Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_4d8fd2e59ef898e9654be44e320f4292, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Kyselytunnilla kiivasta keskustelua kriisistä Puolan ja Valko-Venäjän rajalla – perussuomalaiset aikoo tehdä jälleen välikysymyksen maahanmuutosta – Uutisalue

Kyselytunnilla kiivasta keskustelua kriisistä Puolan ja Valko-Venäjän rajalla – perussuomalaiset aikoo tehdä jälleen välikysymyksen maahanmuutosta

Kyselytunnilla käytiin kiivasta keskustelua tilanteesta Valko-Venäjän ja Puolan välisellä rajalla sekä Suomen varautumisesta vastaaviin hybridiuhkiin.

Rajalle on tullut tuhansia siirtolaisia, jotka pyrkivät Euroopan unionin alueelle. EU:n ja Suomen mukaan kyse on Valko-Venäjän hybridioperaatiosta, jolla se protestoi vuoden 2020 presidentinvaalien jälkeen maalle määrättyjä pakotteita.

Keskustelun aikana kävi selväksi, että perussuomalaiset aikoo tehdä jälleen välikysymyksen hallituksen maahanmuuttopolitiikasta. Edellisen kerran perussuomalaiset esitti välikysymystä maahanmuutosta lokakuussa.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra viittasi Die Welt -lehden (siirryt toiseen palveluun) uutiseen, jonka mukaan Valko-Venäjän ja Puolan rajalla olevien siirtolaisten pääkohteita olisivat Saksa ja Suomi. Tietonsa lehti perustaa haltuunsa saamaan Euroopan komission salaiseen asiakirjaan.

Purran mukaan siirtolaiskriisi uhkaa ja hallitus ei kykene tekemään sille mitään.

Oppositio vaati pikaisia uudistuksia lainsäädäntöön

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo vaati, että hallitus tuo lainsäädäntöön pikavauhtia muutokset, joilla olisi mahdollista keskeyttää turvapaikkahakemusten vastaanotto.

– Meillä on puutteita lainsäädännössä. Meidän täytyy pystyä pysäyttämään ja keskeyttämään turvapaikkahakemusten vastaanotto. Tätä työkalua meillä ei tällä hetkellä ole, Orpo sanoi.

Myös perussuomalaiset vaati hätätilapykälän säätämistä, jonka nojalla turvapaikkahakemuksia ei vastaanotettaisi poikkeustilanteissa.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kutsui Valko-Venäjän toimintaa tuomittavaksi ja hyökkäykseksi Euroopan unionia kohtaan. Marinin mukaan on syytä katsoa, onko lainsäädännössä korjaamisen tarpeita.

– Tällaisessa vastaavassa tilanteessa Suomen hallitus toimisi. Me emme tällaista toimintaa hyväksy tuolla rajalla, emmekä hyväksy sitä omilla rajoillamme. On tärkeää, että EU on tässä kysymyksessä yhtenäinen ja näiden maiden tukena, Marin sanoi.

Hallitukselta ei tullut selkeää vastausta opposition moneen kertaan tivaamaan kysymykseen siitä, pitäisikö vastaavassa tilanteessa Suomen jättää turvapaikkahakemukset käsittelemättä.

Oikeusministeri Anna Maja-Henrikssonin (r.) mukaan hybridikysymyksiä tarkastellaan samalla kun valmiuslakia uudistetaan. Uudistaminen ei kuitenkaan tapahdu hetkessä. Kyseessä olisi laaja uudistus, joka valmisteltaisiin yhteistyössä kaikkien eduskuntapuolueiden kanssa. Uudistuksessa käytäisiin läpi myös ne valmiuslainsäädännön puutteet, jotka koronakriisi paljasti.

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) on sanonut aiemmin, että Suomella on jo olemassa lainsäädäntöä, jonka avulla raja voidaan tarvittaessa sulkea väliaikaisesti, jos Puolan tilanne uhkaisi toistua meillä.

Haavisto vakuutti jälleen kyselytunnilla, että Suomessa ollaan valmistauduttu myös Puolan tilanteen kaltaisiin kriiseihin jo nykylainsäädännön puitteissa.

Haavisto korosti, että kyse ei ole pakolaiskriisistä, vaan järjestetystä hybridivaikuttamisesta, jolla pyritään painostamaan Euroopan unionia.

Lisää aiheesta:

Valko-Venäjän ja Puolan rajalla on Euroopan uusin siirtolaiskriisi – keitä ovat ihmiset rajalla ja miksi he ovat siellä? Katso ja lue vastaukset

Haavisto tilanteesta Puolan rajalla: Suomi voisi sulkea rajansa väliaikaisesti hybridiuhkan vuoksi

Die Welt: Suomi ja Saksa ovat Valko-Venäjän kautta tulevien siirtolaisten pääkohteet salaisen EU-asiakirjan mukaan

Kansanedustajat haluavat keinoja vastata Puolan rajan kaltaiseen tilanteeseen Suomessa – kokoomuksen Risikko: Rajojen sulkeminen mahdolliseksi

Source Link yle.fi