Banner Before Header

Kysely: Valtaosa suomalaisista haluaisi jatkaa etätöitä – vain vajaa viidennes haluaa olla työpaikalla

Enemmistö suomalaisista kannattaa koronapandemian vuoksi yleistyneen etätyöskentelyn jatkamista etätyösuosituksen päätyttyäkin. Elinkeinoelämän valtuuskunnan (Eva) kyselyssä vajaa viidennes vastaajista kannatti lähitöihin palaamista, kun taas 65 prosenttia vastusti ajatusta.

Erityisen vahvan kannatuksen etätyö saa pandemian aikana pääosin etätöissä työskennelleiltä. Heistä vain neljä prosenttia kannattaa täyttä siirtymää takaisin työpaikalle.

Vastaavasti lähityöskentelyä kannattavat he, jotka ovat pandemian aikana kulkeneet työpaikalle. Noin 70 prosenttia heistä kannattaa työpaikalle kulkemista jatkossakin, kun vajaa kolmannes toivoisi siirtymistä edes osittaiseen etätyöhön.

– Halu työskennellä jatkossakin etänä selittyy todennäköisesti kotona työskentelystä saaduilla kokemuksilla. Etätöissä työajat joustavat helpommin ja perheen askareet on helpompi sovittaa yhteen töiden kanssa. Etänä lähes koko pandemian ajan työskennelleistä todella harva haluaa enää palata työpaikalle. Koronahuolet eivät etätyöhalua enää selitä, sillä huolet ovat melko laajalti väistyneet. Enää harvempi kuin joka neljäs suomalainen kokee ahdistusta koronasta, sanoo Evan ekonomisti Sanna Kurronen.

Kyselyyn vastasi yli 2  000 ihmistä syyskuun lopulla ja lokakuun alussa. Virhemarginaali on 2–3 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Vastaajat edustavat koko maan 18-79-vuotiasta väestöä. Aineisto on kerätty Taloustutkimuksen internet-paneelilla ja painotettu edustamaan väestöä iän, sukupuolen, asuinalueen, koulutuksen, ammatin tai aseman, toimialan ja puoluekannatuksen mukaan.

Valtakunnallinen etätyösuositus päättyi lokakuun puolivälissä.

Source Link is.fi