergei Ustjugov tarjosi Niskaselle kovimman vastuksen, mutta Suomen ykkösmies pystyi pitämään Ustjugovin koko ajan takanaan.

– Mitä tuossa Venäjän miesten kanssa juttelin, niin heillä on aika tiukka karsinta. (Federico) Pellegrinokin totesi, että on mieluummin tässä ryhmässä italialainen kuin venäläinen. Kamppailu paikoista on ilmeisesti aika totista ja tulista, Niskanen hymähti.

Hän itse pystyy ottamaan rennommin ja aikoo valmistautua maailmancupin avaukseen Oloksella.

– Harjoitellaan vielä hetki ja sitten keskitytään eritoten maailmancupeihin, mutta olympialaiset mielessä. Toivotaan, että kausi on noususuhtainen ja etenee suunnitelmien mukaan.

Lue myös:

Piskuinen Muonio on maailman maastohiihtäjille alkutalven helmi – ilman talkoolaisia FIS-kilpailut eivät onnistu

”Tuli lähdettyä ilman kalsareita” – talvinen pakkaskeli oli tehdä Iivo Niskaselle tepposet, Kerttu Niskaselta ”hyvä kisa” pitkän tauon jälkeen

Anne Kyllönen perjantain paras suomalainen Oloksella – ylsi sprintin finaalissa toiseksi ja jätti taakseen muun muassa Natalia Neprjajevan

Source Link yle.fi