Lehti väitti kirjailija Meri Valkaman elossa olevan isän kuolleen – kohu somessa oli valmis

Kirjallisuuslehti Parnasso julkaisi tuoreimmassa numerossaan kirja-arvostelun kirjailija Meri Valkaman viime syksynä ilmestyneestä esikoisromaanista Sinun, Margot. Arvosteluun oli lipsahtanut asiavirheitä, jotka kuohuttivat sosiaalisessa mediassa.

Lehti väitti arvostelussaan, että Valkaman isä olisi kuollut ”sittemmin yksinäistyneenä pikkukaupungissa Itä-Uudellamaalla”.

Virheestä järkyttynyt ja käsittämättömäksi väitettä kuvannut Valkama otti asiaan kantaa perjantaina Facebookissa, jossa hän julkaisi vastineensa lehdelle.

– Käsittämättömin tämä osuus on siksi, että isäni ei ole kuollut. Hän elää, eikä todellakaan ”yksinäistyneenä” vaan on naimisissa, viiden lapsen isä ja elää aivan tavallista elämää sosiaalisine suhteineen, Valkama kirjoitti.

Parnasso havahtui tekemäänsä virheeseen ja julkaisi oikaisun Twitterissä perjantaina.

– Olemme erittäin pahoillamme järkyttävästä virheestä ja pyydämme anteeksi asianosaisilta, Parnasson toimitus kirjoitti.

Valkaman isää koskenut väite ei ollut kirjailijan mukaan ainut lehden tekemä asiavirhe. Valkaman mukaan tekstissä väitettiin romaanin olleen tämän omaan elämään perustuva.

– Niin se ei ole, sen olen tuonut esiin lukuisissa kirjani julkaisun jälkeisissä haastatteluissa ja kaiken tämän olisi saanut selville yhdellä googlauksella. Väite autofiktiosta ei ole kevyt eikä vähäpätöinen, sillä se rinnastaa romaanini fiktiiviset henkilöt oikeasti olemassa oleviin ihmisiin, Valkama kirjoitti Facebookissa.

Aihe alkoi kuohuttaa heti somekansaa poikkeuksellisen paljon.

Asiaa kommentoivat muun muassa vasemmistoliiton kansanedustaja Jussi Saramo ja Sdp:n Erkki Tuomioja, jotka molemmat esittivät tukensa kirjailijalle Facebookissa.

Myös Twitterissä Valkaman päivitys aiheesta on kerännyt kymmeniä kommentteja.

– Harvoin jään pöyristyksestä sanattomaksi. Tätä lukiessa jäin, kirjoittaa eräs.

– Parnasson laadunvalvonta näyttää pettäneen pahasti. Toivottavasti asiaan reagoidaan sen vaatimalla vakavuudella, sanoo toinen.

Source Link is.fi