Banner Before Header

Lehti: Ydin­aseiden kantamiseen kykeneviä strategisia pommi­koneita havaittiin Kuolan niemi­maalla – Pekka Toveri: ”Ei vielä kovin merkittävä varoitus”

Venäjällä Kuolan niemimaalla on havaittu strategisia TU-160- ja Tu-95-pommikoneita sekä elokuussa että syyskuussa, uutisoi Jerusalem Post.

Kyseiset koneet kykenevät kantamaan risteilyohjusten lisäksi strategisia ydinaseita.

Havainnon koneiden ”epäsäännöllisestä läsnäolosta” Olenjan lentotukikohdassa teki satelliittikuvista israelilainen tiedusteluyritys ImageSat International (ISI). Yhtiön mukaan neljä TU-160-konetta tallentui satelliittikuviin tukikohdassa 21. elokuuta.

Viime viikon sunnuntaina eli 25. syyskuuta otetuissa satelliittikuvissa näkyy puolestaan kolme TU-95-konetta. ISI:n mukaan strategisia pommittajia ei kuitenkaan näy Olenjan tukikohdasta 12. elokuuta otetuissa kuvissa.

ISI:n satelliittikuvia on nähtävissä alla Jerusalem Postin toimittajan Anna Ahronheimin julkaisemassa twiitissä.

ISI:n raportissa arvioidaan, että Olenjan lentotukikohdan strategisten pommittajien lähtöpaikkana toimii mahdollisesti Engelsin tukikohta, joka sijaitsee Volgan varrella Saratovin lähellä. Koneet ovat ISI:n mukaan olleet aktiivisesti mukana Ukrainan sodassa helmikuusta lähtien, ja Engels on Ukrainaa lähinnä oleva sijoituspaikka strategisille pommittajille.

Jerusalem Post korostaa artikkelissaan sitä, kuinka pommikoneista tehtiin havainto ”lähellä Suomea”. Olenjan lentotukikohdasta on lyhimmillään linnunteitse matkaa Suomen rajalle noin 150 kilometriä.

Syy strategisten pommittajien Olenjaan siirtämiseen ei ole tiedossa. Jerusalem Post kytkee koneiden Kuolan niemimaalle ilmaantumisen Venäjän presidentin Vladimir Putinin viime viikolla julistamaan liikekannallepanoon ja tämän lännelle esittämiin ydinaseuhkauksiin.

Jos Venäjä haluaa lisätä painostusta länttä kohtaan, niin silloin se voi toki kohottaa ydinasejoukkojen valmiutta, mutta muutama ysivitonen Kuolassa ei vielä ole kovin merkittävä varoitus.

Kenraalimajuri evp. Pekka Toverin mielestä muutaman ”ysivitosen” siirtäminen ei vielä toimi merkittävänä ydinasepelotteena.

– Jos Venäjä haluaa lisätä painostusta länttä kohtaan, niin silloin se voi toki kohottaa ydinasejoukkojen valmiutta, mutta muutama ysivitonen Kuolassa ei vielä ole kovin merkittävä varoitus, Toveri kertoo Ilta-Sanomille.

Toveri huomauttaa, että Venäjällä järjestetään tavallisesti lokakuussa strategisten ydinasejoukkojen harjoitukset, joissa muun muassa sukellusveneet lähtevät merille ja pommikoneita siirrellään.

– Tämä voi olla siihen liittyvä juttu hyvinkin. Ajankohtakaan ei ole poikkeuksellinen.

– Tai sitten halutaan muuten vaan harjoitella, kohottaa valmiutta ja osoittaa, että valmiutta on olemassa.

Toverin mukaan strategisten ydinasejoukkojen harjoitusten painopisteet ja paikat ovat vaihdelleet aiemmin jonkin verran. Myös Tu-95-pommikoneita on harjoitellut aktiivisesti eri tukikohdissa.

– Myös Olenjan tukikohdassa, Toveri muistelee.

Tavallisesti Tu-95-pommikoneet kantavat risteilyohjuksia ja lentävät Venäjältä arktiselle alueelle tai Pohjois-Atlantille Yhdysvaltain rannikkoa pitkin, kertoo Toveri.

Olenjan tukikohdan läheinen sijainti Suomeen nähden ei ole hänen mukaansa asia, josta tulisi huolestua.

– Suomi ei ole ensisijainen kohdemaa nykyisessä kriisissä. Kyllä Ukraina se riskialttein kohde on.

Toveri huomauttaa Venäjällä olevan neljä kaukotoimintailmavoimien strategista pommikonelaivuetta.

– Jos niiden valmiutta lähdetään nostamaan, siirretään ydinaseita varastoista koneisiin, ajetaan pääosa ydinohjussukellusveneistä merille tai maasijoitteiset liikkuvat ohjusrykmentit nostavat valmiuttaan, niin sitten on kyllä tapahtumassa jotain erikoista.

Source Link is.fi