Kurdijohtaja Turkin hyökkäysuhan alla olevassa Pohjois-Syyriassa: Älkää taipuko Turkin Nato-painostukseen

Pohjois-Syyrian Qamishlissa ei heti tule mieleen, että Turkki uhkaa hyökätä alueelle mahdollisesti lähipäivinä. Kaupungin basaarissa on liikkeellä paljon ihmisiä ja kaduilla liikenne ruuhkautuu nopeasti.

Monet murheet kuulostavat myös varsin arkisilta, vaikkakin hankalilta.

– Sähköt katkeilevat koko ajan ja vedestä on välillä pulaa, kertoo 40-vuotias kauppias Muhammed Refia, joka myy koruja ja laukkuja Qamishlin basaarissa. Kauppa käy aika kehnosti.

Kauppias Muhammed Refia kauppansa edustalla. Taustalla näyteikkuna, jossa laukkuja.
Arabitaustaisen Muhammed Refian kauppa on Qamishlin basaarissa lähellä Turkin rajaa.Tom Kankkonen / Yle

Katso myös: Yle Pohjois-Syyriassa: Kurdit pelkäävät Turkin uutta hyökkäystä

”Olemme väsyneet sotaan”

Mutta Refian mielessä on myös, mitä tapahtuu, jos Turkki toteuttaa presidentti Recep Tayiip Erdoğanin moneen kertaa lausuman uhkauksen hyökätä Syyrian kurdijohtoisten joukkojen valvomille alueille.

– Jumala varjelkoon meitä sodalta ja tuholta. Olemme väsyneet sotaan, Refia sanoo.

Hän on arabitaustainen ja vakuuttaa, että kaupungin eri väestöryhmät, kurdit, arabit, assyrialaiset ja muut vähemmistöt, tulevat hyvin toimeen keskenään.

Pohjois-Syyrian kurdialueen epävirallinen pääkaupunki Qamishli on selvinnyt suhteellisen hyvin koko Syyriaa runnelleesta sisällissodasta, joka sai alkunsa vuoden 2011 mielenosoitusaallosta.

Kurdit saivat suurimman osan Qamishlista hallintaansa aikaisessa vaiheessa ilman isoja taisteluja. Pienellä alueella on vielä Syyrian armeijan joukkoja, ja lentokenttä on Damaskoksen keskushallituksen valvonnassa.

Turkin uhkaukset pelottavat

Monet kurdit tähyävät nyt kohti pohjoista. Keitettyjä maissin tähkiä kärrystään myyvä 27-vuotias kahden lapsen isä Hamada Ibrahim sanoo, että ihmiset tosissaan pelkäävät Turkkia.

Katukauppiasmies nostaa ison hopeisen kattilan reunaa, asiakas hymyilee kojun edessä.
Qamishlin basaarissa maissia myyvän Hamada Ibrahimin mukaan monet nukkuvat yönsä huonosti presidentti Erdoğanin uhkailun takia.Tom Kankkonen / Yle

– Me kurdit uhrasimme paljon ääriliike Isisin vastaisessa taistelussa ja moni kuoli. Nyt tuntuu, että olemme yksin. Jos Turkki hyökkää, vaarana on, että lisää ihmisiä kuolee.

Jotkut kurdijohtajat ovat poistuneet kaupungista. Suomessa useaan kertaan käyneen Salih Muslimin löydämme maaseudulta kurdijoukkojen tukikohdasta, joka sijaitsee keskellä valtavia peltoja.

”Turkki haluaisi tehdä minusta selvää”

Muslim työskentelee tavallisesti Qamishlissa, mutta sanoo, että kaupungin yllä lentelee koko ajan kaksi turkkilaista dronea, joten on turvallisempaa pysyä muualla.

– Turkki haluaisi tehdä minusta selvää, Salih Muslim toteaa, ja kuulostaa melkein huvittuneelta.

Syyrian kurdien pääpuolueen PYD:n johtoon kuuluva Muslim neuvotteli aikoinaan Turkin kanssa kurdien edustajana, mutta nyt hän on terroristijohtaja.

Turkin mielestä Syyrian kurdien PYD-puolue ja kurdien aseelliset joukot ovat sama kuin Kurdistanin työväenpuolue PKK, jota Turkki ja myös EU ja Yhdysvallat pitävät terrorijärjestönä.

– Ei täällä ole mitään PKK:n aseellisia yksiköitä. Taistelimme aiemmin yhdessä PKK:n kanssa ääriliike Isisiä vastaan, Muslim sanoo.

Hänen mukaansa jotkut Turkista tulleet kurdit jäivät kuitenkin alueelle taisteltuaan Isisiä vastaan, koska heille ei ollut turvallista palata Turkkiin.

Nuoren miehen kuva kadulla julisteessa kesällä. Vierestä ajaa mies moottoripyörällä ilman kypärää.
Kurdijoukot ovat menettäneet lukuisia taistelijoita kamppailussa ääriliike Isisiä vastaan. Kaatuneiden kuvia löytyy kaduille pystytetyistä julisteista.Tom Kankkonen

Pohjois-Syyria on kietoutunut Suomen ja Ruotsin Nato-prosessiin

Turkki ei selityksiä niele, ja Pohjois-Syyria on nyt kietoutunut myös Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyysprosessiin.

Turkki syyttää maita sekä PKK:n että Syyrian kurdien tukemisesta, tosin Turkin mielestä ryhmien välillä ei ole eroa.

Kurdijohtaja Muslim sanoo, että Turkki yrittää saada Suomen ja Ruotsin mukaan kurdien vastaiseen rintamaan ja vaatii muutoksia lakeihin, jotta erilaiset ryhmät voitaisiin kieltää.

– Turkin kanssa ei pitäisi neuvotella, kyse on Nato-jäsenyydestä ja pitää odottaa, että Nato ratkaisee ongelmat.

Antaako Lavrov Turkille hyökkäysluvan?

Pohjois-Syyriassa huoli Turkin hyökkäyksestä on aito. Ajankohdasta ei ole tietoa, mutta Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov vierailee Turkissa keskiviikkona ja Syyrian tilanne on esillä.

Koillis-Syyriassa voi nähdä venäläissotilaita partioimassa ja Turkki tarvitsisi hyökkäyksen käynnistämiseksi jonkinlaisen suostumuksen Venäjältä.

Venäläisten lisäksi kurdialueella liikkuu yhdysvaltalaissotilaita, jotka tulivat alueelle ensin osana ääriliike Isisin vastaista taistelua. Kurdit ovat olleet tärkeä liittolainen lännelle ja yhdysvaltalaisjoukot nähdään jonkinlaisena turvana Turkkia vastaan.

Mutta jos Venäjä sallii, Turkki voisi hyökätä joillekin alueille kurdialueen länsiosassa.

– Jos Turkki hyökkää, kansamme tietysti puolustautuu, kuten aiemminkin, Salih Muslim sanoo.

Hautakivia hautausmaalla Syyriassa aurinkoisena päivänä
Qamishlin hautausmaalla lepää lukuisia kuolleita kurditaistelijoita. Monet heistä ovat kuolleet taistelussa ääriliike Isisiä vastaan, mutta joukossa on myös muissa yhteenotoissa suramansa saaneita.Tom Kankkonen / Yle

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun 8.6. kello 23 asti.

Lue myös:

Turkin Erdoğanin itsevaltius säröilemässä – edessä poikkeuksellisen haastavat vaalit

Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydessä Yhdysvalloilla on keskeinen rooli, arvioivat kansainvälisen politiikan asiantuntijat

Näin Suomen kurdit kommentoivat Turkin presidentti Erdoğanin vaatimuksia: ”Jos hyväksytään Turkin ehdot, Isis vahvistuu”

Source Link yle.fi