Kun ahdistus meinaa ottaa vallan, tarkista yksi asia – psykologi kertoo 7 vinkkiä, miten oloa voi lievittää itse

Ota tämä tunne pois! Se on psykologin mukaan usein vastaanotolle tulevan, ahdistusta kokevan ihmisen toive.

– Tällainen suhtautuminen ahdistuksen tunteeseen voi kuitenkin voimistaa ahdistusta, sanoo psykologi ja psykoterapeutti Lotta Heiskanen Terveystalon tiedotteessa.

Hyödyllisempää on oppia olemaan sopusoinnussa hankalien tunteiden kanssa.

– Voi pelätä riittävästi esimerkiksi koronavirusta, jotta motivoituu siltä suojautumiseen, mutta samalla kykenee säilyttämään arjen toimintakyvyn ja optimismin. Ahdistusta saa siis tuntea, mutta ei joutua kohtuuttomasti sen valtaan, Heiskanen sanoo.

Jokainen tuntee toisinaan olonsa ahdistuneeksi – se on ihan normaalia. Ahdistus on ihmisen selviytymistä tukeva tunne, jota ei kannata pelätä.

Lue lisää: Aiheuttaako korona liikaa huolta ja pelkoa? Yksi kierre olisi hyvä katkaista

Jos ahdistus on pitkäkestoista ja haittaa arkea, kyse saattaa olla yleistyneestä ahdistuneisuushäiriöstä. Silloin ahdistuneisuuden tunne on voimakasta ja jatkuvaa eikä liity enää tiettyyn tilanteeseen. Se haittaa päivittäistä elämää ja saa välttelemään esimerkiksi sosiaalisia tilanteita.

Lue lisää: Psykoterapeutti kertoo selvät merkit, milloin ahdistukseen on syytä hakea apua – moni havahtuu vasta fyysisten oireiden kautta

Yleistynyt ahdistuneisuushäiriö syntyy usein monen tekijän yhteisvaikutuksesta. Tiedetään, että esimerkiksi perinnölliset tekijät altistavat erilaisille ahdistus- ja mielialahäiriöille.

Ahdistus tuntuu kehossa ja mielessä

Ahdistunut ihminen skannaa ympäristöään jatkuvasti vaaran varalta. Mielen täyttävät huolestuneet ajatukset, pelot ja murehtiminen siitä, mitä tulevaisuudessa saattaa tapahtua. Huolien aiheita voi olla vaikeaa nimetä tai niitä voi olla lukuisia työ- ja raha-asioista ihmissuhteisiin.

Ahdistus oireilee myös erilaisina kehon tuntemuksina.

– Hyvin merkittävä ja selvä ahdistuneisuushäiriön oire on uniongelmat. Ahdistus oireilee myös esimerkiksi nopeana sykkeenä, puristavana tunteena rintakehässä ja hikoiluna, Heiskanen kertoo.

Ahdistuneisuuteen voi havahtua vasta fyysisten oireiden kautta.

– Joku saattaa säikähtää sitä, miksi sydän tykyttää eikä saa henkeä – ja vasta sen jälkeen tunnistaa ahdistuksen tunteena. Toisilla taas tunne tulee ennen fyysisiä oireita, sanoi psykoterapeutti Minna Tuominen aiemmin jutussamme.

Ahdistus on mahdollisuus tutustua itseen ja omaan tarinaan.

Apua ahdistukseen

Ahdistukseen on hyvä hakea apua viimeistään silloin, jos se haittaa arjessa tai työssä selviytymistä.

Lue lisää: Vaivaako epämääräinen ahdistus? Tietyt merkit kertovat, milloin apu on tarpeen

Ahdistuneisuuden tunnetta voi pyrkiä lievittämään myös itse. Tässä Heiskasen vinkkejä:

  1. Tunnista ahdistus ja suhtaudu siihen lempeästi. Pyri löytämään ahdistukselle sanat. Suhtaudu ahdistukseen uteliaisuudella ja myötätuntoisen hyväksyvästi: älä kritisoi itseäsi ahdistuksesta, vaan anna itsellesi lupa kokea sitä.

  2. Konkretisoi uhka ja pohdi: Mitä pahimmillaan voi tapahtua? Entä parhaimmillaan? Onko uhka todellinen? Miten selviytyisin seurauksista? Huomaa hetket, kun uhkakuvat eivät toteutuneet.

  3. Ylläpidä hyvinvointia tukevia elintapoja ja vuorokausirytmiä. Muista riittävä lepo ja säännöllinen unirytmi, ruokailu ja liikunta.

  4. Ota käyttöön hengitysharjoitukset ja rauhoita keho.

  5. Älä jää yksin – puhu ihmisille, joihin luotat.

  6. Varaa itsellesi huolihetki, esimerkiksi jokaiselle päivälle 15–30 minuuttia aikaa huolten käsittelyyn.

  7. Keskity merkityksellisiin ja palkitseviin asioihin elämässäsi.

– Muista, että elämä on yllätyksellistä: koska vain voi tapahtua jotakin hyvää!

Ahdistus on Heiskasen sanoin mahdollisuus tutustua itseen ja omaan tarinaan. On hyödyllistä oppia tuntemaan, mitkä asiat laukaisevat ahdistuksen, mitkä ylläpitävät sitä ja mikä sille altistaa. Kun ahdistuksesta tulee ymmärrettävämpää, se rauhoittaa mieltä.

Source Link is.fi