Banner Before Header

Kuuma kysymys: Jasmin Kähärä vai Riitta-Liisa Roponen olympialaduille? – ”Siinä on valitsijoilla pähkäilemistä”

Keskustelu maastohiihdon olympiavalinnoista käy vilkkaana. Seuraavia valintoja on määrä tehdä tiistaina. Suomen hiihtojoukkueen kiintiö olympialaisissa on kuusi mieshiihtäjää ja seitsemän naishiihtäjää.

Pekingin hiihtojoukkueeseen on jo tähän mennessä valittu Iivo Niskanen ja Lauri Vuorinen sekä Krista Pärmäkoski ja Kerttu Niskanen.

Naisten puolella Anne Kyllönen, Johanna Matintalo, Jasmi Joensuu ja Katri Lylynperä ovat todennäköiset olympiajoukkuetta täydentävät urheilijat.

Näin jaossa olisi enää seitsemäs paikka, josta kamppailevat nuori lahjakkuus, 21-vuotias Jasmin Kähärä ja arvokisojen konkari, 43-vuotias Riitta-Liisa Roponen.

Kähärä ylsi 10. sijalle ennen joulua Dresdenissä hiihdetyssä vapaan hiihtotavan maailmancup-sprintissä. Dresdenin pariviestissä Kähärä sijoittui Jasmi Joensuun kanssa neljänneksi.

– Jasmin on antanut kansainväliset näyttönsä vapaan sprinteissä. Hän teki läpimurtonsa varsinkin joulukuussa hiihdetyissä kilpailuissa. Toki nyt viikonlopun SM-sprintissä tuli harmillinen kaatuminen. Odottelemme ja toivomme, että valinta olympialaisiin tulisi, Kähärän valmentaja Jussi Simula totesi Yle Urheilulle.

Simula on harmissaan siitä, että Kähärän tai Roposen kohtalona on jäädä ulos olympiajoukkueesta.

– Aikaisemmin olympialaisiin on voitu valita enemmän urheilijoita. Mielellään näkisin sekä Kähärän että Roposen kisoissa, mutta nyt näyttää siltä, että vain toinen heistä valitaan. Siinä on valitsijoilla pähkäilemistä, toki toivon oman suojattini puolesta, että Jasmin pääsee kisoihin, Simula puntaroi.

Monien mielestä sprinttereiltä vaaditaan kovempia näyttöjä kuin normaalimatkojen hiihtäjiltä, jotta paikka arvokisoihin aukeaisi. Simula huomauttaa, että taustalla ovat menestystoiveet viestissä.

– Viesti on aina tärkeä osa arvokisoja, siihen tarvitaan neljä hiihtäjää. Valmennusjohto haluaa tietenkin turvata sitä, viestimitali on ollut Suomellekin tärkeä. Ja viestiin tarvitaan mielellään vielä varahiihtäjäkin, joten valinnat painottuvat näin helposti normaalimatkojen hiihtäjiin, Simula arvioi.

Valitaanko Riitta-Liisa Roponen vielä kerran arvokisoihin? Kuva: Jarno Kuusinen / All Over Press

Roponen toipumassa sairasteluistaan

Vuodenvaihteessa sairastelusta kärsinyt Riitta-Liisa Roponen on toipunut harjoittelukuntoon. Roposen tämän kauden paras sijoitus on joulukuulta Sveitsin Davosista. Hän hiihti 10 kilometrin vapaan hiihtotavan maailmancup-kilpailussa sijalle 27.

– Riitta-Liisa oli ennen joulua todella hyvässä kunnossa ja hiihti Davosissa hyvän kilpailun. Sen jälkeen tuli sairastuminen. Viimeiset neljä päivää hän on harjoitellut peruskestävyystyyppisesti. Uskon hänen palaavan hyvään kuntoon nopeasti, valmentaja Toni Roponen kertoi.

Roposen osakkeita päästä Pekingiin parantaa, että hänet tunnetaan erinomaisena viestihiihtäjänä.

– Ritu tavoittelee olympialaisissa paikkaa viestijoukkueesta ja vapaan hiihtotavan 30 kilometrin kilpailusta, Toni Roponen sanoi.

Turhautuneita urheilijoita

Viikonloppuna Katri Lylynperä ja Remi Lindholm ilmaisivat turhautumistaan Suomen hiihtomaajoukkueen tiedottamiseen siitä, millaiset näytöt urheilijalla tulee olla, jotta voi saada olympiapaikan.

Olympiakomitean kriteerien mukaan olympialaisiin voidaan valita urheilija, jolla katsotaan kansainvälisten näyttöjen perusteella olevan realistinen mahdollisuus sijoittua 16 parhaan joukkoon.

Päävalmentaja Teemu Pasanen vahvisti Yle Urheilulle maanantaina, että kotimaisilla laduilla annetut näytöt eivät riitä olympiavalintoihin.

– Katsomme kansainvälisiä kilpailuja. Olympiakomitean ja huippu-urheiluyksikön kriteereissä on, että pystytään katsomaan myös viime kautta. Tärkeämpiä ovat tämän kauden tulokset, mutta tarvittaessa pystytään katsomaan myös viime kauden tuloksia, Pasanen avasi.

Päävalmentaja Teemu Pasanen joutuu tekemään vielä kovia valintoja. Kuva: Tomi Hänninen

Maanantaina olympiavalinnat mutkistuivat entisestään, kun Slovenian Planican maailmancup-kilpailut peruuntuivat. Planicassa oli määrä kilpailla 21.-23. tammikuuta. Planican kisoille haetaan vielä korvaavaa kisapaikkaa.

Jo aiemmin peruttiin Ranskan Les Roussesin maailmancup-kilpailut 14.–16. tammikuuta. Slovenian ja Ranskan kilpailut putosivat kalenterista, koska Euroopan koronatilanne on vaikeutunut. Kansainväliset tapahtumat ovat nyt todella vähissä ennen Pekingiä.

Toni Roponen ei ota kantaa siihen, onko maajoukkuejohto onnistunut viestinnässään olympiapaikka-asiassa vai ei.

– Urheilijat ajattelevat aina asioita omalta kannaltaan. Päätös ei ole helppo valmentajille. Ymmärrän kuitenkin urheilijoiden turhautumisen, Roponen sanoi.

Lue myös:

Source Link yle.fi