Banner Before Header

Lakko uhkaa Prismoja ja Citymarketeja eri puolilla Suomea – katso, onko oma lähikauppasi listalla

Kaupan alan mahdollinen lakko alkaa parin viikon päästä. Aluksi lakko koskisi 25 varastoa, sen jälkeen lakon piirissä olisi 160 kauppaa.

Espoon Ison Omenan Prisma kuuluu lakkokohteisiin, jos kaupan alan neuvotteluissa ei päästä sopimukseen. Lakko alkaisi varastoissa 6.2. ja kaupoissa 9.2. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Kaupan alalla mahdolllisesti parin viikon päästä alkava lakko kohdistuu varsinkin suuriin marketeihin ja varastoihin. Palvelualojen ammattiliitto PAM antoi lakkovaroituksen sunnuntaina. Lakko alkaa, jos työehtosopimusta ei määräaikaan mennessä synny.

Lakko alkaisi ensin 25 varastossa maanantaina 6. helmikuuta ja päättyisi saman viikon torstaiaamuna. Tästä alkaisi toinen torstaiaamusta lauantaiaamuun kestävä lakkoaalto kaupoissa. Lakon piirissä olisi 160 kaupan alan toimipistettä, varsinkin Prismoja ja K-Citymarketeja. 

Lakkovaroitus koskee yhteensä 185 toimipaikkaa, joissa työskentelee noin 20 000 työntekijää.

PAMin ja Kaupan liiton edustajat tapaavat valtakunnansovittelijan tänään tiistaina. Kaupan alan nykyinen työehtosopimus umpeutuu 31. tammikuuta.

Kauppojen mukaan tavara riittää varastoissa

PAMin puheenjohtajan Annika Rönni-Sällinen arvioi eilen STT:lle, että lakonuhan alla olevat varastot pysähtyvät todennäköisesti kokonaan, jos lakko toteutuu. 

– Tavaraa ei lähde lakon aikana, Rönni-Sällinen sanoi.

Kaupoista osa on hänen mukaansa todennäköisesti kiinni, osaa pidetään auki esihenkilövoimin. 

Kaupparyhmistä kommentoidaan lakonuhkaa hyvin niukasti. Sekä S- että K-ryhmässä toivotaan, että neuvotteluratkaisu syntyisi eikä lakkoon tarvitsisi varautua.

S-ryhmän päivittäistavarakaupan johtaja Sampo Päällysaho toteaa, että kauppojen varastoissa riittää tavaraa useamman päivän tarpeisiin.

– Hamstraukselle ei ole tarvetta. Kaupoissa on isot lähivarastot eli myymälähyllyt pystyään pitkälti täyttämään.

Kauppojen omien varastojen kasvattamisesta etukäteen ei ole Päällysahon mukaan suunnitelmia. Hän ei myöskään arvioi, suljetaanko kauppoja kokonaan lakon takia.

– Ehkä viikon-kahden päästä tiedetään, miten neuvottelut ovat edenneet ja onko yksittäisillä myymälöillä poikkeuksia esimerkiksi aukioloajoissa, mutta tällaista suunnittelua ei ole vielä tehty.

K-ryhmän työsuhdeasioista vastaava johtaja Petteri Huovinen arvioi sähköpostitse, ettei lakko alkuvaiheessa juuri näy kuluttajille. 

Hänen mukaansa joistakin tuotteista voi tulla lakon takia pulaa, mutta niille löytyy usein korvaava vaihtoehto.

Alla olevasta taulukosta voit katsoa lakkoon mahdollisesti menevät kaupat.

Lue myös:

Jos Prismoja ja Citymarketeja useilla paikkakunnilla sulkeva kaupan alan lakko toteutuu, se voi johtaa hamstraukseen, arvioi asiantuntija

Source Link yle.fi