Banner Before Header

Leijonat sai tärkeän herätyksen olympialaisissa – asiantuntija nostaa yllättävän joukkueen mukaan kultakamppailuun: ”Kanada oli aivan pulassa”

Miesten olympiajääkiekossa suunnataan tiistaina kohti pudotuspelikarsintoja, minkä jälkeen puolivälierät pelataan keskiviikkona.

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue saa keskiviikkona puolivälierässä vastaansa voittajan ottelusta Tshekki–Sveitsi. Leijonat aloitti olympialaiset puhtaalla pelillä, sillä se voitti jokaisen alkulohkon ottelunsa.

Yle Urheilun asiantuntija Ismo Lehkonen veti yhteen alkulohkon otteet ja loi katseita Suomen tilanteen ohella myös pudotuspelien suosikkeihin.

1. Yhdysvallat piristi alkulohkossa

Alkulohkossa eniten pisteitä sai Yhdysvallat, joka voitti kaikki kolme otteluaan varsinaisella peliajalla. Asiantuntija Lehkosen mukaan Yhdysvallat on ollut toistaiseksi turnauksen suurin piristysruiske.

Yhdysvallat yllätti vauhdikkaalla jääkiekolla muun muassa Kanadan maalein 4–2. New York Rangersia vuosina 2018–2021 valmentanut David Quinn onnistuikin yllättämään Lehkosen positiivisella tavalla.

Lehkosen mukaan Quinn oli Rangersissa prosenttijääkiekon ystävä, ja hyvin tarkka puolustuspelaamisesta ja varsinkin kiekollisesta pelaamisesta. Olympiaturnauksessa peli on ollut hyvin erilaista.

– Nyt he pelasivat kuin Yhdysvaltojen alle 20- ja 18-vuotiaiden maajoukkueet eli erittäin viihdyttävällä tavalla. Yhdysvallat on erittäin kova luisteluvoimainen joukkue, joka hyökkää periaatteessa pelipaikattomasti viidellä pelaajalla ja puolustaa eteenpäin neljällä, Lehkonen kuvailee.

– Joku voisi kuvailla sitä high risk -jääkiekoksi, mutta minä ainakin tykkäsin. Ja Kanada oli aivan pulassa heidän kanssaan. Se on minulle tämän turnauksen piristysruiskejoukkue.

David Quinnin Yhdysvallat voitti kaikki alkulohkon ottelunsa. Kuva: George Walker IV-USA TODAY Sport

Venäjän olympiajoukkue aloitti turnauksensa maalinteon osalta nihkeästi, sillä joukkue voitti Sveitsin 1–0 ja Tanskan 2–0. Päätösottelusta muodostui maali-iloittelu, kun venäläiset taipuivat jatkoajalla Tshekille maalein 5–6.

Lehkosen mukaan venäläiset ovat saapuneet pienempään kaukaloon hieman erilaisella mentaliteetilla kuin venäläisiltä on totuttu.

– Heillä on kaksi taitokenttää ja sitten kaksi sellaista, jotka siirtää painopisteen toiseen päähän ja mankeloi vastapuolen puolustuslinjoja katolleen. Joukkue on fyysinen, vahva, keskittyy vahvasti puolustuspelaamiseen ja pyrkii siihen, että ylivoimapeli tuottaa tulosta, jos nämä kaksi kärkikenttää eivät tuo viidellä viittä vastaan maaleja, Lehkonen sanoo.

Lehkosen mukaan venäläiset voivat olla alkulohkoonsa tyytyväisiä.

– Venäläisellä mentaliteetilla he tietysti haluaisivat voittaa pelit mielellään 8–1 tai 8–0. Täällä on kuitenkin niin kovia ammattilaisia ja iäkkäitä joukkueita, joten kyllä nämä pelit vaan päättyvät 3–1 suuntaan tai toiseen, Lehkonen sanoo.

2. Suomi sai näpäytyksen

Suomi voitti alkulohkon otteluissaan Slovakian 6–2, Latvian 3–1 ja alkulohkon päätösottelussaan Ruotsin jatkoajalla 4–3. Leijonat oli alkulohkossa eniten ongelmissa juuri Ruotsia vastaan, mutta Suomi nousi päätöserässä kolmen maalin takaa tasoihin ja lopulta voittoon saakka.

– Jos katsotaan viitisen vuotta taaksepäin kaikenlaisia turnauksia, ne kaksi erää oli parasta Ruotsia, mitä olen koskaan nähnyt. Ruotsi oli sitoutunut, erittäin jalkava, karhea, jopa aggresisivisen ilkeä. Se sai Suomen pelin järkkymään aika pahastikin. Kiitän Ruotsia siitä, että he antoivat Suomelle erittäin hyvän oppimateriaalin ja työkalupakkiin todella paljon asioita, Lehkonen sanoo.

Ruotsi-ottelu oli Lehkosen mukaan Leijonille tärkeä herätys ennen pudotuspeliotteluita. Olympialaisissa ei saa mitään ilmaiseksi, vaikka pelitavalliset asiat olisivatkin kunnossa.

– Luotan Suomen viisikkopuolustamiseen taktisella tasolla. Se ja kiekollinen pelaaminen ovat todella hyvin näpeissä. Tulos on kiinni lähinnä henkilökohtaisesta paneutumisesta ja oman efortin antamisesta, tunteella heittäytymisestä, Lehkonen sanoo.

Suomi nousi Ruotsia vastaan päätöserässä tasatilanteeseen ja lopulta voittoon jatkoajalla. Kuva: Lehtikuva

Suomi voi joutua lähtemään pudotuspeleihin ilman Markus Granlundia ja Atte Ohtamaata, joiden tilanne on epäselvä. Granlundin kohdalla ei vielä tiedetä, saako hän Ruotsi-ottelun taklauksesta pelikieltoa. Ohtamaan pelaaminen on loukkaantumisen takia epävarmaa.

Lehkosen mukaan yksittäisten pelaajien poissaolon ei pitäisi kuitenkaan kaataa Suomen turnausta.

– Ilman Ruotsi-ottelun näpäytystä olisin voinut sanoa, että ne olisivat voineet hetkauttaa, mutta tämän jälkeen sanoisin, että seuraava pelaaja vaan tilalle, Lehkonen sanoo.

3. Leijonat yksi suosikeista

Lehkosen mukaan pudotuspelien suosikkeja olympiafinaalin ja kullan osalta on tällä hetkellä kolme: Suomi, Venäjän olympiakomitea ja Yhdysvallat. Suomen voittaminen vaatii kuitenkin muilta venymistä.

Lehkosen mukaan Suomen menestymistä puoltaa joukkueen yhteiset kokemukset vuosien varrelta. Muut joukkueet on puolestaan koottu hyvin nopealla aikataululla.

– Täällä on todella hyviä joukkueita, jotka pystyvät haastamaan Leijonat, mutta voitto vaatii näiden opetussessioiden jälkeen aivan totaalisen huippupelin vastapuolelta.

Lehkosen mukaan venäläiset voivat saada hurmioituneena yksilötaitonsa esiin, mutta joukkueen peli saattaa mennä helposti myös yksilöurheiluksi. Yhdysvaltojen hurmosjoukkue saa parhaimmillaan kaikki joukkueet sekaisin luistelulla ja pelihuumorilla, mutta sekin joukkue on horjutettavissa.

– Yhdysvallat saattaa olla jopa seuraavassa pelissä pulassa. Jos peli yhtäkkiiä takkuaa ja vastustaja purkaakin heidän viiden miehen hyökkäyspelaamisen, iskee vastaan, ja murtaa avauspelaamisellaan neljän miehen puolustamisen eteenpäin.

David Krejci on pelannut NHL:ssä 962 runkosarjaottelua tehoin 215+515=730. Kuva: Valery Sharifulin / AOP

Yksittäisissä otteluissa kaikki on kuitenkin mahdollista. Esimerkiksi Suomelle puolivälierässä todennäköisesti vastaan asettuvalla Tshekillä on kokoonpanossaan laatua. Sentteriosastolla on paljon meritoituneita NHL-pelaajia, tunnetuimpana lähes 1000 NHL:n runkosarjaottelua pelannut David Krejci.

– Jos Tshekki tulee vastaan, heitä vastaan on pelattava vaihto kerrallaan. Joukkue on todella kova, ja jos he pystyvät pelaamaan samalla tasolla kuin NHL:ssä, meidän sentterit kalpenevat heidän rinnallaan, Lehkonen muistuttaa.

Miesten olympiaturnauksen loppuohjelma

Tiistai 15. helmikuuta

Keskiviikko 16. helmikuuta

Perjantai 18. helmikuuta

Lauantai 19. helmikuuta

Sunnuntai 20. helmikuuta

ROC = Venäjän olympiakomitean joukkue.

Lue myös:

Source Link yle.fi