Linnut alkoivat käyttäytyä erikoisesti: Paikallinen asukas havahtui – muurataanko naakkoja elävältä kerros­taloon?

Muurataanko naakkoja elävältä kerrostaloon?

Helsingin Tapanilassa ohikulkijat säikähtivät torstaina, kun uudisrakennuskohteessa Tapanilan aseman tuntumassa naakat alkoivat käyttäytyä erikoisesti.

Ne tekivät kiivaita syöksyjä kohti nostolavaa.

Tilannetta seuranneiden mukaan Lujatalon Tapanilan Kiilaan urakoimassa kerrostalossa oli tiiliverhoilussa aukkoja, joihin naakat ehtivät tänä keväänä pesiä.

Torstaina reikiä muurattiin umpeen.

Tapanilan Facebook-ryhmässä paikallinen asukas kertoo käyneensä kertomassa uhkaavasta tilanteesta rakennusmiehille – kaksikin kertaa, kun työt yhä jatkuivat.

Hän kertoi eläinsuojeluyhdistyksen luvanneen ottaa mahdolliset naakanpoikaset huostaansa.

Kun paikallinen asukas pääsi työnjohtajan kanssa puheisiin, tämä oli asukkaan mukaan ilmaissut näkemyksenään naakkojen vain keräävän eristysvillaa pesänrakennusta varten.

Työnjohtaja oli luvannut, että kolot tarkistetaan ennen muuraamista, mutta ei ollut asukkaan mukaan ollut kiinnostunut eläinsuojeluyhdistyksen puhelinnumerosta.

”Vaikea uskoa, että linnut hyökkäilisivät ihmisten kimppuun pelkän rakennusmateriaalin takia”, asukas totesi Facebookin kirjoituksessaan.

Birdlifen tutkimus- ja suojelujohtaja Teemu Lehtiniemen mukaan naakoilla on tähän aikaan kevättä käynnissä munien haudonta.

Poikasia ei ole kuoriutunut ainakaan suurin määrin.

Lehtinimen mukaan myös munapesällä on lainsuoja ja direktiivisuoja siinä missä poikasillakin.

– Pesintää ei saa tuhota, vaan toimenpiteet pitäisi siirtää siihen asti, kun poikaset ovat lähteneet pesistä.

Naakalla tämä tapahtuu yleensä kesäkuun alkupuolella.

– Umpeen ei voi (munapesiäkään) muurata.

– Koska naakka on rauhoittamaton laji, riistakeskukselta voi kysyä poikkeuslupaa, mutta jos siellä olisi jo kuoriutuneita munia, silloin tulevat vastaan eläinsuojelulliset asiat, kun aiheutettaisiin nälkiintyminen pienille poikasille.

Lujatalon viestintäjohtaja Jussi Hirvelä totesi yleisellä tasolla Ilta-Sanomille, että naakanpesien mahdollinen muuraaminen umpeen ”ei ole meidän arvojemme mukaista”.

Hirvelä oli yrittänyt iltapäivän päätteeksi selvittää tietoonsa saatettua tilannetta, mutta työmaa oli ehtinyt mennä kiinni.

Hän aikoi jatkaa selvittämistä perjantaina.

Työmaan päällikkö ei ollut osannut antaa Hirvelälle tarkempia tietoja, ja työnjohtajia oli kohteessa kaksi, joista Hirvelä oli tavoittanut vain toisen.

Muurausta oli tehnyt aliurakoitsija.

– Muurari oli ilmeisesti raportoinut ohikulkijan puhuneen linnuista, Hirvelä kertoo.

Source Link is.fi