Banner Before Header

Kuumuus löysi huippunsa viidellä paikka­kunnalla – ”taikayö” on nyt täysin mahdollinen

Elokuinen hellepurskahdus purskahti kunnolla perjantaina.

Ja se tietää sitä, että lauantain vastaisen yö saattaa olla Suomessa aina yhtä ihmeellinen ”taikayö”, linnunmaitoa tihkuva ja samettinen.

– Varsin korkeaksi lämpötilat pääsivät perjantaina nousemaan, tunnustaa Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Nina Karusto.

Lämpö virtasi Suomeen lounaasta ja on sukua läntistä Eurooppaa koko kesän kärventäneelle kuumuudelle.

Jos torstain ylin lämpötila oli Helsinki-Vantaan lentoasemalla mitattu 28,4 astetta, niin perjantaina meni 29 astetta rikki peräti viidellä paikkakunnalla.

Heinolan Asemantaus ja Ilmatieteen laitoksen kotipesä Helsingin Kumpula mittasivat kumpikin 29,4 astetta.

Helsinki-Vantaalla hellepäivän ylin lukema oli 29,2 astetta, kaakonkulmalla Parikkalan Koitsanlahdessa 29,1 astetta ja Kuopion Savilahdessa 29,0 astetta.

Lauantaina helteet jo hiipuvat, kun lännestä saapuva voimakas ja viileämpi virtaus ylittää Suomen saavuttaen itärajan joskus illansuussa.

28 astetta voi olla realismia idässä ennen viilenemistä.

Perjantain vastaisena yönä oli ilma Suomenlahdella hyvin lämmintä. Sekä Helsingin Majakalla ja Porvoon Kallbådagrundilla mitattiin 20,0 astetta.

Trooppisen yön kriteeri on juuri 20,0 astetta.

– Lämmennyt merivesi tasaa lämpötilojen vaihteluita, Karusto selittää.

Mantereella etelässä ja idässä yön lämpötila laski 17 asteeseen, Järvi-Suomessa 18 asteeseen. Siellä järvet vaikuttavat samalla tavalla tasaavasti.

Karusto ei pidä mahdottomana, että lauantain vastaisena yönä elohopea voisi mantereellakin nukahtaa 20 asteen tuntumaan.

– Ei sitä voi poissulkea, Karusto sanoo.

– Ja jos ei ihan 20 astetta, niin lähelle sitä, 18–19 astetta.

– Jollain järviasemalla se voisi olla todennäköisintä, Karusto pohtii eikä kokonaan sulje pois trooppisen yön mahdollisuutta Uudeltamaaltakaan.

Se näkee, ken valvoo, se kokee, kuka ei nukahda, mutta asian voi yhtä hyvin tarkistaa myös aamulla sirkein silmin Ilmatieteen laitoksen sivuilta.

Source Link is.fi