Banner Before Header

Li Andersson ihmettelee: ”Kertooko Orpo, että rahat eivät taas riitä muuhun kuin hyvätuloisten vero­kevennyksiin?”

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson esittää ruuan arvonlisäveron alentamista.

Jos tässä tilanteessa halutaan käyttää julkisia varoja verokevennyksiin, on Anderssonin mukaan hallituksen harkittava yleisen ansiotuloverokevennyksen sijasta ruuan arvonlisäveron alentamista esimerkiksi kymmeneen prosenttiin.

– Se olisi kohdennettu keino puuttua elinkustannusten nousuun ja tukisi erityisesti niitä, joiden menoista iso osa kuluu juuri ruokaan, Andersson sanoi poliittisessa tilannekatsauksessa vasemmistoliiton Porin puoluekokouksen aluksi tänään perjantaina.

Tämän lisäksi tarvitaan Anderssonin mielestä suoria ja kohdennettuja toimia kaikkein pienituloisimpien toimeentulon vahvistamiseksi ja köyhyyden torjumiseksi.

– Muuttunut talouspoliittinen tilanne ei saa jäädä heidän maksettavaksi, joilla on jo ennestään vähemmän.

Anderssonin mielestä palkansaajien ostovoimaa olisi viisasta turvata palkankorotuksilla sekä palauttamalla kiky-sopimuksen yhteydessä työntekijöiden kannettavaksi siirrettyjä maksuja takaisin työnantajille.

Andersson esitti tätä jo keskiviikkona julkaistussa Ilta-Sanomien haastattelussa.

Lue lisää: Li Andersson kritisoi hallitus­kumppani Annika Saarikon puheita IS:lle: ”On iso risti­riita”

Vasemmistolle oli hänen mukaansa myös tärkeää, että kunta-ala sai haluamansa palkkaohjelman, joka takaa julkiselle sektorille yksityistä suurempia palkankorotuksia tulevan viiden vuoden ajan.

Hän suuntasi myös piikin vihreiden suuntaan, jonka puoluekokouksessa keskusteltiin taannoin sunnuntailisien poistamisesta.

– On käsittämätöntä, että joissain puolueissa haaveillaan sunnuntailisien poistosta tilanteessa, jossa reaalimaailmassa pohditaan keinoja ratkaista julkisen sektorin vakava työvoimapula ja turvata ihmisten toimeentulo.

Lue lisää: Vihreiden ehdotus sunnuntai­lisien poistosta kiehuttaa: ”Loukkaus palkan­saajaa kohtaan”

Lue lisää: Kommentti: Jatkossa kaikkien pitää saada enemmän palkkaa kuin muut – ikiliikkuja on nyt keksitty, mutta se voi olla tuhoisa värkki Suomen kansantaloudelle

Ensi kevään eduskuntavaalien suurin kysymys on Anderssonin mielestä se, jatketaanko Suomessa hyvinvoinnin ja tasa-arvon kasvattamista.

Toinen vaihtoehto on hänen mukaansa palaaminen ”tuhoisalle ja eriarvoisuutta lisäävälle leikkauspolitiikan tielle”.

Andersson piikittelikin puheessaan oppositiopuolue kokoomusta ja sen puheenjohtajaa Petteri Orpoa.

– Mitä itkua pidättäville varhaiskasvatuksen ammattilaisille ja uupuneille omaishoitajille tullaan ensi keväänä sanomaan? Kertooko oikeisto-opposition Orpo, että rahat eivät taaskaan riitä muuhun, kuin hyvätuloisia suosiviin verokevennyksiin? Siltä vaikuttaa, Andersson sanoi.

Vasemmistoliitto aikoo hänen mukaansa jatkaa päättäväisesti työtä liiaksi tehostettujen palveluiden korjaamiseksi.

Vasemmistoliiton tavoite ensi vaalikaudelle on Anderssonin mukaan myös se, että Suomessa rajoitetaan voitontavoittelua lastensuojelussa.

Lastensuojelulla taotaan hänen mukaansa Suomessa pääomasijoittajille suuria summia. Voitot ovat kääntyneet kasvuun samaan aikaan, kun ennaltaehkäisevässä perhetyössä ja lastensuojelussa kärsitään kroonisesta resurssipulasta.

– On kestämätöntä, että pääomasijoittajien omistamat suuryritykset tekevät veronmaksajien laskuun suuria voittoja lasten hädällä.

Tavoite saavutetaan Anderssonin mukaan lainsäädännöllisillä toimilla sekä uusilla sote-alueilla, jotka kasvattavat sijaishuollon julkisia palveluita ja ohjaavat resursseja perhetyöhön sekä lasten ja nuorten mielenterveyspalveluihin.

Vasemmistoliitto linjaa tänä viikonloppuna myös uusiksi kantansa Suomen Nato-jäsenyyteen.

Andersson on myöntänyt, että kysymys Nato-jäsenyydestä on jakanut puolueen äänestäjiä ja edustajia.

– Toivon, että voimme tässä kokouksessa huomioida jo tehdyt ratkaisut ja suunnata katseemme tilanteeseen, jossa me nyt olemme sekä tulevaisuuteen, ja ennen kaikkea meitä yhdistäviin teemoihin ja tavoitteisiin.

Andersson totesi, että vasemmistoliitto on aina ollut ja tulee aina olemaan sotaa ja militarismia vastaan.

Nämä sanat eivät hänen mukaansa kuitenkaan yksin kanna pitkälle tilanteessa, jossa suurvalta käynnistää hyökkäys- ja tuhoamissodan toisessa valtiossa.

– Sellaisessa maailmassa myös vasemmiston pitää ottaa kantaa siihen, miten toimitaan tilanteessa, jossa aseet ovat ainoa keino välttää se, että suurin ja vahvin väkivalloin vie minkä haluaa vastoin yhteisiä sääntöjä ja ihmishengistä piittaamatta. Minusta valinta on silloin selvä.

Source Link is.fi