Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_6a698472d429cc5faa87f5e5b38c098b, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Liike Nyt vaatii aluevaaleissa sote-uudistuksen täysremonttia: Alueita karsittava, yksityiset mukaan ja hoitajille lisää palkkaa – Uutisalue

Liike Nyt vaatii aluevaaleissa sote-uudistuksen täysremonttia: Alueita karsittava, yksityiset mukaan ja hoitajille lisää palkkaa

Yhden kansanedustajan puolue Liike Nyt avasi tiistaina aluevaalikampanjansa julkistamalla vaaliohjelmansa.

Ohjelmassa suuren huomion saavat monet puutteet hallituksen sote-uudistuksessa, jonka eduskunta on jo hyväksynyt. Nyt-liikkeen mukaan hallituksen malli on kabineteissa sorvattu hallintohimmeli, joka ei hoida palveluiden ongelmia.

Hyvinvointialueiden perustamisesta koituu vaaliohjelman mukaan ”monien miljardien” lasku veronmaksajille.

– Liike Nyt ei hyväksy tätä sote-mallia. Alueita on liikaa. Yhdenvertaisuus ja maksukyky ovat epätasapainossa. Siksi on täysin mahdotonta rakentaa verotusoikeutta näille alueille, puheenjohtaja Harry Harkimo sanoo videotiedotteessa.

Puolueen aluevaaliohjelman mukaan sen tavoite on korjata uudistusta sekä aluevaltuustoissa että seuraavalla hallituskaudella. Esimerkiksi hyvinvointialueiden määrä, 21 kappaletta, on aivan liian korkea.

– Seuraavan hallituksen on pakko rakentaa viiden yliopistollisen keskussairaalan pohjalle rakentuva malli, Harkimo sanoo.

”Kela-korvauksia nostettava”

Ohjelmassa arvostellaan hallitusta myös ideologisesta julkisen sektorin suosimisesta. Nyt-liike esittää kela-korvausten nostamista sekä yksityisen sektorin sote-toimijoiden roolin turvaamista.

Hoitojonot purkautuvat puheenjohtaja Harkimon mukaan tehokkaimmin palveluseteleitä ja ostopalveluja lisäämällä.

Digitalisaation avulla voidaan nyt-liikkeen mielestä paitsi parantaa palveluita, myös lisätä asiakkaiden valinnanvapautta.

– Yksityisten palveluntarjoajien jo olemassa olevia digipalveluja tulee kehittää ja ottaa osaksi julkista terveydenhuoltoa, vaaliohjelmassa kirjoitetaan.

Kotilääkärimalli ja hoitajille lisää liksaa

Puolue luettelee ohjelmassaan useita ratkaisuja kaipaavia ongelmia nykyisissä palveluissa.

Vanhusten kotihoitoon ja palveluasumiseen luvataan lisää henkilökuntaa ja lääkekorvausten tasoa halutaan nostaa. Omaishoitajien korvauksia pitäisi nyt-liikkeen mielestä myös korottaa.

Lasten ja nuorten mielenterveyttä on tuettava, ennaltaehkäseviä sosiaalipalveluja kohennettava ja terapiatakuu otettava käyttöön.

Lääkäripalveluihin nyt-liike toisi perhelääkärimallin, jossa vaaliohjelman mukaan ”potilas saa perusteellisen hoidon ja säästyy turhilta lääkärikäynneiltä”. Mallia voisi ottaa esimerkiksi Norjasta.

– Lääkärit voivat toimia mallissa työntekijöinä terveyskeskuksissa tai yksityisinä ammatinharjoittajina.

Nyt-liike kantaa ohjelmassa huolta sote-alan työvoimapulasta. Hallituksen säätämän hoitajamitoituksen puolue peruisi ja satsaisi sen sijaan työn organisointiin, palkkauksen tasoon ja hoitajien sekä lääkärien koulutuspaikkojen lisäämiseen.

– Hoitohenkilökunnan palkkoja ja työoloja pitää nostaa ja heidän arvostuksen tulee myös näkyä, Harry Harkimo linjaa.

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 24.11. klo 23.30:een asti.

Lue lisäksi:

Vihreiden aluevaaliteemoina palveluiden oikea-aikaisuus ja yhdenvertaisuus – ”Yhdet haluavat purkaa hyvinvointivaltiota, toiset haluavat museoida sen”

Kokoomus vaatii aluevaaleissa sote-palveluihin ”tervettä maalaisjärkeä”, valinnanvapautta ja palveluseteleitä

Keskusta vaatii vähintään yhtä sosiaali- ja terveysasemaa joka kuntaan – päävastustajina aluevaaleissa ovat keskittäminen ja kokoomus

SDP lupaa, että terveydenhoitoa saa aina tarvittaessa – puolue ei kuitenkaan takaa yhtä sosiaali- ja terveysasemaa joka kuntaan

Vasemmistoliitto peräänkuuluttaa sote-alan ammattilaisille nykyistä parempia työoloja

Source Link yle.fi