Banner Before Header

Kuvagalleria: Tältä Puolustus­voimain massiivinen paraati näytti Helsingissä – ”50 000 ihmistä ei voi olla kovin kaukana”

Puolustusvoimain lippujuhlan päivää juhlistettiin lauantaina Helsingissä valtakunnallisella paraatilla, johon osallistui yli 1 600 henkilöä, yli 40 ajoneuvoa ja yli 14 ilma-alusta sekä viranomaisten yhteinen koiraosasto. Paraatissa oli joukkoja Maa-, Meri- ja Ilmavoimista, Maanpuolustuskorkeakoulusta, Rajavartiolaitoksesta sekä veteraani- ja maanpuolustusjärjestöistä.

Valtakunnallista paraatia ei ole voitu järjestää kahteen vuoteen koronapandemian vuoksi.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja puolustusvoimain komentaja, kenraali Timo Kivinen ottivat paraatin vastaan puoliltapäivin Senaatintorilla. Juhlallisuudet jatkuivat ohimarssilla, joka alkoi puoli kahdelta Mannerheimintiellä ja eteni Musiikkitalon suuntaan.

Juhlallisuudet alkoivat aamukahdeksalta lipunnostolla Päävartiossa. Aamuyhdeksältä puolustusvoimain kenraali Timo Kivinen sekä maanpuolustus- ja ammattijärjestöjen edustajat laskivat seppeleet Hietaniemen hautausmaalla Sankariristille ja Suomen marsalkka Mannerheimin haudalle. Mannerheimin syntymästä tulee tänään kuluneeksi 155 vuotta.

Juhlallisuudet jatkuivat Helsingin Tuomiokirkossa järjestetyssä jumalanpalveluksessa, jonka kunniavieraita olivat sotaveteraanit sekä lotat.

Ohimarssi keräsi iltapäivällä valtavan yleisömäärän Helsingin keskustaan.

–  Pitkään aikaan ei ole ollut noin paljon ihmisiä Helsingin katujen varsilla, sanoo Helsingin poliisilaitoksen ylikomisario Jari Kaikko STT:lle.

Poliisin mukaan tarkkaa yleisömäärää on vaikea arvioida, koska ihmiset olivat levittäytyneenä katujen varsille Senaatintorilta Musiikkitalolle saakka, eli 1,5 kilometrin matkalle.

–  Kyllä nyt puhutaan kymmenistä tuhansista ihmisistä, varmaan 50 000 ihmistä ei voi olla kovin kaukana, Kaikko arvioi.

Lue lisää: Tältä näytti Hornetien ylilento Helsingin keskustan päällä

Kaikon mukaan ihmismäärä vertautuu esimerkiksi vappuun tai jääkiekon kultajuhliin.

Kaikko kertoo, että paraatin ajoitus osui sään puolesta hienosti kohdalleen.

–  Ei mennyt montaa minuuttia, kun alkoi vesisade paraatin jälkeen.

Presidentti Niinistö korosti puheessaan Puolustusvoimien tärkeyttä epävarmassa maailmantilanteessa ja sanoi Natoon hakeutumisen olevan Suomelle seuraava, luonnollinen askel.

–  Samalla kun Suomi hakee suojaa, on se myös valmis antamaan sitä. Puolustusliitto on sitoumus, jossa otetaan vastuu kaikkien liittolaisten turvallisuudesta. Suomi ei tätä periaatetta kaihda, vaan ottaa sen vakavasti, hän jatkoi.

Lue lisää: ”Olemme kaikissa olo­suhteissa vastuussa oman maamme puolustamisesta” – lue presidentti Niinistön puhe sanasta sanaan

Source Link is.fi