Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_393cb31d245a87bcf22b7d0659368bd1, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Lääkäri kertoo STT:lle karuista oloista Valko-Venäjän ja Puolan rajalla: nestehukkaa, kylmettymisiä ja pahoinpitelyn jälkiä – Uutisalue

Lääkäri kertoo STT:lle karuista oloista Valko-Venäjän ja Puolan rajalla: nestehukkaa, kylmettymisiä ja pahoinpitelyn jälkiä

Piskuisen puolalaiskaupungin Bielsk Podlaskin lääkärin Arsalan Azzaddinin viime päivät ovat olleet hänen uransa vaikeimpia.

Hänen johtamaansa sairaalaan on viime päivinä tuotu hoidettavaksi Valko-Venäjän ja Puolan rajan ylittäneitä ihmisiä, jotka ovat löytyneet huonossa kunnossa metsästä.

Azzaddin kertoi sunnuntaina STT:lle, tällaisia potilaita on tullut viime päivien aikana neljästä kuuteen päivässä. Joukossa on ollut niin miehiä, naisia kuin lapsia.

– Osa on kärsinyt nestehukasta, osa kylmettymisestä. Osa on murtanut luitaan, osan kehossa on ollut pahoinpitelyn jälkiä. He ovat kertoneet joutuneensa Valko-Venäjän viranomaisten pahoinpitelemiksi, Azzaddin sanoi.

Lue lisää: Puolassa otettu kiinni 50 Valko-Venäjältä tullutta – suurempaan määrään varaudutaan

Azzaddin kaivaa puhelimensa esiin näyttääkseen valokuvaa eräästä potilaastaan ja tämän mustelmilla olevasta jalasta. Nainen on yksi potilaista, joka on kertonut lääkärille joutuneensa Valko-Venäjän viranomaisten pahoinpitelemäksi.

Arsalan Azzaddinin johtamaan sairaalaan on viime päivinä tuotu hoidettavaksi Valko-Venäjän ja Puolan rajan ylittäneitä ihmisiä, jotka ovat löytyneet huonossa kunnossa metsästä.

Potilaita hoitava Azzaddin on itse taustaltaan Irakin kurdi, joka on asunut Puolassa jo useita vuosia.

Irakin kurdeja on ollut myös valtaosa Azzaddinin hoitamista potilaista, joiden kanssa lääkäri on kommunikoinut omalla äidinkielellään. Hän kuvaa viime päiviä sairaalassa hyvin raskaiksi, sillä hän on joutunut kertomaan monille peloissa oleville potilailleen, ettei voi auttaa näitä enää sairaalahoidon jälkeen.

– He ovat pyytäneet minua tekemään kaikkeni, jotta he eivät joutuisi palaamaan takaisin metsään.

– Ainoa mitä olen voinut tehdä, on ollut kirjoittaa suositus viranomaisille, ettei potilaita tulisi lähettää takaisin Valko-Venäjän rajalle. Tiedän, että muutama on saanut jäädä Puolaan, mutta valtaosasta en ole kuullut enää. Oletan, että heidät on palautettu Valko-Venäjälle.

– Osa on kärsinyt nestehukasta, osa kylmettymisestä. Osa on murtanut luitaan, osan kehossa on ollut pahoinpitelyn jälkiä. He ovat kertoneet joutuneensa Valko-Venäjän viranomaisten pahoinpitelemiksi, Azzaddin kertoi STT:lle.

Lue lisää: Tutkijalta paljonpuhuva kommentti Putinin osuudesta Valko-Venäjän ja Puolan rajakriisiin: Venäjällä on vain voitettavaa

Monet potilaista ovat olleet hyvin peloissaan.

– He sanovat, että palauttakaa minut vaikka takaisin Irakiin, kunhan ette lähetä minua takaisin Valko-Venäjälle.

Azzaddin kertoo esiintyneensä kurdinkielisissä medioissa viime päivinä varoittamassa ihmisiä siitä, että katteettomia lupauksia Eurooppaan pääsystä ei tule uskoa.

– Osalle on uskoteltu, että jos he pääsevät Valko-Venäjälle, he pääsevät muutamassa tunnissa Saksaan. Eurooppaan pääsystä he ovat maksaneet 5 000 dollaria, sen jälkeen vielä tuhansia euroja lisää Saksaan pääsystä.

Lue lisää: Silminnäkijä kuvailee IS:lle Minskin läpi kulkevaa ihmis­virtaa: ”Osa yöpyy alikulku­tunneleissa”

– Valtaosa tulijoista ei ole ollut kiinnostunut jäämään Puolaan, vaan he ovat halunneet jatkaa Saksaan tai Pohjoismaihin, kuten Suomeen, lääkäri lisäsi.

Summa ei ole mikään pikkusumma Irakissa.

–  Monet ovat joutuneet myymään autonsa ja talonsa päästäkseen tänne.

Azzaddin sanoo, että moni tulijoista on matkustanut esimerkiksi paremman tulevaisuuden ja elintason perässä, sillä tulevaisuus vuosikymmeniä väkivaltaisuuksista, talousongelmista ja korruptiosta kärsineessä Irakissa on näyttänyt mahdottomalta.

Valko-Venäjän kautta Eurooppaan pyrkiville on lääkärin mukaan luvattu suoraa pääsyä Saksaan.

Hän sanoo pelkäävänsä, että jos ihmisiä luvattaisiin auttaa esimerkiksi Saksaan, se innostaisi Valko-Venäjän itsevaltaista johtajaa Aljaksandr Lukashenkaa orkestroimaan lisää ihmisiä Eurooppaan.

Hän sanoo kuitenkin, että huijauksen uhreiksi joutuneita ihmisiä ei tulisi rangaista, vaan auttaa tai antaa mahdollisuus palata takaisin Irakiin.

– Ihmisten palauttaminen Valko-Venäjän rajalle ei ole humaania.

Source Link is.fi