Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_287389115802cfb5333d77bf3132e1d0, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Kuvat: Yli 51 vuoden mittainen jääkiekkotarina sai päätöksensä – 20 755 päivää avausottelun jälkeen Tappara jätti haikeat jäähyväiset Hakametsälle – Uutisalue

Kuvat: Yli 51 vuoden mittainen jääkiekkotarina sai päätöksensä – 20 755 päivää avausottelun jälkeen Tappara jätti haikeat jäähyväiset Hakametsälle

Tampere

Tarkkaa kellonaikaa on vaikea sanoa, koska kukaan tuskin muistaa alkoiko peli tasan klo 18, kuten Aamulehden sen aamun lehden ilmoituksessa luvattiin.

Päivä oli joka tapauksessa 31.1.1965. Ihminen ei ollut käynyt kuussa, Suomen presidenttinä oli Urho Kekkonen ja Ruotsin pääministerinä Tage Erlander. Nokia tunnettiin lähinnä kumisaappaista ja autonrenkaista.

Tampereella oli tuona päivänä pikkupakkanen. Härmälän lentokentällä lumen syvyydeksi mitattiin 12 senttimetriä. Ihanteellinen talvipäivä siis.

Teollisuuskaupunki Tamperetta johti kaupunginjohtaja Erkki Napoleon Lindfors, jonka johdolla oli tehty pieni ihme. Tampereen Hakametsään oli valmistunut pikavauhtia – vuodessa – jäähalli. Suomen ensimmäinen.

Sen ensimmäinen ottelu, Tampere–Muu Suomi, oli pelattu kaksi päivää aiemmin. Mutta tuona sunnuntaina, tammikuun viimeisenä päivänä pelattiin ensimmäinen pääsarjan, silloisen SM-sarjan ottelu. Ilves–Tappara, mikäpä muukaan.

Hakametsän ensimmäisen SM-sarjaottelun pöytäkirja. Ilves voitti ottelun 5–3.

Urheilumuseon arkistosta löytyvä ottelun pöytäkirja kertoo, että ensimmäinen maali syntyi ajassa 0.22. Ilveksen numero 13, Reijo ”Mintsu” Hakanen sai kunnian tehdä Hakametsän ensimmäisen pääsarjamaalin. Syöttöpisteen sai ketjukaveri Lasse Oksanen, jonka pelinumero 14 jäädytettiin myöhemmin Hakametsän kattoon.

Arkistokuva ei kerro, mistä tilanteesta on kyse, mutta oletettavasti Ilves on tehnyt maalin. Kahdesti osunut Reijo Hakanen (13) on kuvassa vasemmalla, oikealla jo edesmennyt Jorma Peltonen (16). Tapparasta vierestä katsovat Kari Mäkinen (5) ja Matti Kaski (9). Kirvesrintojen maalivahti ottelussa oli Matti Peltonen.

Tänä lauantaina, 20 755 päivää ensimmäisen sarjapelin jälkeen Hakametsän jäähallin tarina pääsarjakiekkoilun osalta sai päätöksensä. Tampereella oli taas pakkasta, vaikka oli vasta marraskuun loppu. Ja halli oli taas täynnä, aivan kuten 51 vuotta aiemmin.

Aloituskiekon pudotti Tapparan legenda Kalevi Numminen.

Hetken aikaa näytti siltä, että HPK:n kanadalaishyökkääjän Michael Jolyn tekemä vieraiden kolmas maali olisi jäänyt myös Hakametsän viimeiseksi maaliksi. 11 sekuntia ennen ottelun loppua – eli ajassa 59.49 – Tapparan kapteeni Otto Rauhala teki kuitenkin maalin ja kavensi loppulukemiksi 2–3.

Lue lisää: HPK oli tyly vieras Hakametsän viimeisessä liigaottelussa, Ilves kaatoi sarjakärjen – näin pelattiin SM-liigassa lauantaina

Rauhala, 26, on Tapparan oma kasvatti, joka nimitettiin ennen kauden alkua Tapparan kapteeniksi.

Vaikea kuvitella sopivampaa pelaajaa, joka sai kunnian tehdä Hakametsän historian viimeisen SM-liigamaalin.

– Se on sellainen mitä voi kiikkustuolissa muistella, Rauhala sanoi.

– Kiekko taisi mennä jääkiekkomuseolle.

Tapparan kapteeni Otto Rauhala kätteli lopussa seuralegenda Timo Sutta, jonka pelinumero 10 on jäädytetty Hakametsän kattoon.

Näiden reilun 55 vuoden ajan Hakametsä on palvellut sekä Ilveksen että Tapparan kotihallina, mutta leimallisesti hallin isäntä on ollut Tappara.

Kirvesrinnat on voittaneet Hakametsän vuosien aikana 11 mestaruutta, joista viisi kertaa mestaruus on ratkennut nimenomaan kotiyleisön edessä Hakametsässä.

Sen vuoksi Tapparalle olisi suonut voiton myös viimeisessä pelissä, mutta siinä kävi kuten ensimmäisessä. Vastustaja oli parempi.

– Aivan tajuton fiilis hallissa pelin jälkeen. Huomaa miten paljon tämä seura ihmisille merkkaa. Harvoin on tappion jälkeen näin hyvä fiilis. Huono fiilis tappiosta, mutta hirveästi tuosta saa voimaa kun tällainen yhteisö takana, Rauhala tunnelmoi.

Ottelun jälkeen Tappara marssitti kentälle kymmeniä entisiä seuralegendoja, jotka hyvästelivät Hakametsän yhdessä nykyjoukkueen kanssa.

Tapparan legendat hyvästelivät Hakametsän yhdessä nykyjoukkueen kanssa.

Legendat tulivat jäälle kulkemalla viimeisen kerran Tapparan pukukopin läpi, viimeisen kerran läpi Hakametsän käytävää ja lopulta jääkoneen aukosta kaukaloon.

– Se oli samaan aikaan hienoa ja haikeaa. Niin paljon täällä on touhuttu ja oltu, että oli sekavat fiilikset. Sekavat ja hienot, Tapparan legenda Janne Ojanen sanoi.

–Ajattelin alussa, kun oli hienot valot ja kaikki, että eihän tämä tässä voi olla. Että onhan tämä hieno halli. Mutta aikansa kutakin. Siellä on uudet kuviot ja nykyaikaiset tilat, Ojanen sanoi viitaten Tapparan ja Ilveksen uuteen kotihalliin Nokia-areenaan.

Tapparan pelaajat kävivät ottelun jälkeen useaan otteeseen vetämässä viimeiset kunniakierrokset kannattajille, jotka jäivät pitkäksi aikaa tunnelmoimaan viimeisiä hetkiä.

Vaikka Hakametsässä pelataan jatkossakin Mestistä ja junioripelejä, monelle Tapparan kannattajalle lauantai-ilta oli viimeinen hetki Hakametsässä.

Tapparan pelaajille viimeiset hetket ovat käsillä ensi viikon tiistaina. Silloin lauma pelaajia kävelee viimeisen kerran pelaajaluiskaa alas ja kääntyy vasemmalle, Tapparan puolelle, vetää viimeisen kerran varusteet ylleen Hakametsässä ja luistelee viimeisiin harjoituksiin Hakametsässä.

– Tässä oli jo viimeiset aamujäät ja viimeinen peli. Kaikki on nyt viimeistä. Mutta se on niin, että kun joku vaihe loppuu, niin uusi alkaa. Nyt alkaa uusi aikakausi ja siellä on edessä jotain hienoa, analysoi Tapparan veteraanihyökkääjä Kristian Kuusela.

Tapparan legendojen joukossa oli myös Teppo Numminen (kuvassa oikealla).

Uusi areena, Tampereen rautatieaseman viereen, raiteiden päälle rakennetulle kannelle pystytetty monitoimihalli palvelee sponsorinimellä Nokia-areena.

Pelaajat pääsevät maanantaina ensimmäistä kertaa vierailemaan uudessa areenassa ja ensimmäiset harjoitukset ovat luvassa keskiviikkona. Ensi viikon perjantaina ja lauantaina Tappara ja Ilves kohtaavat tuplapaikallispeleissä.

– Olen nähnyt toistaiseksi vain muutamia kuvia. Mutta kun on uusia halleja muualla nähnyt, niin onhan ne puitteet aina hienot. Mutta perusjuttu on sama, lätkänpelaaminen jatkuu samalla lailla, Kuusela muistuttaa.

38-vuotias Kuusela tuli jo 1990-luvun lopulla Seinäjoelta Tapparan junioreihin ja Hakametsään. Kiekkokiertolainen on käynyt välillä muualla, mutta on SM-liigassakin edustanut Tapparaa liki vuosikymmenen ajan.

Työmatka on ollut vuosien ajan sama. Mutta nyt se muuttuu.

– Varmasti ajan kerran vanhasta tottumuksesta tänne. Ei vaan. Ehdin jo miettiä itselleni uuden työmatkareitin. Pitää tulla tänne sitten muuten vain fiilistelemään.

Tapparan pelaajat odottavat viimeisen ottelun alkua.

Hakametsä oli historiallisessa viimeisessä ottelussa loppuunmyyty.

Source Link is.fi