Banner Before Header

Kunta-alan neuvottelut käyntiin – Hoitajajärjestöt: Työmarkkinapöydässä ratkottava hoitajapulaa

”Vakava paheneva hoitajapula on totisinta totta.”

Kunta-alan työmarkkinaneuvottelut käynnistyvät virallisesti tänään 11.tammikuuta. Hoitajajärjestöt Super ja Tehy muistuttavat, että valtiovallalla on vastuu työmarkkinapöydässä ratkottavan hoitajapulan rahoituksesaa.

– Ei ole liioiteltua arvioida, että nyt alkava työmarkkinakierros on ratkaisevin ikinä, sanoo Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.

Kansalaisille perustuslain mukaan kuuluvia sosiaali- ja terveyspalveluita ei hänen mukaansa voida enää turvata, ellei hoitohenkilöstön palkkausta ja työoloja saada säälliselle tolalle.

– Vakava paheneva hoitajapula on totisinta totta. Terveyskeskuksia, hoivakoteja, vanhuspalveluiden yksiköitä ja sairaalaosastoja suljetaan ja leikkauksia perutaan. Raskas koronapandemia on kiihdyttänyt pulaa ja kasvattanut tulevaisuuteen valtavan hoitovelan.

Vahva tuki kansalta

Hoitajajärjestöt viittaavat yhteisessä tiedotteessaan Helsingin Sanomien julkaisemaan (27.12.) gallupiin, jonka mukaan 80 prosenttia suomalaisista kannattaa hoitajien palkkojen korottamista hoitajapulan helpottamiseksi

– Puheiden pitää nyt muuttua teoiksi ja vastuun pallottelu saa loppua. Työmarkkinaneuvotteluissa haetaan kyllä tarvittavat ratkaisut. Mutta siitä ei päästä mihinkään, että ratkaisut tulevat vaatimaan rahaa, joka valtiovallan on tavalla tai toisella osoitettava, sanoo SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola.

Hän muistuttaa, että vuoden 2023 alusta vastuu sote-palveluista siirtyy hyvinvointialueille, joiden rahoituksesta vastaa valtio.

Palkka, palkkatasa-arvo ja työhyvinvointi

Hoitajajärjestöjen Tehyn ja SuPerin kärkitavoitteet ovat palkkauksen parantaminen, palkkatasa-arvon edistäminen sekä työhyvinvoinnin parantaminen työaikamääräysten avulla. Tavoitteet ovat samat sekä sosiaali- ja terveydenhuollon työ- ja virkaehtosopimusta (SOTE-sopimus) että kunnallista virka- ja työehtosopimusta (KVTES) koskevissa neuvotteluissa. Sopimuskausi kunta-alalla päättyy helmikuun lopussa.

Sosiaali- ja terveydenhuollon työ- ja virkaehtosopimus (SOTE-sopimus) tuli voimaan 1.9.2021. Se on kunta-alan suurin sopimusala, jonka piirissä on noin 180 000 palkansaajaa. Yksityisen sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan työmarkkinaneuvottelut aktivoituvat keväämmällä, koska yksityisen sektorin työehtosopimukset päättyvät pääosin 30.4.2022.