Banner Before Header

Kuka tahansa voi herkistyä yllättäen jollekin ruoka-aineelle – näistä oireista tunnistat allergian

Allergia-, iho- ja astmaliiton mukaan noin 3–9 prosentilla lapsista todetaan Suomessa ruoka-allergioita.

Vaikka ruoka-allergioista puhutaan usein lasten ja pienten vauvojen sairauksina, herkistyminen jollekin uudelle ruoka-aineelle voi tapahtua missä iässä tahansa.

Pirkanmaan Allergia- ja astmayhdistyksen ruoka-allergianeuvoja Tuula Jokisen mukaan allergia voi yllättää sellaisenkin, jolla ei ole koskaan aikaisemmin ilmennyt mitään allergioita.

Usein taipumus allergiaan on kuitenkin perinnöllistä, ja ruoka-allerginen voi oirehtia myös esimerkiksi lääkkeistä, siitepölyistä tai eläimistä.

Tuula Jokinen kertoo, että ruoka-allergian oirehdinnalle ei ole yhtä selkeää määritelmää. Oireet ovat hyvin yksilöllisiä, eikä mikään tietty ruoka-aine, kuten vaikkapa omena, aiheuta kaikille omena-allergikoille samanlaisia oireita.

On kuitenkin olemassa tiettyjä oireita, jotka ovat hyvin tyypillisiä erilaisissa ruoka-allergioissa.

Yskää, kutinaa kurkussa, suolisto-oireita

Usein epäily allergiasta herää, jos hengitystiet, iho tai suolisto oireilevat.

Jokinen kertoo, että hengitysteiden oireet vaihtelevat paljon, mutta usein niihin liittyy suun ja kurkun kutinaa, huulten turpoamista ja hengenahdistusta. Osan potilaista allergeeni saa yskimään.

Ruoka-allergia näkyy usein iholla nopeasti ilmenevinä, kutisevina ja punoittavia läiskinä tai paukamina – eli niin sanottuna nokkosihottumana.

– Ihottumaa voi esiintyä koko kehossa tai vain paikallisesti jollain alueella, Jokinen kertoo.

Iho- ja hengitystieoireet on usein melko helppo yhdistää mahdolliseen allergiaan. Suolisto-oireet ovat muista allergioista poiketen hyvin tyypillisiä juuri ruoka-allergioissa. Oireiden tunnistamista saattaa Jokisen mukaan vaikeuttaa se, että lukuisat suolistosairaudet ovat yleistyneet. Suolistosairauksien oirekirjo muistuttaa paljon allergiaa: ripuli, ummetus ja vatsakivut ovat suolistosairauksien yleisiä oireita.

Jokinen huomauttaa, että oireiden painotus ja vaikeusaste vaihtelevat hyvin paljon. Hankalammissa tapauksissa kaikkia yleisimpiä oireita voi esiintyä samanaikaisesti, jos on syönyt sopimatonta ruokaa.

Hankalammissa tapauksissa kaikkia yleisimpiä oireita voi esiintyä samanaikaisesti.

Joillakin allergia ilmenee vain parina kutisevana rakkulana pienellä alueella.

Vaarallinen anafylaksia

Vaikka yleisemmät oireet ovat ikäviä, ne eivät aiheuta kuitenkaan välitöntä vaaraa. Hyvin voimakkaasti allergiset voivat pahimmassa tapauksessa saada jostakin ruoka-aineesta harvinaisen, mutta hengenvaarallisen reaktion, anafylaksian.

Anafylaksia alkaa usein kämmenpohjan tai päänahan kutinalla. Pian verenpaine laskee äkillisesti, ja potilas menee veltoksi.

Se alkaa hyvin äkkiä ja vaatii aina ensiavun kutsumista paikalle, jotta potilas saa pikaisesti adrenaliinipistoshoitoa.

– Anafylaksia alkaa usein kämmenpohjan tai päänahan kutinalla. Pian verenpaine laskee äkillisesti, ja potilas menee veltoksi. Lopulta hän voi menettää tajunnan, Jokinen selittää.

Allergia vaikuttaa vanhempien jaksamiseen

Allergia- iho- ja astmaliiton hiljattain teettämän kyselyn tuloksista selviää, että 80 prosenttia ruoka-allergisten lasten vanhemmista kokee, että allergia vaikuttaa jaksamiseen monin eri tavoin. Se voi muun muassa aiheuttaa sairauspoissaoloja.

Moni kokee myös, että suhtautuminen ruoka-allergioihin on vähättelevää tai puutteellista.

Lue lisää: Astmaa voi sairastaa tietämättään – tietty piirre flunssassa voi olla ensimmäinen merkki

Lue lisää: Tällainen on Matti Matssonin sairaus, josta osa saattaa kärsiä tietämättään – tyypillisimmät oireet elinikäisessä suolistosairaudessa

Lue lisää: Lasten ruoka-allergiat ovat vähentyneet viime vuosina

Source Link is.fi