
Kuvat: Egyptissä rakennetaan hulppea uusi pääkaupunki keskelle aavikkoa
Noin 50 kilometriä itään Egyptin pääkaupungista Kairosta on käynnissä valtava rakennusprojekti. Keskelle aavikkoa nousee Egyptin uusi pääkaupunki.
Alueelle on nousemassa muun muassa uusi presidentinpalatsi, parlamenttitalo, pramea oopperatalo sekä Afrikan korkein pilvenpiirtäjä, jonka hissit ja liukuportaat toimittaa suomalaisyhtiö Kone.
Uudesta pääkaupungista pitäisi tulla presidentti Abdel Fattah al-Sisin hallinnon kruununjalokivi. Sisi on laittanut paljon paukkuja suuriin infrastruktuurihankkeisiin, joiden hän toivoo sementoivan asemansa historiassa.
Uusi pääkaupunki rakentuu keskelle aavikkoa.
Miksi hallinto sitten haluaa siirtää pääkaupungin Kairosta?
Yksi motiivi on Kairon väestökuormituksen helpottaminen. Metropolialueella asuu yli 20 miljoonaa ihmistä, ja nopean kasvun on ennakoitu jatkuvan.
Uuteen pääkaupunkiin on tulossa asuntoja alkuvaiheessa noin kahdelle miljoonalle ja myöhemmin jopa seitsemälle miljoonalle ihmiselle.
Yksi motiivi uudelle pääkaupungille on Kairon väestökuormituksen helpottaminen.
Onko Kairo liian lähellä?
Uuden pääkaupungin rakentaminen puhtaalta pöydältä ei ole tavatonta. Keinotekoisia pääkaupunkeja ovat esimerkiksi Australian Canberra ja Brasilian Brasilia.
Brasilia kuitenkin rakennettiin tarkoituksella maan sisäosiin, kauas Rio de Janeirosta ja Sao Paulosta. Egyptin uusi pääkaupunki sijaitsisi aivan Kairon kyljessä ja voisi jäädä jättimäisen naapurinsa varjoon.
Jotkut asiantuntijat ovatkin epäilleet sitä, pystyykö uusi pääkaupunki ratkaisemaan Kairon väestöpulmaa.
Kyse on valtavasta rakennusurakasta.
Egyptissä asunut vapaa tutkija Annmarie Kiiskinen näkee myös hyviä puolia kaupungin sijainnissa. Kairon ympäristöön on aiemminkin rakennettu uusia kaupunkeja helpottamaan väestöpainetta, mutta ne eivät ole onnistuneet.
– Ne aikaisemmat rakennettiin niin kauas. Jos halutaan, että ihmiset muuttavat keskustasta pois, ei siinäkään ole mitään järkeä, että työpaikat jäävät keskusta-alueelle ja ihmiset joutuvat ajamaan kauhean pitkän matkan päästäkseen töihin ja perheen luokse.
Alueellista kilpailua
Hankkeessa on osittain kyse myös kilpailemisesta Persianlahden öljyvaltioiden kanssa, jotka ovat kunnostautuneet rakennusprojekteillaan. Megaprojektit hivelevät egyptiläisten kansallista itsetuntoa.
– Egypti on kuitenkin perinteisesti ollut arabimaiden johtotähti, ja se hakee uudelleen omaa paikkaansa tässäkin, Kiiskinen sanoo.
Tältä näyttää uusi oikeusministeriö uudessa pääkaupungissa.
Pääkaupunkihanke julkistettiin vuonna 2015. Kairon ja uuden pääkaupungin välinen tie on valmistunut, ja rakenteilla on 4,5 miljardia dollaria maksava monorail-linja kaupunkien välillä. Vuonna 2019 kaupunkiin avattiin sekä Egyptin suurin moskeija että Lähi-idän suurin katedraali.
Sisi käski tässä kuussa kymmeniätuhansia virkamiehiä muuttamaan uuteen pääkaupunkiin joulukuussa puolen vuoden kokeilujaksoksi.
Pääkaupunkihanke julkistettiin vuonna 2015.
Eliitti eristäytyy kansasta
Kaupungin on tarkoitus tarjota asukkailleen parempi elintaso kuin Kairossa.
Kriitikoiden mielestä uudessa pääkaupungissa on kyse siitä, että Egyptin eliitti eristäytyy tavallisesta kansasta moderniin kuplaansa. Monilla tavallisilla egyptiläisillä ei ole varaa asua siellä.
Kiiskisen mukaan jo nyt varakkaampaa väestöä on muuttanut Kairon väljemmille reuna-alueille.
– Jos halutaan oikeasti vähentää painetta keskustassa, täytyisi huomioida muitakin yhteiskunnan segmenttejä kuin ylempää keskiluokkaa. Ne uuden pääkaupungin asunnothan ovat aika hurjan hintaisia.
Noin 45 miljardin dollarin hanke on saanut kritiikkiä myös kustannustensa takia.
Uuden pääkaupungin rakentaminen ei ole mikään halpa hanke.