Banner Before Header

Kunta-alan työkiistaa ratkottu tänään osapuolten kesken – sovittelulautakunnan Pylkkänen: ”Ei ole syytä epäillä, etteikö edistyttäisi”

Kunta-alan laajan ja kiperän työkiistan ratkominen on jatkunut tänään lauantaina osapuolten neuvotteluilla Helsingin Kuntatalolla.

Paikalla ovat niin hoitajia, opettajia kuin laajemmin kunta-alan työntekijöitä edustavat neuvottelujärjestöt JAU, JUKO ja SOTE ry sekä työnantajaa edustava Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT, kertoo työkiistaa ratkovan sovittelulautakunnan puheenjohtaja Elina Pylkkänen.

– Osapuolet neuvottelevat tällä hetkellä Kuntatalolla auki olevista tekstikysymyksistä työehtosopimuksissa. Odotamme lautakunnassa palautetta siitä, mistä kaikesta ollaan päästy yhteisymmärrykseen ja sopimukseen, Pylkkänen kertoo.

Lautakunta odottaa osapuolten palautteita saapuvaksi tänään lauantaina kello 21 mennessä.

Huomenna sunnuntaina sovittelulautakunta kokoontuu Pylkkäsen mukaan käsittelemään vastauksia.

– Etenemme sen mukaan, miten vastauksia on tullut ja pikku hiljaa lähdemme rakentamaan sovintoesitystä, Pylkkänen toteaa.

Ripaus optimismia

Osapuolet tapasivat torstaina ensimmäistä kertaa Pylkkäsen johdolla.

Perjantai-iltana Pylkkänen kertoi Twitterissä sovittelulautakunnan tavanneen neuvotteluosapuolia ja osapuolten jatkavan lautakunnan toimeksiannon mukaisia neuvotteluja keskenään. Palautetta näistä neuvotteluista lautakunta nyt siis odottaa.

Mutta millaista palautetta on odotettavissa? Pylkkäsen tuntuma on, että neuvotteluissa edistytään.

– Ei ole mitään syytä epäillä, etteikö näissä kysymyksissä edistyttäisi. Mielestäni jo torstain tapaaminen herätti lupauksen siitä, että nyt alkaa syntyä, aletaan keskustella, Pylkkänen tuumaa.

– Toki keskusteluja on käyty jo alkuvuodesta lähtien eli asiakysymykset ovat olleet pöydällä jo pitkään, mutta niitä on hiottava ja ratkaisut tehtävä molemmin puolin.

Siihen Pylkkänen ei ota kantaa, kuinka todennäköiseltä opettajien laajan lakon tai hoitajien joukkoirtisanoutumisen uhka näyttää tällä hetkellä.

Hoitajaliitot Tehy ja Super kertoivat alkuviikosta, että ne suunnittelevat yhtenä työtaistelukeinona joukkoirtisanoutumisesta.

Painetta luo myös uhka laajasta kunta-alan lakosta, joka koskisi kymmenessä kaupungissa esimerkiksi kouluja ja päiväkoteja 3. toukokuuta, ellei sopua synny ennen sitä.

Ammattiliitot JHL, JYTY ja Juko jättivät huhtikuun puolivälissä lakkovaroituksen kymmeneen kaupunkiin ajalle 3.5.–9.5.

Lautakunnan käyttö harvinaista

Työministeri Tuula Haatainen (sd.) nimitti huhtikuun alussa sovittelulautakunnan ratkomaan kunta-alan työkiistaa. Lautakunnan asettamista oli esittänyt myös valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala.

Sovittelulautakunnan käyttö on harvinaista. Siihen turvauduttiin muun muassa vuoden 2007 hoitajalakon ratkaisemiseksi.

Lue myös:

Kunta-alan sovittelu tältä päivältä ohi, Pylkkänen luonnehtii keskusteluja rakentaviksi

Kunta-alan lakko siirtyy kahdella viikolla pääkaupunkiseudulla – opettajajärjestö: ”Syynä koulujen auki pitäminen”

Sovittelulautakunnan puheenjohtaja Pylkkänen: lautakunnan työ ei tuo pikaratkaisua kunta-alan työriitaan – hoitajat siirtävät laajempaa lakkoa pääsiäisen yli

Hoitajien laajoihin irtisanoutumisiin on terveydenhuollossa vaikea valmistautua, viimeksi uhka peruttiin viime hetkillä

Työministeri Tuula Haatainen nimittää sovittelulautakunnan kunta-alan työriitoihin perjantaina – keinoa käytetään hyvin hankalissa kiistoissa

Source Link yle.fi