Li Andersson muistutti Saarikkoa viime kauden lomarahaleikkauksesta – ”Hyvinvointialueilla voidaan tehdä paikallisia palkkaratkaisuja”

Hoitoalan työvoimapulassa kyse on myös siitä, miten tuodaan vakautta työsuhteisiin, pidetäänkö sairaanhoitajia esimerkiksi vuositolkulla määräaikaisilla työsopimuksilla samoilla työnantajilla ja kuinka paljon luodaan mahdollisuuksia työntekijöille vaikuttaa oman työnsä sisältöö.

Aluevaalien ennakkoäänestys on alkanut. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 23. tammikuuta.

Ylen puheenjohtajatentissä vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson piti sote-uudistusta mahdollisuutena korjata suurimmat epäkohdat sosiaali- ja terveydenhuollossa.

Tentin voi katsoa Yle Areenasta . Anderssonin haastattelu alkaa 19 minuutin kohdalla. Lähetyksen lopulla hän ja keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko sekä vihreiden sijaispuheenjohtaja Iiris Suomela keskustelevat.

Nyt julkiset palvelut ovat Anderssonin mukaan aliresursoituja. Kun kaikki palvelut siirretään yhden organisaation vastuulle, se tarjoaa mahdollisuuksia siirtää niin rahoituksen painopistettä kuin ammattilaisiakin nykyistä vahvemmin perusterveydenhuollon puolelle. Samaan aikaan se myös vahvistaa sosiaalityön ja sosiaalihuollon toimijoiden kanssa tehtävää yhteistyötä, hän kuvaili uudistuksen etuja.

Vasemmistoliitto puhuu näissä vaaleissa hyvinvointipalveluja tuottavien työntekijöiden työehtojen parantamisesta, mukaan lukien palkat. Anderssonilta kysyttiin, mikä rooli uusilla hyvinvointialueiden valtuutetuilla on tässä asiassa, kun palvelut ovat ajautumassa kriisiin työvoimapulan takia.

– Me olemme sanoneet, että mitään muuta ratkaisua tähän ei ole olemassa kuin työehtojen ja -olojen parantaminen. Silloin voi olla kyse paikallisista palkkaratkaisuista. Esimerkiksi Kerava ratkaisi lastensuojelun työvoimapulan nostamalla näiden työntekijöiden palkkoja.

Poliitikot vaikuttavat maksuvaraan

– Mutta on paljon muutakin, tämä ei ole vain palkkauskysymys. Tämä viesti tulee alan ammattilaisilta, että on kyse siitä, miten tuodaan vakautta työsuhteisiin, pidetäänkö sairaanhoitajia esimerkiksi vuositolkulla määräaikaisilla työsopimuksilla samoilla työnantajilla, kuinka paljon luodaan mahdollisuuksia työntekijöille vaikuttaa oman työnsä sisältöön, kuinka paljon panostetaan esimies- ja lähijohtamiseen näillä alueilla.

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen kommentoi Anderssonin puheita myöhään illalla Twitterissä.

Hoitajien palkat ratkaistaan tes-neuvotteluissa, jotka alkoivat tiistaina. Li Andersson sanoin toivovansa kunnianhimoista palkkaratkaisua. Poliitikot eivät ole vaikuttamassa siihen, mutta he vaikuttavat siihen, minkälaista maksuvaraa hyvinvointialueilla on.

– En ymmärrä, miksi palkkausta ei käytettäisi yhtenä välineenä silloin kun on pulaa työvoimasta.

Saarikko moitti, Andersson sivalsi

Samassa tentissä ollut keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko sanoi kuunnelleensa mielenkiinnolla, että maan hallituspuolueiden edustajat ryhtyivät osapuoliksi työmarkkinaneuvotteluihin viitaten myös vihreiden Iiris Suomelaan. Saarikon mukaan poliitikkojen kannattaa keskittyä uusien työnantajien syntymseen tähän maahan.

– Minä en valtiovarainministerinä halua ryhtyä työmarkkinaneuvottelujen osapuoleksi ja luotan näihin neuvottelijoihin.

Andersson vastasi, että viime hallituskaudella, keskustan pääministerikaudella syntyi työmarkkinasopimus, joka ei olisi koskaan syntynyt ilman hallituksen erittäin vahvaa väliintuloa. Hän tarkoitti kilpailukykysopimusta.

– Tämä uhkailu pakkolailla oli myös ehkä epäoikeudenmukaisin työmarkkinaratkaisu, mitä itse olen nähnyt nimenomaan julkisen sektorin hoivatyötä tekevien, koko sosiaali- ja terveydenalan työntekijöiden näkökulmasta tämän lomarahaleikkauksen muodossa. Juuri tälle alalle säädettiin erillinen palkanalennus. Tässä prosessissa olivat kyllä silloiset valtioneuvoston jäsenet hyvin aktiivisesti mukana.

Andersson jatkoi, ettei pidä siitä, että sitten kun on puolueita, jotka sanovat suoraan, että meidän mielestämme palkkaa pitää käyttää keinona ratkaista työvoimapulaa, jotka sanovat suoraan, että emme ole työmarkkinapöydässä läsnä, mutta mielestämme nämä ammattilaiset ovat ansainneet kohtuullisen korvauksen työstää, niin silloin tätä argumenttia käytetään, että näitä asioita ei saa kommentoida.

– Olisipa joku käyttänyt tätä argumenttia silloin, kun kilpailukykysopimuksesta neuvoteltiin.

Saarikko kehotti Anderssonia olemaan muistelematta menneitä. Viime kauden ratkaisut liittyivät Suomen kilpailukykyyn.

– Maan hallitus ei ryhdy niihin osapuoleksi, Saarikko toisti palkkaneuvotteluista.

Otsikkoa muokattu 12.1. kello 12.50.