Banner Before Header

Lasten harrastukset tauolle, ravintolat kiinni kello 18 – katso, millaisista korona­toimista perjantaina päätettiin

Hallituksen uuden koronaministerityöryhmän neuvottelut epidemiastrategiasta päättyivät perjantai-iltana. Työryhmä suosittelee nykyisten rajoitusten ja sisärajavalvonnan jatkamista tammikuun loppuun saakka. Lisäksi päätettiin useista uusista rajoituksista.

Ravintoloiden aukioloa rajoitetaan entisestään. Jatkossa kaikki ravintolat, mukaan lukien päätoimiset ruokaravintolat, joutuvat lopettamaan anniskelun kello 17 ja sulkemaan ovensa kello 18.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd) mukaan nyt säädetyt ravintoloiden aukiolorajoitukset ovat tiukimmat mitä laki sallii.

– Lisäksi keskustelimme ravintoloiden täyssulusta, mutta siitä ei tehty päätöksiä. Asiasta tilataan lisäselvityksiä, joita käsitellään ensi viikolla, Kiuru totesi.

Ministerityöryhmä katsoi tarpeelliseksi rajoittaa sisätiloissa järjestettäviä tilaisuuksia merkittävästi koko Suomessa. Kaikki yleiset julkiset tilat suljetaan. Sisäharrastukset suositetaan keskeytettäväksi, myös lapsilta ja nuorilta. Päätöksen mukaan matalan riskin ulkotilaisuuksia voidaan jatkossa järjestää, jos lähikontaktit voidaan niissä välttää.

Sisällä järjestettäviin yksityistilaisuuksiin osallistuvia työryhmä kehottaa tekemään kotitestin ennen perheen ulkopuolisten ihmisten tapaamista. Kerrallaan suositellaan tapaamaan korkeintaan viittä ulkopuolista henkilöä.

Turvallisuutta pyritään parantamaan myös tehokkaampien FFP2-kasvomaskien käytön laajentamista suosittelemalla. THL ja Työterveyslaitos antavat suositukseen liittyen tarkemmat ohjeet ensi viikolla.

Työryhmän mukaan on tärkeää, että koulujen ja oppilaitosten terveysturvallisuutta parannetaan vauhdittamalla lasten ja nuorten rokotuksia ja lisäämällä kotitestaamista.

Testausta suositellaan tehtäväksi kahdesti viikossa perusasteen ja toisen asteen oppilaille. Jos opetusryhmässä todetaan useita tartuntoja, voidaan testausta lisätä tartuntataudeista vastaavan lääkärin päätöksellä esimerkiksi 3–5 kertaan viikossa.

Muita koulujen terveysturvallisuutta lisääviä toimia ovat tehostetut maski- ja karanteenikäytännöt. Kiurun mukaan koko koululuokka voidaan asettaa karanteeniin, jos luokassa on yksikin tartunta.

Vaikeassa alueellisessa epidemiatilanteessa käyttöön voidaan ottaa poikkeukselliset opetusjärjestelyt, esimerkiksi hybridiopetus tai tilanteen vaatiessa siirtyminen paikallisilla päätöksillä etäopetukseen.

THL:n suosituksen mukaisesti valtakunnallista etäopetussuositusta ei anneta. Näin ollen koulujen kevätlukukausi pääsee alkamaan lähiopetuksessa.

– Etäopetuspäätökset on tehtävä alueellisesti siellä, missä se on tarpeen, Kiuru lausui.

Source Link is.fi