Banner Before Header

Lähes kaikki koronatartunnat omikronia Varsinais-Suomessa – uusi ilmiö kuormittaa Tyksiä

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella käytännössä kaikki koronavirustaudin löydökset ovat nyt omikronvariantteja.

Uudenvuoden viikonlopun aikana joka neljäs tutkittu koronavirustesti Tyks Laboratorioissa oli positiivinen, ja 94 prosenttia niistä oli todennäköisiä omikronvariantteja.

– Jouluaattona omikronvarianttien osuus ohitti deltavariantin, ja uutenavuotena se syrjäytti sen kokonaan. Omikron on ainakin tässä osassa maata käytännössä vallannut pelikentän, Tyks Laboratorioiden ylilääkäri Tytti Vuorinen kertoo.

Tyksin sairaaloissa koronavirus vaikuttaa myös siten, että hoidossa on kasvava määrä koronavirusta kantavia potilaita, jotka on otettu sairaalaan muun syyn kuin koronataudin vuoksi.

– On hyvä huomata, että kaikki nämä tapaukset aiheuttavat eristämistarpeen, joka lisää sairaalan työmäärää huomattavasti, sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä sanoo.

— Jotta pystymme estämään osasto- ja laitosepidemioita, testausta pitää jatkossa suunnata kaikkien sairaalaan ja muihin hoitopaikkoihin tulevien potilaiden testaamiseen, Tyks Laboratorioiden johtaja Antti Hakanen sanoo.

Tyks Laboratorioissa on käytössä koronaviruksen diagnostiikassa omavalmisteinen PCR-testi, joka osoittaa kaikista testatuista näytteistä heti mahdollisen omikronepäilyn.

— Omikronin tunnistavan testin käyttö on ollut tärkeää juuri nyt, jotta olemme pystyneet seuraamaan leviämistä reaaliaikaisesti, Hakanen sanoo.

Joulukuussa Tyks Laboratorioissa testattiin yhtä viikkoa lukuun ottamatta joka viikko yli 8 000 koronavirusnäytettä. Positiivisten testien osuus nousi 8,5 prosentin tasosta jouluviikolla 12 prosenttiin ja viime viikolla yli 21 prosenttiin.

Source Link is.fi