Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_abf9a8dead3ed83086c3dfd37c80ed45, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Läähätystä, levottomuutta, hoipertelua… Huomaa vaaran merkit lemmikissäsi – Uutisalue

Läähätystä, levottomuutta, hoipertelua… Huomaa vaaran merkit lemmikissäsi

Suomeen juhannusviikolla rantautunut helle voi aiheuttaa tukalaa oloa paitsi ihmisille, myös lemmikeille. Lämpö koettelee erityisesti eläimiä, joilla on runsas karvapeite.

Hellepäivät voivat aiheuttaa lemmikeille pahimmissa tapauksissa lämpöhalvauksen, jonka seuraukset voivat olla kohtalokkaat.

– Lämpöhalvaus voi olla eläimelle jopa hengenvaarallinen, Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry:n yhdistyskoordinaattori Karoliina Bergström toteaa.

Etenkin nuoret, vanhat, ylipainoiset ja sydänviasta kärsivät koirat sekä lyttykuonoiset rodut ovat erityisen alttiita lämpöhalvaukselle. Bergströmin mukaan kissat sietävät lämpöä koiria paremmin, mutta voivat myös kärsiä lämpöhalvauksesta.

– Myös jyrsijät ja linnut voivat kärsiä kuumuudesta, mikä ei välttämättä tule aina mieleen sisätiloissa.

Lämpöhalvauksen oireet etenevät usein huomaamattomasti. Koirien kohdalla on kiinnitettävä huomiota voimakkaaseen läähätykseen, vaisuun yleisilmeeseen sekä toisaalta levottomuuteen. Myös hoipertelu, limakalvojen ja kielen kuivuminen ja muuttuminen tummanpunaisiksi sekä nopea syke ovat tyypillisiä oireita.

Myös kissoilla voi ilmetä läähätystä lämpöhalvauksen oireena, joka muutoin on niille epätyypillistä. Lisäksi kissa voi oireilla esimerkiksi kuolaamalla ja niiden olo voi vaikuttaa muutoinkin vaikealta. Kanit ja muut jyrsijät sekä linnut eivät pysty hikoilemaan kuten ihmiset tai läähättämään kuten koirat viilentyäkseen.

Jyrsijöille kuumuus voi aiheuttaa mahalaukun toiminnan pysähtymistä, ja tällöin eläimet kärsivät esimerkiksi ummetuksesta eivätkä syö kunnolla.

Linnut taas voivat hengittää nokka auki, pitää siivet erillään muusta kehosta ja seisoa jalat normaalia kauempana toisistaan.

Oireiden ilmetessä on turha jäädä aikailemaan. Lemmikki tulee siirtää välittömästi viileään ja varjoisaan sisätilaan. Viilentämiseen voi käyttää kosteita, viileitä pyyhkeitä. Koiran tassut, vatsanalusen ja korvalehdet voi valella viileällä vedellä.

Eläin on vietävä lääkäriin matalalla kynnyksellä.

Kissat sietävät koiria paremmin lämpöä, mutta lämpöhalvaus on niilläkin mahdollinen.

Pienet kerrostaloasunnot voivat aiheuttaa päänvaivaa lemmikkien omistajille helteillä. Eläinkaupat myyvät erilaisia kylmiä alustoja ja esimerkiksi viilennysliivejä lemmikin vilvoitteluun. Viilentämisessä voi hyödyntää myös esimerkiksi märkää pyyhettä.

Nesteytyksestä ja sen viileydestä on myös pidettävä huolta.

– Juomavettä tulee aina olla tarjolla. Vesi lämpenee nopeasti, joten sitä voi pitää kauemmin viileänä laittamalla veteen jääpaloja.

Ulkoilu lemmikin kanssa on hyvä ajoittaa aikaiseen aamuun ja iltaan. Lisäksi helteillä kannattaa lyhentää lenkkien pituutta. Mukana on hyvä kantaa Bergströmin mukaan myös vesipulloa.

– Kannattaa suosia varjoisia reittejä ja nurmialueilta ja välttää etenkin kuumaa asfalttia, jossa eläimen tassut voivat palaa.

HESYN 10 VINKKIÄ HELTEISTÄ SELVIÄMISEEN

  1. Pidä puhdasta ja raikasta vettä aina lemmikin saatavilla.

  2. Varmista, ettei pienlemmikkien asuintila ole suorassa auringonpaisteessa sisälläkään ja että ilmanvaihto toimii.

  3. Älä jätä lemmikkiä autoon tai kytkettynä suoraan auringonpaahteeseen edes lyhyeksi aikaa.

  4. Turkin leikkaus saattaa helpottaa joitakin koirarotuja, mutta on hyvä muistaa, että turkki myös suojaa auringolta sekä hyönteisiltä. Kissan oloa helpottaa säännöllinen harjaaminen.

  5. Jätä pitkät ja rankat lenkit vilpoisemmille päiville.

  6. Ulkoile lemmikin kanssa varhain aamulla tai myöhään illalla. Pidä vesipullo mukana lenkillä.

  7. Älä luota lemmikin omaan arvostelukykyyn. Vie eläin pois auringonpaahteesta, vaikka se sinne itse hakeutuisikin.

  8. Suojaa koiran vähäkarvaisia ja kaljuja kohtia lapsille tarkoitetulla aurinkorasvalla, jossa on korkea suojakerroin. Varmista, että koira ei nuole rasvattuja kohtia ennen kuin rasva on imeytynyt.

  9. Tarjoa vesipedoille uimamahdollisuuksia, mutta muista hyvä pyyhekuivaus hot spot -ihotulehduksen välttämiseksi.

  10. Kuuma asfaltti voi polttaa pahasti lemmikin anturoita. Suojaa käpälät rasva- tai vahakerroksella ja suosi nurmialueita.

Lähteet: Helsingin eläinsuojeluyhdistys, Evidensia, Kuopion eläinlääkärikeskus ja Willi.

Source Link is.fi