Li Andersson esitti linjapuheessa työeläkkeisiin indeksitarkistusta – ”Ihmiset ovat huolissaan”

Toiselle jatkokaudelle vasemmistoliiton puheenjohtajaksi valittu Li Andersson esittää työeläkkeisiin indeksitarkistusta elinkustannusten kompensoimiseksi.

Andersson kertoo saaneensa viimeisten viikkojen aikana valtavasti viestejä työeläkkeen varassa eläviltä.

– Ihmiset ovat huolissaan siitä, että työeläkkeellä olevat jäävät nyt elinkustannusten nousun kompensoimiseksi päätettyjen toimenpiteiden ulkopuolelle, Andersson sanoi tänään sunnuntaina vasemmistoliiton puoluekokouksen päätteeksi pitämässään linjapuheessa.

Hänen mukaansa olisi äärimmäisen tärkeää, että työmarkkinaosapuolet ottavat kantaa siihen, voidaanko työeläkejärjestelmän puitteissa tehdä samantyyppinen aikaistettu indeksitarkistus työeläkkeisiin, kuin mitä hallitus teki kansaneläkeindeksiin sidottujen etuuksien osalta.

Puoluekokous päätti viikonloppuna myös uudesta tavoiteohjelmasta, jossa linjattiin muun muassa huumeiden käytön rangaistavuuden poistamisesta, psykedeelien lääkinnällisen käytön sallimisesta sekä huumeiden käyttöhuoneiden perustamisen mahdollistamisesta.

Andersson muistuttaa, että Suomessa menehtyy huumausainekuolemiin enemmän ihmisiä kuin koskaan aikaisemmin.

– Päihteitä käyttävien ihmisten putkakuolemat ja kasvava määrä nuorten huumekuolemia ovat estettävissä olevia ihmisoikeusloukkauksia.

Rangaistusten sijaan päihdehaittojen vähentämisen painopiste on puolueen mukaan siirrettävä nykyistä saavutettavampiin ja toimivampiin palveluihin.

– Toimenpiteitä tarvitaan jo tämän hallituskauden aikana. Tarvitsemme käyttöhuoneet sallivan lainsäädännön, korvaushoitoon pääsyn helpottamista sekä lisää toimia ja koulutusta yliannostusten ehkäisemiseksi.

Andersson kommentoi myös ensi kevään eduskuntavaaleja, joita hän kuvaili vaaleiksi tulevaisuususkon ja oikeiston leikkauspolitiikan välillä.

Andersson myös ihmetteli, miten kokoomuksen ja puheenjohtaja Petteri Orpon koko hallituskauden ajamat leikkaukset ihmisten sosiaali- ja eläketurvaan ovat vaalien alla vaihtuneet hänen mukaansa epämääräiseksi puheeksi.

– Gallupjohdossa olevan kokoomuksen vaihtoehto on koko tämän hallituskauden aikana ollut puolentoista miljardin euron leikkaukset ihmisten sosiaaliturvaan ja eläketurvaan. Nyt nousevien hintojen ja kalliiden polttoaineiden aikana Orpo yrittääkin pakittaa sanomalla, että he eivät toteuttaisi näitä leikkauksia “juuri nyt”.

– Mutta hyvät kokoomuslaiset, me tiedämme, että te olette valmiita toteuttamaan leikkaukset, koska te teitte sen viimeksi ollessanne vallassa. Silloin heikennyksiltä välttyivät vain kaikkein varakkaimmat ja parhaiten toimeentulevat suomalaiset.

Andersson linjasi, että ensi hallituskaudella on aika siirtyä perustuloon tai vähintään ottaa askeleita sen suuntaan.

Tämän lisäksi hän vaati työvoimapoliittisten karenssien poistamista, lapsilisien sitomista indeksiin, perusturvaetuuksien nostamista ja yhdistämistä sekä opiskelun laajamittaista mahdollistamista työttömyysturvalla.

– Vasemmistoliitossa kukaan ei voisi vahingossa ehdottaa sunnuntailisien poistoa, Andersson piikitteli hallituspuolue vihreitä, joka keskusteli taannoin omassa puoluekokouksessaan sunnuntailisien poistamisesta.

Source Link is.fi