Kullankaivajat löysivat mammutinpoikasen Kanadassa – ”Kyseessä Pohjois-Amerikan tärkein paleontologinen löytö”

Kaivostyöläiset Klondiken kultakentillä ovat löytäneet lähes täysin säilyneen muumioituneen villamammutinpoikasen Yukonista Pohjois-Kanadasta.

Jäätynyt poikanen löytyi viime viikon tiistaina alkuperäiskansan alueelta kaivauksissa ikiroudan läpi. Eläimen uskotaan olevan naaras ja yli 30 000 vuotta vanha.

Villamammutit vaelsivat jääkauden aikaan Pohjois-Amerikassa villihevosten, suurikokoisten luolaleijonien ja jättimäisten arobiisonien rinnalla.

Nyt löydetty naaraspoikanen sai nimekseen Nun cho ga. Se tarkoittaa Tr’ondek Hwech’in alkuperäiskansan kielellä ”suuri eläinvauva”.

”Sillä on häntä, sillä on kärsä”

Yukonin hallinnon tiedotteen mukaan kyseessä on parhaiten säilynyt villamammutti, joka on löytynyt Pohjois-Amerikasta. Yukonin alueelta on kaivettu esiin paljon jääkauden aikaisia fossiileja, mutta ihoa ja karvaa sisältävät jäännökset ovat harvinaisia.

Kanadan yleisradioyhtiö CBC:n haastatteleman Yukonin hallinnon paleontologi Grant Zazulan mukaan kyseessä on Pohjois-Amerikan tärkein paleontologinen löytö.

– Sillä on kärsä, sillä on häntä, sillä on pienenpienet korvat. Kärsässä on pieni tartuntapää, jolla se on pystynyt keräämään ruohoa, Zazula kuvailee löytöä CBC:n mukaan.

Zazula arvioi, että poikanen oli kuollessaan noin 30 päivän ikäinen.

Mammutti on noin 140 senttiä pitkä, mikä tekee siitä hieman isomman kuin Siperiasta löydetty mammuttinpoikanen.

Siperian ikiroudasta kaivettiin esiin vuonna 2007 arviolta 42 000 vuotta vanha muumioitunut pieni villamammutti, joka tunnetaan nimellä Lyuba.

Villamammutti oli sukulaisensa afrikannorsun kokoluokkaa eli se saattoi painaa jopa kuusi tonnia. Pohjois-Amerikasta mammutit kuolivat sukupuuttoon viime jääkauden jälkeen 5 600 vuotta sitten.

Maailman viimeiset mammutit elivät vielä 4 000 vuotta sitten Wranglerin saarella Pohjoisella jäämerellä. Sukupuuton syynä arvellaan olevan ympäristön ja ilmaston muutokset sekä ihmisten saapuminen niiden elinalueille.

Aiheesta lisää:

Metsästettiinkö viimeiset villamammutit sukupuuttoon vai kuolivatko ne nälkään tai janoon?

Source Link yle.fi