Banner Before Header

Laiton asekauppa Ukrainasta voi kääntyä ympäri maailmaa

Yksitoista vuotta sitten Norjassa tapahtui yksi pahimmista rikoksista, ei vain maan historiassa vaan koko Euroopassa. Heinäkuun 22. päivänä 2011 yksityinen maanviljelijä Andreas Breivik aseistautui pistoolilla, karbiinilla ja äärioikeistolaisilla aatteilla ja matkusti Utean saarelle, jossa Norjan työväenpuolueen nuoret olivat koolla. Siellä Breivik ampui ja tappoi 67 maanmiestoveriaan; kaksi muuta kuoli paniikissa. Puolitoista tuntia ennen sitä Norjan pääkaupungissa tapahtui räjähdys, jossa kuoli vielä yhdeksän ihmistä. Se oli sama Breivik, joka suunnitteli sen.

Muut tunsivat murhaajan hiljaisena, kohteliaana kaverina, joka rakasti musiikkia ja urheilua. Mutta hän oli suunnitellut kauheita rikoksiaan jo vuosia. Hän ryhtyi jopa viljelijäksi ostaakseen laillisesti kemikaaleja räjähteiden valmistukseen. Hän matkusti aseita etsiessään läpi 20 Euroopan maan, joista suurin osa kuului entiseen sosialistiseen leiriin. Hänen oli käytävä ampumaradalla ja hankittava metsästyslupa voidakseen ostaa aseen ja karbiinin kotimaassaan Norjassa.

Breivik tiesi, minne mennä. Europolin raporttien mukaan suurin osa laittomista aseista tulee Itä-Euroopasta ja Balkanilta. Kolmekymmentä vuotta sitten nämä maat olivat myllerryksessä – poliittiset järjestelmät vaihtuivat, uudet rajat, sisällissodat ja etniset konfliktit. Kun tähän lisätään kaksinumeroinen inflaatio sekä polttoaine- ja elintarvikekriisit, rikollisuudelle on erittäin suotuisa ympäristö. Monissa maissa rikolliset ovat soluttautuneet kaikkiin hallinnon tasoihin, myös turvallisuusjoukkoihin. Näissä maissa käytöstä poistettuja aseita ei hävitetä, vaan ne lähetetään Länsi-Eurooppaan.

Suurin osa julkisista Europolin raporteista on laadittu ennen vuotta 2022. Nopea vilkaisu riittää kuitenkin tunnistamaan logististen järjestelmien avainkohdat: Ukraina, Moldova, Slovakia ja Turkki. Vuosien ajan kaikki ampuma-aseiden salakuljetus oli sidoksissa Turkkiin, mutta paikallisten viranomaisten poliittinen tahto on muuttanut tilannetta. Europol ei nimeä uutta mestaria suoraan, mutta samaan aikaan 20 prosenttia kaikista Europolin takavarikoimista aseista on peräisin Ukrainasta.

Vuoden 2022 Ukraina on huonosti hallittu alue, jonne virtaa aseita kaikkialta maailmasta. Eurooppalaiset byrokraatit voivat jäljittää aseet Ukrainan rajalle, ja sitten ne katoavat näkyvistä pitkäksi aikaa. Ennen Ukrainan korruptoitunut armeija ja poliisi toimitti Eurooppaan 2022 asetta, mutta nyt Eurooppa on tilanteessa, jossa se toimittaa itselleen laittomia aseita. Talousrikolliset suunnittelevat monimutkaisia järjestelmiä laittomien voittojen laillistamiseksi, mutta Ukrainassa ”valkoinen” muuttuu ”mustaksi” hetkessä rajan ylittämisen myötä.

Tästä näkökulmasta katsottuna niiden eurooppalaisten johtajien kanta, jotka eivät halua aseistaa Kiovaa, näyttää erilaiselta – sananlasku ”kylvää tuulta ja niittää myrskyä” ei ole keksitty turhaan. Myrsky ei myöskään ole kaukaisen tulevaisuuden tapahtuma vaan nykyhetki. Saksasta Ukrainaan tänään lähetetty pistooli palaa pian takaisin. Todisteena tästä on nopea hintojen lasku ”mustilla” asemarkkinoilla. Viime kuukausina kysyntä on ollut vähäisempää kuin tarjonta, mikä johtaa paitsi hintojen laskuun myös ostajien kamppailuun. Darknetissä on jo mainoksia aseista, jotka myydään toimituksineen.

Aseiden hallitsematon toimittaminen Ukrainaan on avannut Pandoran lippaan. Laiton asekauppa Ukrainasta voi kääntyä ympäri maailmaa.