Banner Before Header

Lapsi­perheen painajainen kävi toteen ilta­myöhällä 3.5.2007 – tällaisia ovat Madeleine McCannin katoamis­tapauksen keskeiset käänteet

Lähes 15 vuotta sitten, iltamyöhällä 3.5.2007, Portugalin Algarvessa lomailleet brittilääkärit Kate ja Gerry McCann havahtuivat kesken ravintolaillan tilanteeseen, jota voi luonnehtia yhdeksi lapsiperheiden pahimmista painajaisista. Kaksossisarustensa Seanin ja Amelien kanssa hotellihuoneeseen nukkumaan jätetty kolmivuotias Madeleine McCann katosi kuin tuhka tuuleen sillä aikaa, kun vanhemmat olivat ystävineen nauttimassa illallista alle sadan metrin päässä majoitukselta sijainneessa ravintolassa.

Vaalean brittitytön salaperäinen katoaminen portugalilaisesta lomaidyllistä nousi nopeasti kansainvälisen lehdistön mielenkiinnon kohteeksi, etenkin kun etsinnöistä huolimatta lapsi vaikutti kadonneen jäljettömiin. Katoamisaikaan avoimiksi havaitut hotellihuoneen ovi ja ikkuna jättivät auki sen mahdollisuuden, että Madeleine McCann olisi lähtenyt harhateille ja joutunut onnettomuuden uhriksi vanhempiensa poissaollessa, mutta sekä Portugalin poliisi että Interpol nostivat hyvin nopeasti esille rikoksen mahdollisuuden. Viranomaiset polkaisivat pystyyn laajamittaisen operaation tapauksen selvittämiseksi, mutta tulokset jäivät hyvin laihoiksi – tyttöä, tai hänen ruumistaan, ei löydetty.

Kolmen vuoden ikäinen brittityttö Madeleine McCann katosi 3.5.2007 Ocean Club -nimisestä loma-asuntokompleksista Praia da Luzissa Portugalissa.

Mitä Madeleine McCannille todella tapahtui, on pysynyt mysteerinä tähän saakka.

Vaikka konkreettisia todisteita tytön kohtalosta ei saatu, paikallinen poliisi ilmoitti jo muutamia päiviä katoamisen jälkeen, että heillä on epäilty. Ilmoitukseen vaikutti mitä todennäköisimmin tapauksen saama laaja kansainvälinen huomio, joka saattoi Portugalin poliisin toimet tarkkaan syyniin. Todisteiden puuttuessa ilmoituksen todenperäisyys joutui kuitenkin kyseenalaiseksi, ja poliisi joutuikin myöntämään pian, 13.5.2007, ettei ketään epäiltyä ole ja tutkinta on jämähtänyt paikoilleen.

Portugalilaisia metsänvartijoita kadonneen etsinnöissä toukokuussa 2007.

Kuten vastaavanlaisissa katoamistapauksissa yleensäkin, niin yleisö kuin viranomaisetkin arvelivat tuoreeltaan, että Madeleine McCann olisi saattanut joutua joko pedofiilin tai kansainvälisesti operoivan kaappausverkoston kynsiin. Teoriaa olivat omiaan lietsomaan katoamisyöltä ja sen jälkeiseltä ajalta viranomaisten tietoon saatetut havainnot. Eräs ilmoittaja raportoi nähneensä hotellin suunnasta saapuneen miehen, joka kantoi huopakääröä, jonka keskeltä pilkottivat pienen lapsen jalat. Marokosta puolestaan kantautui huhuja Marrakechin lähellä tummahiuksisen miehen seurassa havaitusta pyjamapukuisesta vaaleasta tytöstä.

Madeleinen katoamisen viisivuotispäivän kynnyksellä Kate ja Gerry McCann esittelivät tietokoneella valmistettua vedosta siitä, miltä heidän tyttärensä olisi saattanut näyttää kahdeksanvuotiaana.

Lihaa luiden ympärille tutkinta sai lopulta sitä mukaa kun lehdistö sai vihiä poliisin kuulustelemista henkilöistä. Yksi ensimmäisistä oli vain 60 metrin päässä katoamispaikalta äitinsä kanssa asunut, Madeleinen etsinnöissä tuoreeltaan tulkkina kunnostautunut britti Robert Murat. Miehestä tehtyjen havaintojen mukaan hänen raportoitiin käyttäytyneen oudosti, eivätkä Muratin kontaktit seksuaalirikolliseksi väitettyyn venäläismieheen auttaneet hälventämään häneen kohdistuneita epäilyjä. Portugalin poliisi kuulusteli Muratia useasti, mutta todisteita häntä vastaan ei missään vaiheessa löydetty. Tapaukselle koitui sinetti vasta heinäkuussa 2008, kun Portugalin ylin syyttäjänviranomainen totesi Muratin syyttömäksi. Brittilehdistö joutui maksamaan Muratille lähes 760 000 euron korvaukset perättömiksi osoittautuneista uutisista. Auttajasta oli leivottu syntipukki ja perheen maine kansainvälisesti tuhottu.

Portsmouthin jalkapallojoukkueen pelaajat muistuttivat paidoissaan elokuussa 2007, ettei Madeleine McCannin kohtaloa saa unohtaa.

Helpommalla eivät päässeet myöskään keskelle painajaismaista katoamistapausta joutuneet Madeleinen lääkärivanhemmat Kate ja Gerry McCann. Vaikka periaatteen tasolla suuren yleisön ja kansainvälisen lehdistön sympatiat olivat tuoreeltaan esikoislapsensa menettäneiden McCannien puolella, ei juuri keneltäkään jäänyt huomiotta kysymys heidän vastuullisuudestaan vanhempina. Madeleinen katoamishetkellä vanhemmat olivat ystäviensä kanssa viettämässä ravintolailtaa ja lapset, joista vanhinkin oli vasta kolmivuotias, oli jätetty ilman lastenvahtia lukitsemattomaan hotellihuoneeseen. Eräiden spekulaatioiden mukaan Madeleine olisi kuollut tapaturmaisesti hotellihuoneesta poistuttuaan ja oikeustoimia pelänneet vanhemmat olisivat piilottaneet ruumiin. Syyskuussa 2007, nelisen kuukautta Madeleinen katoamisen jälkeen myös Madeleinen vanhemmat nimettiin virallisesti epäillyiksi. Kuolemantuottamusta ja ruumiin hävittämistä koskevista epäilystä luovuttiin vasta liki vuotta myöhemmin ja Kate ja Gerry McCannille esitettiin tapauksesta julkinen anteeksipyyntö.

Roomalaiskatolista uskoa tunnustavat Kate ja Gerry McCann tapasivat paavi Benedictus XVI:n toukokuun lopussa 2007.

Kate ja Gerry McCann joutuivat valtavan mediahuomion keskipisteeseen katoamistapauksen myötä. Heille on osoitettu taloudellista tukea, mutta he ovat olleet myös virallisia epäiltyjä tapauksessa. Vuosien saatossa heihin on kohdistettu myös syytöksiä sieppauksen lavastamisesta julkisuuden tai rahallisen hyödyn toivossa.

Uusi epäilty tapaukselle saatiin vuonna 2009, kun lukuisista seksuaalirikoksista tuomitun britin Raymond Hewlettin väitettiin tavanneen Madeleinen kahdesti ennen tämän katoamista. Hewlettin kerrottiin myös sanoneen, että hän tietää, mitä tytölle tapahtui. Hewlett myönsi tavanneensa Madeleinen, mutta kielsi syyllisyytensä tapauksessa. Myös tietonsa Madeleinen kohtalosta hän kiisti. Hewlett kuitenkin arvioi, että tyttö olisi kaapattu romanijengin tilauksesta. Hewlett kuoli syöpään pian sen jälkeen, kun hänen nimensä oli noussut esille tapauksen yhteydessä. Eräänlaista selkänojaa hänen väitteilleen ovat tuoneet havainnot, joiden mukaan sinisilmäinen ja vaaleahiuksinen pikkutyttö olisi selittämättömästi ilmaantunut romaniseurueeseen pian Madeleinen Praia da Luzista katoamisen jälkeen. Tarinan uskottavuutta kuitenkin murentaa se, että havaintoja Madeleinesta on raportoitu ympäri maailmaa. Yksikään tutkituista tapauksista ei ole osoittautunut Madeleineksi, eikä tuonut selkoa hänen kohtalolleen.

Katoamistapaus nosti Praia da Luzin maailman tietoisuuteen. McCannien perheidyllin se kuitenkin osaksi särki.

Tytön kadottua, Algarvessa käynnistettiin laajamittaiset etsinnät, joita laajennettiin maan rajoille. Lopulta tutkintaan valjastettiin myös Interpol.

Tapauksen vähitellen hiipunut tutkinta sai uutta pontta toukokuussa 2011, kun suur-Lontoon poliisilaitos Scotland Yard tarjosi asiantuntemustaan neljä vuotta aiemmin kadonneen Madeleine McCannin etsintöihin. Scotland Yardin tutkintaan osallistumisen myötä epäiltyjen listoille päätyi lyhyessä ajassa pitkä liuta uusia nimiä, joista useiden oltiin nähty liikkuvan Ocean Club -hotellin läheisyydessä katoamisen aikoihin. Osa epäillyistä puolestaan oli sellaisia, jotka olivat suoraan hotellin palkkalistoilla. Yksikään tutkintalinjoista ei kuitenkaan tarjonnut lopullista läpimurtoa. Tapauksen ratkaisemiseksi Scotland Yard pyysi apua useiden eri maiden viranomaisilta ainakin Algarvessa toukokuussa 2007 käytettyjen matkapuhelinten omistajien selvittämiseksi. Avunpyyntöjä esitettiin myös Suomen Keskusrikospoliisille. Vuonna 2013 ylikomisario Lars Henriksson KRP:stä myönsi Ilta-Sanomille, että Keskusrikospoliisi on auttanut Scotland Yardia useita kertoja. Tietoja avunlaadusta hän ei suostunut täsmentämään.

Suur-Lontoon poliisi Scotland Yard tutkimassa mahdollista ruumiin kätköpaikkaa Praia da Luzissa kesäkuussa 2014.

Scotland Yard ei jättänyt viemäreitäkään kääntämättä etsiessään viitteitä pikkutytön kohtalosta.

Kenties huomionarvoisin käänne tapauksen tutkinnassa saatiin kesäkuussa 2020, kun Saksan poliisi kertoi uudesta epäillystä – seksuaalirikoksista ja huumekaupasta vankeustuomiota istuvasta Christian Brückneristä. Poliisi kertoi päässeensä miehen jäljille kolme vuotta aikaisemmin, kun Brückneristä oli tullut useampia selvittämisen arvoisia vihjeitä. Brückner oli katoamisiltana Madeleinen perheen loma-asunnon lähistöllä Algarven Praia da Luzissa ja miehellä on ollut taustaa lasten seksuaalisessa hyväksikäytössä. Samalla kun Saksan poliisi kertoi uudesta epäillystä, tapausta kerrottiin tutkittavan murhana. Murhaepäillyn arvioitiin viittaavan siihen, että poliisilla olisi konkreettisia todisteita siitä, että Madeleine on kuollut.

Saksalaisviranomaiset tutkivat Hannoverissa sijaitsevan talon pihaa heinäkuussa 2020. Epäilty Christian Brückner asui talossa joitakin vuosia aikaisemmin.

Saksan syyttäjänviranomainen vahvisti todisteiden olemassaolon vielä samana syksynä, muttei suostunut kertomaan todisteiden laatua. Julkisuudessa poliisi on arvioinut, että Brückner olisi murtautunut McCannien käyttämään loma-asuntoon ja spontaanisti kidnapannut 3-vuotiaan Madeleinen.

Torstaina Brückner nimettiin Madeleine McCannin katoamistapauksen viralliseksi epäillyksi myös Portugalissa. Saksalaislehti Bildin haastattelema Brücknerin asianajaja Friedrich Fülscher uskoo, että hänen asiakkaansa nimeäminen viralliseksi epäilyksi on suoritettu estämään lähitulevaisuudessa häämöttävä rikoksen vanheneminen. Portugalissa murha vanhenee 15 vuodessa. Tuo määräaika täyttyy toukokuun 3. päivänä.

Britannian poliisi tutkii tapausta yhä katoamisena, koska poliisilla ei ole varmoja todisteita siitä, onko Madeleine elossa vai ei.

Madeleinen tapauksen tietää moni, mutta kohtalon vain harva – jos lopulta kukaan.

Täyttä varmuutta siitä, mitä kuvassa näkyvässä loma-asuntokompleksissa lopulta tapahtui, ei ole toistaiseksi saatu.

Tämä mies, saksalainen Christian Brückner, saattaa tietää, mitä Madeleine McCannille tapahtui.

Source Link is.fi