Banner Before Header

Lähestyvätkö trooppiset yöt Suomea? Loppuviikon sää jakaa maan kahtia

Suomi on sään suhteen jakautunut loppuviikon ja viikonvaihteen osalta kahteen osaan.

Pohjoisosa maata jää pääasiassa viileämpään länsivirtaukseen, joka tulee Norjanmereltä Skandien vuoriston ylitse. Se tuo mukanaan noin 15–20 asteen päivälämpötiloja pohjoiseen Suomeen.

Loppuviikosta maan etelä- ja keskiosissa pysytellään Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin Jari Tuovisen mukaan mieluummin 20 ja reilun 25 asteen välillä. Heinolan asemalla on tyypillisesti viime viikkoina mitattu korkeimpia lukuja. Torstaina oli päästy 27 asteeseen.

Helleraja rikkoontui luultavasti Heinolan lisäksi useammalla muullakin asemalla Uudellamaalla, Pirkanmaalla ja Hämeessä.

Joensuun, Kuopion, Jyväskylän ja Seinäjoen rajaamaan alueen pohjoisella puolella on pääosin pysytty 22 ja 23 asteessa korkeimmillaan.

Perjantaina lämpötilat vielä nousevat etelässä parilla asteella torstaista, mikä voi tarkoittaa 28 ja 29 asteen lämpöjä etenkin Kaakkois-Suomessa. Keskivaiheilla maata lukemissa taas mennään paria astetta alemmaksi, koska kylmempi ilmamassa leviää laajemmalle.

– Viikonvaihteessa suursäätilassa tapahtuu sellainen muutos, että heikko korkeapaineen alue menee maan ylitse ja pitää sään poutaisena. Norjanmerellä liikkuu sateita, mutta ne satavat pääosin Norjan puolelle. Jotain heikkoja sateita voi tulla myös Lappiin, mutta sademäärät jäävät johonkin 10 millilitraan useamman päivän osalta, Tuovinen selostaa.

Kuitenkin Pohjanmaalla perjantaihin voidaan saada hieman harmaampi startti.

– Siellä seutuvilla on sellainen pienen pieni matalapaineen sola. Myöhemmin päivällä sää poutaantuu sielläkin.

Lauantain aikana Suomen yli ripeästi liikkuva korkeapaineen alue estää pohjoisemmasta Suomesta leviävän viileän ilman tunkeutumisen eteläosaan maata.

Samalla Baltiasta alkaa nousemaan kosteampaa ilmaa, joka pitää sään etelässä hellelukemissa ja aurinkoisena.

Sunnuntaihin mennessä korkeapaineen vyöhyke on jo kiirehtinyt itärajan taakse mutta lämpötilat koko maassa lähtevät jälleen kohoamaan, kun kosteuden määrä lisääntyy.

– Kostea ilmamassa lämpenee mutta myös jäähtyy hitaasti.

Se tarkoittaa myös, että öisin lämpötilat eivät putoa valtavasti. Trooppisista öistä tuskin joudutaan kärsimään, mutta Oulun ja Helsingin välillä öisin saatetaan pysyä jopa 15–18 asteen lukemissa.

– Perjantain vastaisena yönä Suomenselällä ollaan noin kuudessa asteessa, että siitä ainakin mennään heittämällä ylöspäin yölämpötiloissa.

– Ei ole mahdotonta, että järviasemilla voitaisiin jäädä roikkumaan lähelle 20 astettakin, Tuovinen arvioi.

Source Link is.fi