Kuka tienasi koti­seudullasi eniten? Tässä ovat maakuntien kova­tuloisimmat ihmiset

IS listaa viime vuoden suurituloisimmat maakunnittain. Katso alle kootuista listoista, ketkä ylsivät omalla alueellasi kärkijoukkoon. Listaa päivitetään.

Alla näkyvillä listoilla ovat koottuna maakuntien kärkitienaajien vuoden 2020 ansio- ja pääomatulot euroina. Luvut perustuvat verottajan luovuttamiin tietoihin.

Listoilta voi puuttua nimiä, sillä runsaat 2 000 suomalaista on pyytänyt poistamaan nimensä medialle annettavasta julkisten verotietojen aineistosta.

Ahvenanmaa

Ahvenanmaan tulokuningas on jälleen tuttu nimi. Paikallisen liikemiehen Anders Wiklöfin kokonaistulot olivat viime vuonna 5 076 284 euroa. Kauppaneuvos ja taloustieteen kunniatohtori kuuluu maakuntansa vaikutusvaltaisimpiin henkilöihin. Hän on koulutukseltaan kokki, mutta loi omaisuutensa liikemiehenä.

Wiklöf on Ahvenanmaan rikkain, Ålandsbankenin pääomistaja ja rakensi vuosikymmenten mittaan suuryrityksen, josta hän on viime vuosina nostanut pääoma- ja ansiotuloja yli viisi miljoonaa vuodessa.

Viime vuonna Anders Wiklöfin kokonaan omistaman Wiklöf Holdingin liikevaihto oli 247,4 miljoonaa euroa pandemiasta huolimatta, ja se työllisti lähes 700 ihmistä. Wiklöf Holdingiin kuuluu mm. hotelleja, kauppoja, laivojen taxfree-myyntiä, kiinteistö- ja matkailualaa, logistiikkaa ja ambulanssihelikoptereita.

Anders Wiklöfin kokonaistulot olivat viime vuonna 5 076 284 euroa.

Etelä-Karjala

Etelä-Karjalan suurituloisin on lääkäri Danisa Zinhu. Viime vuonna hän tienasi yhteensä 1 666 283 euroa. Zinhu on alun perin kotoisin Zimbabwesta.

Hän on kertonut Lääkärilehdessä matkustaneensa kotimaastaan stipendin turvin vuonna 1982, määränpäänä oli Neuvostoliitto ja miehen tavoitteena oli lääkäriksi opiskelu. Suomen kansalaisuuden hän sai vuonna 1995.

Etelä-Pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan tulokuningas on kiinteistösijoittaja Raimo Sarajärvi. Hänen tienestinsä viime vuonna olivat yhteensä 3 884 072 euroa.

Sarajärvi on seinäjokelainen suursijoittaja. Hänet tunnetaan muiden muassa kiinteistönvälitysketju Kotijoukkueen ja kiinteistöomaisuudenhoitoyhtiö GapConin perustajana.

Lisäksi hän on jalkapalloseura SJK:n pääomistaja ja toimii seuran osakeyhtiön hallituksen puheenjohtajana. Hän on rakentanut SJK:n menestystä rahoillaan, lajituntemuksellaan ja bisnestaidoillaan. SJK nousi taannoin neljässä kaudessa Kakkosesta Veikkausliigaan ja sittemmin Suomen mestariksi vuonna 2015.

Raimo Sarajärven tulot viime vuonna olivat yhteensä 3 884 072 euroa.

Etelä-Savo

Etelä-Savossa eniten tienasi mikkeliläinen sijoittaja Heikki Viitikko. Hänen tulonsa olivat viime vuonna yhteensä 2 060 987 euroa.

Viitikko loi omaisuuden työskentelemällä 15 vuotta palkkajohtajana ja yrittäjänä Lontoossa. Sittemmin hän on toiminut kiinteistösijoittajana ja bisnesenkelinä Mikkelin ja Lappeenrannan alueella.

Viitikko tunnetaan myös SM-liigassa pelaavan jääkiekkoseuran Mikkelin Jukurien pääomistajana.

Kainuu

Kainuun tulokuningas on Puuilon omistajasukuun kuuluva Heikki Tuomaala. Hänen tienestit viime vuonna olivat yhteensä 2 700 825 euroa. Summasta ansiotuloa oli 858 174 euroa ja pääomatuloa 1 842 651 euroa.

Puuilo on vuonna 1982 perustettu suomalainen myymäläketju, jolla on verkkokauppa ja 33 myymälää ympäri Suomen. Puuilo listautui pörssin päälistalle kesäkuussa.

Kanta-Häme

Kanta-Hämeessä suurituloisin oli Matti Rautionmaa. Hän tienasi yhteensä 3 680 964 euroa. Veroja hän maksoi noin 1,4 miljoonaa euroa.

Rautionmaa myi viime vuonna Suomen Telakone oy:n, humppilalaisen maansiirtokoneita myyvän yrityksen. Yhtiön liikevaihto oli myyntivuonna 22 miljoonaa euroa. Yritys jatkaa toimintaansa edelleen samalla nimellä Humppilassa.

Yrityksensä Rautionmaa perusti lainarahalla ja kansakouluopeilla.

– Nollasta lähdin liikkeelle. Ilman lainoja näitä hommia ei olisi voinut aloittaa, hän sanoo Ilta-Sanomille.

– Mitään kouluja en ole käynyt. Elämä on kouluttanut.

Matti Rautionmaa tienasi yhteensä 3 680 964 euroa. Nyt hänellä on mukavat eläkepäivät edessä ja aikaa käydä automuseossakin.

Lue lisää: Ketkä Suomessa tienasivat yli 100 000 euroa? Katso IS:n verokoneesta!

Source Link is.fi