Banner Before Header

Liittyy kohuttuun rengasvilppiin ja epäiltyyn sisäpiiritietoon: oikeudenkäynti Nokian Renkaita ja entisiä avainhenkilöitä vastaan alkoi käräjillä

Helsingin käräjäoikeudessa alkaa tänään Nokian Renkaisiin liittyvien pörssirikossyytteiden käsittely. Syytteet koskevat törkeää sisäpiirintiedon väärinkäyttöä ja tiedottamisrikosta.

Nokian Renkaat kertoi lokakuussa 2020 pörssitiedotteessa (siirryt toiseen palveluun), että sen aiempia avainhenkilöitä vastaan on nostettu syytteitä. Yhtiön mukaan syyttäjä vaatii myös enimmillään 850 000 euron yhteisösakon määräämistä Nokian Renkaille.

Kaikki syytteen saaneet henkilöt kiistivät silloin syyllistyneensä rikokseen.

Finanssivalvonta teki vuonna 2017 tutkintapyynnön, oliko yhtiö laiminlyönyt tiedottamisvelvoitteensa ja olivatko yhtiön eräät työntekijät käyttäneet hyväkseen sisäpiiritietoa arvopaperikaupassa. Asia liittyi aiemmin runsaasti julkisuutta saaneeseen rengasvilppiiin.

Julkisuuskohu koski sitä, että Nokian Renkaat oli toimittanut pitkään lehtien testeihin erikseen valmistettuja renkaita. Finanssivalvonta teki toukokuussa 2017 tutkintapyynnön mahdollisista sisäpiirikaupoista.

Nokian Renkaiden johtokunnan jäsenet myivät optioita yhteensä 600 000 eurolla ennen kuin rengastesteihin liittyvä vilppi tuli julkisuuteen, kirjoitti vuonna 2016 Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Taustalla rengastestit

Nokian Renkaat kertoi julkisuuteen helmikuussa 2016, että yhtiön toimintatavat rengastesteissä eivät ole aina aikaisemmin vastanneet Nokian Renkaiden vastuullisia toimintatapoja.

Kauppalehti kertoi tutustuneensa kymmeniin yhtiön henkilöstön sähköposteihin, joiden perusteella Nokian Renkaat oli lähettänyt lehtitesteihin muunneltuja ja paranneltuja testirenkaita, joita ei edes valmisteta. Kauppalehden mukaan toiminnan taustalla olivat osakkeen kurssikehitys sekä johdon optio-ohjelmat.

Rengastestien järjestelmällinen vääristely alkoi lehden mukaan toimitusjohtaja Kim Granin aikana, eikä loppunut senkään jälkeen. Yhtiö kertoi muuttaneensa rengastestien käytäntöjä.

Yhtiö myönsi toimittaneensa jopa 14 vuoden ajan lehtien testeihin erikseen valmistettuja renkaita. Nokian Renkaiden valmistamat renkaat menestyivät monissa rengastesteissä.

Keskusrikospoliisi ei aloittanut vuonna 2017 esitutkintaa Nokian Renkaiden testivilpistä.

Tunnettuja nimiä syytettyinä

Yhtiön mukaan tiedottamisrikoksesta syytteessä ovat vuosina 2015–2016 yhtiön toimitusjohtajana työskennellyt Ari Lehtoranta sekä viisi silloisen hallituksen jäsentä. Heistä kaksi on yhä hallituksessa.

Lehtoranta toimi syytteen noston aikaan Caverionin toimitusjohtajana, mutta on sittemmin jättänyt kyseisen tehtävän.

Lisäksi yhtiö kertoi, että syytteen sisäpiirintiedon väärinkäytöstä sai neljä ihmistä, jotka työskentelivät Nokian Renkaiden palveluksessa vuonna 2015.

Helmikuussa 2018 Nokian Renkaiden silloinen toimitusjohtaja Hille Korhonen sanoi, että säädöksiä on noudatettu. Korhonen on yksi syytteen saaneista. Hän on yksi vuosina 2015–2016 Nokian Renkaiden hallituksen jäsenenä toimineista.

– Nokian Renkaat on sitä mieltä, että kaikkia säädöksiä on noudatettu ja asiassa ei ole mitään rikosta tapahtunut. Tietenkin on hyvä, että asiat selvitetään perin pohjin, mutta tarkempaa tietoa emme voi tällä hetkellä antaa.

Lue lisää:

Source Link yle.fi