Banner Before Header

Li Andersson kritisoi hallitus­kumppani Annika Saarikon puheita IS:lle: ”On iso risti­riita”

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson ennakoi, että Venäjän hyökkäyssodasta seuraavasta elinkustannusten noususta tulee syksyn mittaan vielä todella iso kysymys myös Suomessa.

Energian ja ruoan kallistuminen ovat näkyneet suomalaisten kukkaroissa kevään aikana, eikä tilanteen ennusteta helpottuvan vuoden loppua kohti mentäessä. Kuluttajien ostovoima heikkenee nyt historiallisen paljon.

Hänen mielestään hallituksella tulisi tässä tapauksessa olla valmius tehdä lisätoimia sosiaaliturvaan syksyn budjettiriihessä elinkustannusten nousun kompensoimiseksi pienituloisille.

– Meillä on hyvin pienituloisia kansalaisia, joiden kohdalla inflaatio muodostaa vielä suuremman ongelman, sillä heidän tuloistaan jo valmiiksi isompi osa menee ruokaan ja asumiskuluihin.

– Meidän mielestämme hallituksella pitää olla valmius tehdä vielä lisätoimia sosiaaliturvaan syksyllä, jos ja kun elinkustannusten nousu jatkuu, Andersson sanoo Ilta-Sanomien haastattelussa.

Lue lisää: Kahvin, kalan ja kananmunien hinnat nousseet reippaasti – näin se näkyi ostajien käytöksessä

Lue lisää: Tällaiset kotitaloudet kärsivät hintojen noususta selvästi muita enemmän

Andersson kritisoi myös valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk) lausuntoa Ilta-Sanomien haastattelussa toukokuun lopulla. Saarikon mukaan jokaisen tehtävä on Suomessa varmistaa oman arjen mitoitus niin, että perusasiat maksavat nyt enemmän.

– Keskiluokalla ja ylemmällä keskiluokalla on mahdollisuutta tehdä näin. Mutta kaikilla ei ole sellaista liikkumavaraa. Ei hallitus pääse pakoon sitä, että meillä on päätöksentekijöinä vastuu kaikkein heikoimmassa asemassa olevista, Andersson sanoo.

Lue lisää: Annika Saarikko kehottaa suomalaisia nyt varautumaan – ”Jokaisen kansalaisen tehtävä on varmistaa”

Hänen mukaansa vasemmistoliitto on myös erityisen huolissaan lapsiperheköyhyyden yleistymisestä.

Puolue tuleekin Anderssonin mukaan pitämään syksyllä esillä korotusta toimeentulotuen ja työttömyysturvan lapsikorotukseen.

Hallitus päätti jo kevään kehysriihessä aikaistaa sosiaalietuuksien indeksikorotuksia. Tämäkin päätös tehtiin Anderssonin mukaan vasemmistoliiton vaatimuksesta.

– Yksin taistelin siitä kehysriihessä, vaikka moni nyt ottaa kunnian tästä päätöksestä. Se oli viimeisiä asioita, joita ratkaistiin. Eivät sitä muut halunneet kuitata, ennen kuin vasta loppumetreillä.

Andersson muistuttaa muita hallituskumppaneita siitä, että hallitusohjelmassa on voimakkaat kirjaukset eriarvoisuuden torjumisesta ja toivoo heiltä kannanottoja siitä, miten tulevat huonot ajat selätettäisiin.

– Me emme voi vain istua ja katsoa vierestä, kun ihmisten elinkustannukset nousevat.

– Olemme olleet vasemmistoliitossa huolissaan siitä, että hallituksella tapahtuisi tällaista hanskojen tippumista, kun vaalit lähestyvät. Ei voi olla niin, että hallitus keskittyy vain turvallisuuspolitiikkaan vaalikauden lopun ajan.

Andersson torppaa myös valtiovarainministeri Saarikon eiliset puheet ansiotuloveron kevennyksistä.

Saarikko totesi eilen keskiviikkona STT:n haastattelussa, että ansiotuloveron kevennyksille on hänen mukaansa alkanut ilmaantua yhä useampia perusteita. Tämän lisäksi Saarikko vetosi palkkamalttiin.

Andersson ei sulje pois ruoan alv:n ja bensaveron alennuksia, mutta lähtöoletus pitäisi hänen mukaansa olla se, että ostovoimaa turvataan palkansaajien palkankorotusten kautta.

Hänen mukaansa myös yritysten pitää kantaa yhteiskuntavastuuta.

– Onhan sillä väliä, jos meidän valtiovarainministerimme sanoo, että hänen mielestään hallituksen on oltava valmis tekemään julkistaloutta heikentäviä veronkevennyksiä ja siirtämään palkankorotuspaineen tällä tavalla hallituksen hoidettavaksi, Andersson sanoo.

– On iso ristiriita siinä, että samat tahot, jotka muuten ovat huolissaan velkaantumisesta ja julkistalouden tasapainosta, kokonaan sivuuttavat nämä huolet, kun puhutaan miljardiluokan veroalennuksista.

Lue lisää: Annika Saarikko väläyttää palkka­veron alentamista vastauksena hintojen nousuun

Palkankorotuksiin hallitus ei kuitenkaan pysty suoraan vaikuttamaan.

Vaihtoehtona Andersson esittääkin, että kiky-sopimuksessa tehty päätös työnantajien sivukulumaksujen siirtämisestä työnantajilta työntekijöille vedettäisiin takaisin.

Viime hallituksen kiky-sopimuksessa työnantajien osuutta työeläke-, sosiaaliturva- ja työttömyysmaksuista kevennettiin ja palkansaajien maksamia osuuksia nostettiin.

– Pidän sitä varteenotettavana vaihtoehtona. Nyt olisi oivallinen paikka siirtää näitä vastuita takaisin työnantajille. Se parantaisi palkansaajien ostovoimaa, mutta ei näkyisi palkankorotusprosentissa.

Anderssonin mukaan tällä olisi myös miljardiluokan vaikutukset ostovoimaan.

Source Link is.fi