Banner Before Header

Kuka on olympialaisten maapaikkaan tarrannut Carola Niemelä? Valmentaja kertoo rovaniemeläisestä sisupussista, jonka sanavastoon ei kuulu luovuttaminen

Carola Niemelä onnistui lauantaina Calgaryn slopestylen maailmancup-avauksessa mainiosti ja päätti kilpailun viidenteen sijaan. Niemelällä riitti aihetta juhlaan, sillä kyseessä oli 22-vuotiaan lumilautailijan uran paras maailmancup-sijoitus. Viides sija nosti Niemelän osakkeita myös olympialaisten maapaikkarankingissa. Hän on nyt sijalla 28, kun jäljellä on vielä kaksi kilpailua: ensi viikonloppuna kilpaillaan Mammothissa ja viikkoa myöhemmin vielä Laaxissa.

Lumilautailumaajoukkueen päävalmentaja Antti Koskisen mukaan paikka on lähes varmasti Niemelän.

– Arvioisin tilannetta niin, että Carolan tarvitsee pysyä Mammothissa ja Laaxissa kummassakin kisassa yksi lasku pystyssä. Kunhan nyt ei ihan vihoviimeinen kisoissa ole, niin maapaikka pitäisi tulla ja uskon, että Carola omalla suorituksellaan on hyvin lähellä top-10 -sijoituksia tulevissakin kisoissa. Ehjä lasku riittää. Sijoituksina 15-20 riittää hyvin, Koskinen arvioi Yle Urheilulle.

Olympialaisten maapaikat eivät ole henkilökohtaisia, mutta paikka on menossa Niemelälle.

– Meillä on toisena haastajana Eveliina Taka, toinen rovaniemeläinen, joka on tulossa Mammothiin laskemaan myös. Carola on tehnyt viime vuosina isoimman työn ja saavuttanut todella hienoja sijoituksia, kun taas Eveliinan kohdalla on oltava rehellinen ja sanottava, että hänen pitäisi laskea podium-sijoille, jotta häntä voisi millään tavalla tässä kohtaa edes harkita Carolan haastajaksi Pekingin koneeseen. Asia on käyty asianomaisten kanssa läpi.

Tähän mennessä olympiapaikan Pekingiin ovat varmistaneet Enni Rukajärvi, Rene Rinnekangas ja Kalle Järvilehto. Rinnekangas ja Järvilehto kilpailivat Pyeongchangissa neljä vuotta sitten, Rukajärvi nähtiin Etelä-Korean lisäksi myös Sotshissa. Rukajärvi voitti slopestylessa Sotshissa olympiahopeaa ja neljä vuotta myöhemmin Pyeongchangissa olympiapronssia.

Loukkaantumiset hidastaneet läpimurtoa

Suurelle yleisölle Carola Niemelän nimi ei ehkä ole tuttu, mutta lumilautailupiireissä hänen potentiaalinsa on ollut tiedossa jo pitkään. Aikuisten maajoukkueen rinkiin helmikuussa 1999 syntynyt Niemelä on kuulunut keväästä 2018 ja kuluneella olympiadilla hän on lunastanut paikkansa aikuisten kärkikastissa.

– Carola on ollut monta vuotta tuloillaan. Menoa ovat varjostaneet pari isompaa loukkaantumista, Koskinen avaa.

Vuosi 2020 oli Niemelälle loukkaantumisten osalta synkkä. Ensin hän loukkasi ranteensa ja myöhemmin keväällä polven. Molemmat vammat vaativat leikkaushoitoa, ja kuntoutus vei vuoden päivät. Nuorten MM-kisoissa 2017 Niemelältä murtuivat puolestaan molemmat kantapäät.

– Carola on noussut rovaniemeläisellä sisukkuudella takaisin ja tehnyt todella paljon töitä, että hän on pystynyt saamaan itsensä takaisin laskukuntoon. Tässä näkyy lopputulos, Koskinen sanoo ja viittaa Calgaryn loistavaan suoritukseen.

– En Carolan onnistumisessa nähnyt mitään yllättävää. Hän laski samalle tasolle kuin aiemminkin maailmancupeissa. Ensimmäisessä big airin maailmancupissaan Quebecissa hän laski finaaliin kuuden parhaan joukkoon ja on ollut hyvin lähellä aiemminkin slopestylekisoissa jatkopaikkoja. Tämä on Carolan hyvä normaalitaso.

Koskinen kuvailee Niemelän syksyä nousujohteiseksi.

– Hän on pystynyt tuomaan tasoaan takaisin sinne, mitä se oli juuri ennen loukkaantumista ja osin jopa nostamaan. Se näkyi mielestäni lauantaina laskussakin, etenkin reiliosio radan alkupuolella. Siellä Carola pystyi pistämään parastaan ja teki sellaisia juttuja, mitä hän ei ole aiemmin kisoissa tehnyt. Hän valitsi teknisempiä reilejä ja niihin tosi hyviä temppuja ja sai ne naulattua hyvin päälle, Koskinen innostuu.

Lauantain kilpailu oli Niemelälle ensimmäinen slopestylekilpailu pitkään aikaan. Hän myönsi Lumilautaliiton tiedotteessa jännittäneensä kisaa jalat täristen.

– Pikkuisen kun rania siivotaan ja suorituksia saadaan vähän puhtaammaksi, sieltä ropisee vielä enemmän pisteitä.

Näin Carola Niemelä laski uransa parhaaseen maailmancup-sijoitukseen ja tarrasi kiinni olympiapaikkaan

Tiukka viikko edessä

Rovaniemeläislähtöistä, Vuokatin urheiluakatemian lumilautailulinjan käynyttä Niemelää valmentaja kuvailee reippaaksi laskijaksi, joka on avoin kaikille uusille kokeiluille.

– Hän on erittäin vahvalla työmoraalilla varustettu, eikä todellakaan ensimmäisten eikä ihan viimeistenkään joukossa luovuttamassa. Luovuttaminen ei tunnu kuuluvan Carolan sanavarastoon lainkaan. Hän on erittäin kova tekemään hommia ja rakkaus lumilautailuun paistaa läpi kaikesta tekemisestä. Joskus intoa pitää jopa suitsia, ettei ihan yötä päivää olisi mäessä, Koskinen kertoo.

– Kova tekijä, reipas laskija ja avoin monille jutuille. Hän lähtee aina kokeilemaan uusia juttuja ja puskee omia rajoja jatkuvasti eteenpäin. Carola ei ole ihan vähään tyytyväinen, hän tavoittelee isoja juttuja ja vaatii itseltään paljon. Sillä hän onkin päässyt näin pitkälle ja uskon, että pääsee vielä pidemmälle.

Lumilautailumaajoukkue matkustaa Calgarysta Yhdysvaltojen Mammoth Mountainille, missä kilpaillaan heti torstaista lähtien. Joukkue lähti maanantaina aamuneljältä lentokentälle, mistä matka jatkui Vancouverin kautta Los Angelesiin. Yhdysvalloissa odottaa vielä 5-6 tunnin automatka.

– Aikataulu on hyvin tiivis, koitetaan selvitä matkustuksista kommelluksitta. Toki samassa veneessä olemme kaikki maajoukkueet, jotka reissun päällä on.

Sää Mammothissa on perinteisesti ollut luminen, mutta nyt auringon pitäisi helliä kisoja. Koskinen odottaa suomalaislaskijoilta onnistumisia.

– Hyvä boogie tuntuu olevan päällä, lasku kulkee kaikilla. Odotan, että jatkamme samalla linjalla.

Mammothin kilpailuja voi seurata suorana Ylen kanavilla.

Lue myös:

Source Link yle.fi