Banner Before Header

La Palman tulivuorenpurkauksesta syntyi yllättävä menestystarina: tulivuoren nimikkoviini viedään käsistä

Kanariansaarten La Palmalla kuukausia jatkunut tuhoisa tulivuorenpurkaus julistettiin joulupäivänä virallisesti päättyneeksi. Tulivuori hiljeni joulukuun puolivälissä, mutta virallista päättymisjulistusta odotettiin pari viikkoa varmuuden vuoksi.

Joillekin tragediasta on kuoriutunut odottamaton menestystarina. Paikallinen viinitila alkoi pari vuotta sitten valmistaa tulivuoren mukaan nimettyä Cumbre Vieja -viiniä. Kysyntä oli pitkään maltillista, mutta viime kuukausina pullot on suorastaan viety käsistä.

Kun tulivuorenpurkaus syyskuussa alkoi, kaikki halusivat Cumbre Viejaa lasiinsa. Madridista tulvi tilauksia. Valtava kysyntä yllätti viinitilan johtajan Carlos Lozanon.

– Tulivuoren takia Cumbre Vieja -nimi alkoi näkyä uutisissa, ja se näytti vetoavan asiakkaisiin. Siitä on seurannut mieletön buumi, Lozano kertoo uutistoimisto Reutersille.

Lozanon mukaan varastot on myyty tyhjiksi, ei ainoastaan La Palmalla vaan kaikilla Kanariansaarilla sekä Manner-Espanjassa.

Tulivuori ajoi tuhannet evakkoon

Tulivuorenpurkaus jatkui kolme kuukautta. Mereen valunut laava tuhosi tieltään suuren määrän rakennuksia ja viljelysmaata. Tuhannet ihmiset joutuivat jättämään kotinsa.

Tulivuoren hiljettyä saaren asukkaat kokoontuivat viime viikolla merenrantaravintoloihin sankoin joukoin.

– Juhlimme tulivuoren sammumista, kuten kaikki muutkin saarella, kertoi ravintolan asiakas Raul Rodriguez Reutersille.

Ravintolassa seurue kilisteli milläpä muullakaan kuin tulivuoren mukaan nimetyllä Cumbre Vieja -punaviinillä.

– Tämä viini on muistutus siitä, mitä kaikkea me La Palman asukkaat olemme joutuneet kokemaan. Näin jätämme sen taaksemme ja lisäämme muistoon jotain uutta, sanoi viiniä siemaileva Jorge Salas.

Hiljentynyt tulivuori kuvattuna La Palmalla 17. joulukuuta. Kuva: Miguel Calero / EPA

Tuhka loi hedelmällisen maaperän

Tulivuoren nimikkoviiniä valmistava viinitila selvisi suuremmitta vaurioitta. Tilaa johtava Lozano näkee, että tulivuoren tuhot ovat myös synnyttämässä jotakin uutta.

– Tuhoa tuottanut tuhka on myös luonut erittäin hedelmällistä maaperää kasveille, tässä tapauksessa viiniköynnöksille. Se on erittäin kiinnostavaa materiaalia. Siinä on paljon ravinteita, mutta se myös sitoo vettä, Lozano sanoo.

Vettä sitovat kraatterista sinkoutuneet pienet lapilli-kivet. Kasvien kukoistamisen kannalta makealle vedelle onkin saarella yhä enemmän kysyntää etenkin, kun ilmastonmuutos vähentää sademääriä.

Lue lisää:

Source Link yle.fi