Banner Before Header

Kuva näyttää hurjan nousun – näin suomalaisten suosikkipiristeen hinta ampaisi

Kahvin hinta on viime aikoina lähtenyt jyrkkään nousuun. Hintakehitystä seuraavan Tilastokeskuksen mukaan kahvin hintaindeksi on parin viime vuoden aikana noussut lähes 40 pistettä 193 pisteeseen. Tämä tarkoittaa noin 23 prosentin nousua kahvin kuluttajahinnoissa parin vuoden aikana.

Kuluttajahintaindeksi on suhdeluku, joka kuvaa kotitalouksien Suomessa ostamien tavaroiden ja palveluiden hintakehitystä. Perustasona 100 pidetään vuoden 2005 hintatasoa.

Viime vuosikymmenen aiempi hintahuippu saavutettiin vuoden 2011 heinäkuussa, jolloin kahvin hintaindeksi nousi lähelle 179 pistettä. Tuolloin kahvin hinta nousi muun muassa huonon sadon sekä sijoittajien keinottelun takia.

Lue lisää: Kahvin hinta roimassa nousussa – tästä se johtuu

Raakakahvin hinta on noussut huomattavasti kuluttajahintaa enemmän. SOK:n tuoteryhmäjohtaja Anne-Mari Liliuksen mukaan raakakahvin hinta on vuoden aikana kaksinkertaistunut.

Myös tällä kertaa syynä ovat huonot sadot ja keinottelu, mutta lisänsä tuovat osittain koronapandemian aiheuttamat kuljetusvaikeudet sekä varastojen niukkuus.

Lue lisää: 18 metrin pino satamassa kertoo jättimäisestä ongelmasta – ”Muutos oli hämmentävän nopea”

Raakakahvin hintojen nousun siirtymistä kuluttajahintoihin on hidastanut muun muassa kauppojen välinen kilpailu.

Ilmastonmuutoksen ja lisääntyvien sään ääri-ilmiöiden arvioidaan vaikeuttavan kahvin viljelyä tulevaisuudessa.

Source Link is.fi