Länsimaat tuomitsevat YK:n turvallisuusneuvostossa Valko-Venäjän toimet Puolan rajalla – ”Lukashenkan hallinnosta on tullut uhka alueen vakaudelle”

YK:n turvallisuusneuvostossa Yhdysvaltain ja Euroopan delegaatiot tuomitsivat torstaina Valko-Venäjän toimet Eurooppaa kuohuttavassa rajakriisissä.

Länsimaiden mukaan Valko-Venäjä houkuttelee ihmisiä Lähi-idästä Valko-Venäjälle lähettääkseen heitä suurin joukoin rajan yli EU:n alueelle kostona maalle asetetuista pakotteista.

Nämä ihmiset majailevat nyt hyytävissä lämpötiloissa Valko-Venäjän ja Puolan rajan tuntumassa sijaitsevassa telttaleirissä. EU:n jäsenmaa Puola ei suostu ottamaan heitä vastaan.

Rajakriisin vuoksi järjestettiin YK:n turvallisuusneuvoston hätäkokous, jonka jälkeen länsimaiden edustajat julkaisivat yhteisen lausunnon, jossa tuomitsivat Valko-Venäjän toimet.

Lausunnossa Valko-Venäjän kuvaillaan käyttäneen ihmisiä hyväkseen poliittisten tarkoitusperien vuoksi ja samalla vaarantaneen näiden ihmisten hyvinvoinnin ja hengen.

Valko-Venäjän toimia kritisoineiden länsimaiden mukaan valtio pyrkii toimillaan horjuttamaan naapurimaitaan ja EU:n ulkorajoja. Samalla Valko-Venäjän arvioidaan pyrkivän kääntämään katseet pois maan omista lisääntyvistä ihmisoikeusloukkauksista.

Lausunnossa ei mainittu Venäjää

Lausunnossa ei mainittu Valko-Venäjän liittolaista Venäjää, joka torjui ennen hätäkokousta länsimaiden syytökset siitä, että Venäjällä olisi näppinsä pelissä rajakriisissä. Venäjän on arvioitu tehneen liittolaisensa kanssa yhteistyötä ihmisten lähettämiseksi EU:n ulkorajan ylitse Puolaan.

–  Tätä taktiikkaa ei voida hyväksyä ja se vaatii voimakkaan kansainvälisen vastauksen ja yhteistyön, jotta Valko-Venäjä saataisiin vastuuseen, länsimaiden lausunnossa julistettiin.

Tuomitsemisesta ja vaateista huolimatta lausunnossa ei mainittu konkreettisia toimia, joilla Valko-Venäjää voisi rajakriisin vuoksi rangaista.

–  Se (rajakriisi) osoittaa, kuinka Lukashenkan hallinnosta on tullut uhka alueen vakaudelle. Pyydämme Valko-Venäjän viranomaisia lopettamaan nämä epäinhimilliset toimet ja olemaan vaarantamatta ihmishenkiä, lausunnossa lisättiin.

Source Link is.fi